Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kırmızı mercimek 

Dünya'da Marka Olduğumuz Kırmızı Mercimeğimizi Kaybediyoruz   

     Kırmızı Mercimek baklagiller sınıfından olup, besin değeri çok yüksek, beslenmemizde önemli yer tutan bir yiyecektir. Lifli ve bol proteinli olan Kırmızı mercimek,  başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından çok zengindir. Kırmızı  Mercimek kandaki kötü  kolesterolü düşürdüğünden kalp krizi geçirme riskini azaltır. Yüksek oranda lif içerdiğinden, kalın bağırsakların çalışmasını düzene koyduğundan, hemoroit ve diğer barsak hastalıklarında iyileştirici ve önleyici özelliğe sahiptir.
 
Kansızlığa içindeki demir ve folik asit nedeniyle birebirdir. Yüksek tansiyonu önlemede ve düşürmede içerdiği zengin potasyum nedeniyle çok önemlidir.  Ayrıca içerdiği maddeler nedeniyle insan vücudunun kansere yakalanma riskini azaltır.  
 
  Kırmızı  Mercimek dünyaya Anadolu topraklarından yayılmıştır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde kırmızı mercimek,  kışlık ekim olarak kasım ayında, orta Anadolu ve ara bölgelerde yeşil mercimek yazlık ekim olarak mart ayında ekimi yapılır.  Güneydoğu Anadolu’da yetişen kırmızı mercimeğin %95 i Mardin Diyarbakır,  Batman ve Şanlıurfa’da ekilmektedir.
 
    1980-2007 yılları arasında dünyada mercimek yetiştiriciliğinde öndeyken ve yurt dışına ihraç ederken bu gün ithalatçı ülke konumuna düştük. 2010 yılında ithal edilen kırmızı mercimek 210.bin tondur. 2011 yılının ilk altı aylık rakamı ise 195 bin tonu aşmış olup, tarihi bir rekor kırılmak üzeredir. Mercimek ithalatının %95 i Kanada’dan, %5 i Çin, ABD, Avustralya’dan yapılmaktadır.  Bu mercimeğe ödenen döviz yıllık 130 milyon dolar civarındadır. Biz doğal üretim yaptığımız için GDO’lu üretimle rekabetimiz zorlaşmaktadır. Türkiye bir tarım ülkesidir ve kendine yetecek üretimi yapacak kadar topraklara fazlasıyla sahiptir.
 
     2007 yılında Türkiye’de ciddi bir kuraklık yaşandı ve kırmızı mercimek üretimi %80 azaldı.  Aynı yıl kuraklık nedeni ile üreticiyi korumak için uygulanan birçok hububat, baklagil gümrük vergisi 28 Kasım 2007/26714 sayılı resmi gazetede yayınlanarak ciddi oranlarda düşürüldü ve mercimek ithal edildi. Ertesi yıllar dünya markası olan yerli üretim normal seviyesine döndü. Daha sonra üretim normale döndüğü halde, düşürülen vergiler aynı kaldı.  Kontrolsüz bir şekilde sözde ihraç kaydıyla dışarıdan ithal edilen kırmızı mercimek, Türkiye’de işlenip, yerli mal adı altında birkaç firma tarafından iç piyasaya sürülüp, dağıtımı yapılıyor. Bu durum yerli mercimeğimizin  fiyatının düşmesine neden olmakta çiftçimizi mağdur etmektedir. Devletimiz bu durumla ilgili önlem almazsa yerli mercimeğimizin ekimi gün geçtikçe azalacaktır.  Gaziantep, Nizip ağırlıklı olan onlarca mercimek fabrikaları atıl duruma düşeceğinden, milli bir servet kaybının yanında, dünyada marka olduğumuz kırmızı yerli mercimeğimiz ekilmediğinden, dışarıya bağımlı hale geleceğiz. Yeşil mercimekte de durum aynıdır. İç Anadolu bölgesinde yetişen yeşil mercimek şu anda hiç ekilmez hale geldi. İç piyasada satılan yeşil mercimeği tümüyle ithal eder duruma geldik.
 
     Bu örneklerde gördüğümüz gibi Türkiye’de mercimeğin iç üretiminin düşmesi ve ithal edilen GDO’lu mercimeklerin miktarlarının artması, sadece üretici açısından ekonomik kayıp değil, milyonlarca tüketicinin sağlığını tehlikeye atmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığının bir an önce gerekli önlemleri alıp  Kırmızı mercimeğe uygulanan gümrük vergileri yeniden düzenlenmeli çiftçimizin mağdur duruma düşmeyeceği seviyeye getirilmelidir. İhraç kayıtlı yurda sokulup, işlenip dışarı çıkması gereken hibritli, kalitesiz kırmızı mercimeği yurt içinde marketlerde, bakkallarda  Türk  malı, yerli ürün diye vatandaşlarımıza yediren  çıkarcılara gerekli cezai müeyyidelerin  uygulanması ve bu konuda denetimlerin, tedbirlerin alınması gerekir. Yerli üretimimiz iç piyasanın tüketimine ve ihracata yeterliyken,  birkaç kişinin çıkarı uğruna milli servetlerden olan kırmızı mercimeğimizi korumamız gerekir. Türkiye olarak Dünyada marka olduğumuz kırmızı mercimeğimiz yok olmadan sahip çıkalım.
 
 
 
       M. Şerif ÖTER

Ekleme Tarihi
16.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Dünya'da Marka Olduğumuz Kırmızı Mercimeğimizi Kaybediyoruz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız