Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
narenciye,portakal,limon,mandalina,turunçgil 

Narenciye ürünlerine sararması için etilen gazı verilmesi
 
BURSA SEBZE VE MEYVE KOMİSYONCULARI İŞADAMLARI DERNEĞİ BAŞKANI TOPLAN: -''MANDALİNA, PORTAKAL, GREYFURT, LİMON VE MUZ, GÜNEŞTEN ALDIĞI KLOROFİL MADDESİNİN VERMİŞ OLDUĞU YEŞİLİMSİ RENK GERÇEK ANLAMDA SARI RENKTİR. SARARMASI İÇİN VERİLEN ETİLEN GAZI, KLOROFİL MADDESİNİ PARÇALAYARAK GERÇEK RENGİ OLAN SARIYA DÖNÜŞTÜRÜR''

BURSA (A.A) - Bursa Sebze ve Meyve Komisyoncuları İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Galip Toplan, ''Mandalina, portakal, greyfurt, limon ve muz, güneşten aldığı klorofil maddesinin vermiş olduğu yeşilimsi renk gerçek anlamda sarı renktir. Sararması için verilen etilen gazı, klorofil maddesini parçalayarak gerçek rengi olan sarıya dönüştürür'' değerlendirmesinde bulundu.
 
     Toplan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman'ın, mandalina, portakal, greyfurt ve limon ile muzun sarartılmasında etilen gazı kullanılmasına yönelik eleştirilerine cevap verdi.
 
     Etilen gazının tamamen meyvenin kabuğuna uygulandığını içine kesinlikle temas etmediğini belirten Toplan, bu işlemin bu teknoloji gelmeden daha önceleri karpitle uygulandığını, ithal ve yerli muzların sarartılmasının da tamamen bu işlem neticesinde yapıldığını kaydetti.
 
     Toplan, tüm dünyada gemilerle ihracat yapılan ithal muzların piyasaya etilen gazıyla sarartılarak sürüldüğünü, bu işlemin tüm dünyanın kabul ettiği bir sistem olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
     ''Mandalina, portakal, greyfurt, limon ve muz, güneşten aldığı klorofil maddesinin vermiş olduğu yeşilimsi renk gerçek anlamda sarı renktir. Sararması için verilen etilen gazı, klorofil maddesini parçalayarak gerçek rengi olan sarıya dönüştürür. Yeşil elma örneğinde olduğu gibi bazı meyveler etilen gazını kendileri içinde barındırırlar. Örnek olarak bir yeşil elmayla, bir yeşil mandalinayı, muzu, portakalı yan yana koyduğumuz zaman yeşil meyvenin sarardığını görürüz.

     Bugüne kadar yapılan narenciye ihracatında uygulanan bu sistem nedeniyle hiçbir malımız gümrüklerden geriye dönmemiştir. Milyonlarca dolarlık yatırımlarla yapılan bu tesislerin ülkemize ihracat anlamında getirisi tartışılamaz.''

     TÜSPAF Başkanı Mehmet Çakman, kış aylarının en sevilen meyvelerinden olan narenciye ürünlerinden özellikle mandalina ve portakalın ''albeni'' katmak amacıyla gaz verilerek sarartıldığını, ardından parlak görünmesi ve dayanıklı olması için mumyalandığı bildirmişti. Narenciye ürünlerinden özellikle mandalina ve portakalın toplandıktan sonra kapalı bir ortamda ''Etilen Gazı'' ile sarartıldığını vurgulayan Çakman, daha sonra bu ürünlerin dayanıklı olması ve parlak görünmesi için mumlandığını belirtmişti.
 
Çakman, ağaçtan yeşil renkli olarak toplanan narenciyelerin, tüketiciye ulaşana dek birtakım kimyasal işlemden geçtiğini söyleyerek ''Vatandaşlar, mandalina ve portakal alırken işlem görmemiş, yeşil renkli olanları tercih etsin. Yeşil renkli narenciye, daha naturel ve sağlıklıdır'' demişti.

Ekleme Tarihi
11.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Narenciye ürünlerine sararması için etilen gazı verilmesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız