Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Patates üreticilerini, fiyat düşüklüğünden sonra don olayı vurdu
 
 
 
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, soğuyan hava ve don olayının Niğde, Nevşehir köy ve kasabalarındaki patates üreticilerini etkilediğini belirtti. Kenar, yaklaşık 50 bin dekar alanda 200 bin ton patatesin toprak altında kaldığının tahmin edildiğini söyledi. 
 
    Veli Kenar, patatesin, gerek ekiminde yaşanan gecikme, gerek söküm zamanı havaların yağışlı gitmesi ve birim fiyatındaki dalgalanmalar gibi sebeplerden dolayı ürün hasadının tam olarak yapılamadığını ifade etti.
 
    Kenar, Kasım ayı olmasına rağmen mahsulün yarıya yakınının toprak altında bulunması nedeniyle yaşanan don afetinden etkilenerek tarladaki ürünün, sökülemeden don aldığını kaydetti. Don afetinin Niğde Merkez Orhanlı Kasabası başta olmak üzere, Misli ovası ve civarında etkili olduğuna işaret eden Kenar, yaklaşık 50 bin dekar alanda 200 bin ton patatesin toprak altında kaldığının tahmin edildiğini söyledi. Kenar, don olayından sonra patates sökümünün tamamen durma noktasına geldiğini söyledi. Kenar, şöyle devam etti:
 
    "Çiftçilerimizden gelen şikâyetler dikkate alındığında, patates hasadının yapılamadığını, yapılsa bile işçi, nakliye ve depolama gibi giderleri karşılamayacağı endişesi ile tarlada toprak altında bırakacaklarını söylemektedirler.
 
    Gerek ürün maliyeti, gerekse satış fiyatındaki düşüş ile sıkıntılı günler yaşarken, soğuk havadan etkilenen bölgemizdeki patatesin toprak altında çürümesi ile patates üretimi yapan çiftçilerimiz mağdur oldu. Acilen çifçilerimize yardım eli uzatılmalıdır.
 
 
 
    Çiftçilerimizin büyük bir bölümü, ailelerin geçimini patatesle sağlamaktadır. Çiftçilerimiz, üretimde kullandıkları banka kredileri ile tarım kredi kooperatiflerinden almış oldukları gübre ve zirai ilaç bedelleri ve sulamada kullanılan elektrik enerjisinden doğan borçlarını ödeyemez hale geldiler. Ürünleri zarar gören çiftçilerimize bir an önce yardım eli uzatılmalı, zararların karşılanması adına desteklenmelidir. Çiftçilerimizin kurumlara olan borçlarının acilen yeniden gözden geçirilerek 1 yıl veya uygun bir döneme uzatılması gerekmektedir. Böylece, çiftçilerimizin bir sonraki ekim sezonu içinde sağlıklı bir üretim gerçekleştirmesi sağlanmış olacaktır. Patates satış fiyatının dengelenmesi ile tüketicilerin de rahatlıkla talepleri karşılanabilir.
 
    Konu ile ilgili çalışmaların biran önce başlaması gerekir. Sonuç olarak don olayının çiftçimizi olumsuz etkilediği, çare bulunamazsa gelecek yıllar içinde gerek patates ekiminde gerekse üretimdeki rekoltenin düşeceği ve satış fiyatının yükseleceği endişesi içindeyiz." (CİHAN)

Ekleme Tarihi
12.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Patates üreticilerini, fiyat düşüklüğünden sonra don olayı vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız