Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kivi 

Yerli Kivi Pazara İndi

Anavatanı Yeni Zelanda olan ve Karadeniz'in sahil illerinin uygun ikliminden dolayı bundan 19 yıl önce bölgede tarımına başlanan, fındık ve çaya oranla birim alanda daha fazla gelir getiren kivi, Giresun'da pazara indi.


Mehmet Ekizoğlu - Anavatanı Yeni Zelanda olan ve Karadeniz'in sahil illerinin uygun ikliminden dolayı bundan 19 yıl önce bölgede tarımına başlanan, fındık ve çaya oranla birim alanda daha fazla gelir getiren kivi, Giresun'da pazara indi.

Piraziz Ziraat Odası Başkanı Ünal Aşık, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, kivi üretiminin Giresun ve yöresinde 15 yıl önce başladığını ve her geçen yıl hızla yaygınlaştığını söyledi.

Kivinin fındıktan sonra Giresun tarımındaki önemi bakımından ikinci sırada yer aldığını belirten Aşık, "Yörede kivi üretim sahası 5 bin dekar alana yaklaşmış durumda. Bu alanlar her geçen yıl daha da artmaktadır. Hızla artan kivi dikim sahaları sonucu Giresun, önemli kivi üretim merkezi durumuna gelmiştir" dedi.

-Erken hasat uyarısı-

Kivi hasadına 15 Kasım'dan sonra başlanması gerektiğini, ancak bazı üreticilerin ürünün olgunlaştığını düşünerek kivileri erken toplayıp pazara getirmeye başladığını belirten Aşık, şöyle konuştu:

"Üreticilerimizi kivi tarımında ekonomik zarara uğranmaması ve pazar sorunu yaşanmaması için erken hasattan kaçınmaları konusunda sürekli uyarmaktayız. Çünkü tamamen olgunlaşmadan toplanan kivide şekil bozukluğu ortaya çıkar, buruşukluklar oluşur ve bununla birlikte aroması bozulur. Bunlar ürün değerinin kaybolmasına neden olur. Kivi hasadı, mutlaka suda çözünen kuru madde oranı yüzde 6 ile 7,5'i bulduğu zaman yapılmalıdır. Şu anda pazarda fiyatlar oluşmadı. Pazara gelen ilk ürünler 3 liradan satılıyor. Rize Kivi Üreticileri Birliği fiyat açıklamadı. İstanbul'dan kivi satın almak için komisyoncular bekleniyor. Bu komisyoncuların kiviyi kilosu 1,5 liradan alacakları söyleniyor. Fiyatlar konusunda şu anda net bir bilgi yok. Kasım ayının üçüncü haftası itibarıyla piyasada fiyat net bir şekilde oluşur."

Aşık, Giresun'da merkez ile birlikte Yağlıdere, Dereli, Keşap, Eynesil, Bulancak, Piraziz, Espiye, Görele, Güce, Doğankent, Tirebolu ve Çanakçı ilçelerinde kivi tarımı yapıldığını, bu yıl yörede 4 bin ton dolayında kivi üretiminin gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

Kivi üreticisi ve satıcısı Halil Tütüncü ise, bahçesinde yetiştirdiği 2011 ürünü kiviyi satışa sunduğunu ifade ederek, "Kivinin kilosunu 2,5 lira ve 3 lira arasında değişen fiyatlarla satıyoruz. Kivi hasadı daha yeni başladı. Şu anda sahil kesiminde kivi var. Yüksek kesimlerde yok. Kiviye şu anda fazla talep yok, ama inşallah ileride olur. Yılda ortalama 300 ile 500 kilo arasında kivi üretiyorum ve bir kaç ay içerisinde satıyorum" dedi.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yerli Kivi Pazara İndi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız