Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ege, Türkiye’nin Organik Tarım Lideri 

EGE, TÜRKİYE’NİN ORGANİK TARIM LİDERİ
 
AYDIN (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2010 verilerine göre organik tarım üretiminde Türkiye genelinde Ege Bölgesi lider konumda. Türkiye’de en fazla organik tarım üretimi yapan iller arasında ilk sırada İzmir yer alırken, onu Niğde, Manisa ve Aydın izledi. İlk dört sıradaki üç ilin Ege Bölgesinden olması Ege’yi organik tarımda lider bölge yaptı.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türkiye’nin 81 ili göz önüne alınarak hazırladığı 2010 yılı Organik Tarımsal Üretim verilerinde İzmir 28 bin 669 ton üretim ile ilk sırada yer alırken, İzmir’i 26 bin 810 ton ile Niğde, 26 bin 641 ton üretim ile Manisa ve 26 bin 591 ton üretim ile Aydın izledi.
 
‘TARIM DEPOSU’
 
Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Ege’nin tarım potansiyeli ve ürün çeşitliliği bakımından Türkiye’nin tarım deposu olarak adlandırıldığını dile getirerek, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2010 yılı verilerine göre İzmir, Manisa ve Muğla organik tarım pazarına 81 bin 900 ton organik ürün sunarak, Ege’yi organik tarım üretiminde liderliğe taşıyor. İzmir ve Manisa üzüm üretimiyle dikkat çekerken Aydın, dünya incir üretiminde ilk sırada yer alırken kestane ve zeytin üretiminde de Türkiye birincisi olan bir şehirdir. Tarım potansiyeli ve ürün çeşitliliği bakımından Ege, Türkiye'nin ‘tarım deposu’ sayılmaktadır” dedi.
 
AYDIN’DA 67 ÇEŞİT ORGANİK TARIM ÜRÜNÜ ÜRETİLİYOR
 
Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydın’ın organik tarımda Türkiye'nin en büyük dördüncü üreticisi konumunda bulunduğunu dile getirerek, “Türkiye'de tarımsal üretim bakımından çok zengin bir ürün çeşitliliğine sahip olan illerden bir tanesiyiz. İlin mevcut sanayisi de tarıma dayalı. İklim, su, toprak uygunluğu ulaşım kolaylığı bir çok bölgelere göre Aydın'ın tarımın başkenti yapmaya zorluyor. Ayrıca organik tarım pazarında da yer almaya başlayan Aydın'da ihracat değeri, yüksek olan nar, pamuk, incir, zeytin, buğday yetişiyor. Aydın 67 çeşit organik tarım ürünü üretimi ile çok zengin bir çeşitliliğe sahiptir” diye konuştu.
 
ORGANİK ÜRÜN ÜRETİMİNDE ÜZÜM LİDER
 
İzmir’de en fazla üretimi yapılan organik tarım ürünü 5 bin 503 ton ile üzüm olurken ıhlamur, domates, mısır, zeytin ve pamuk en fazla üretimi yapılan organik tarım ürünleri arasında. Manisa’da 15 bin 253 ton üretim ile üzüm ilk sıradaki yerini korurken domates, zeytin de dikkat çekti. Aydın’da ise 7 bin 903 ton incir üretimini zeytin, elma ve pamuk takip etti.
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ege, Türkiye’nin Organik Tarım Lideri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız