Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kar yağışı elma üreticilerini sevindirmedi

KARAMAN (A.A) - Karaman'da modern elma bahçelerinin üzerinde file sistemleri yağan kardan dolayı çöken 8 elma bahçesinde, yaklaşık 5 milyon liralık zarar oluştuğu bildirildi.
 
 
 
     Merkeze bağlı Yuvatepe köyünde 85 dekar elma bahçesi bulunan Mahmut Şişman, gazetecilere yaptığı açıklamada, her zaman dört gözle bekledikleri kar yağışının bu yıl erken gelmesinin kendileri için felaket olduğunu söyledi.
 
     Yeni tesis edilen modern elma bahçelerinde dikili bulunan elma ağaçlarının bazı türlerinin Kasım sonuna kadar hasat edildiğini, bu yüzden hasadın tam olarak tamamlanmadığını ifade eden Şişman, şunları kaydetti:
 
     ''Ben bahçemi 2007 yılında oluşturdum. 22 bin fidan vardı. Damlama sistemi ile suluyorum. Elmanın dolu ve güneşten zarar görmemesi için üstünde file sistemi var. Aniden yağan kar bu filelerin üstünde birikince sistem elma ağaçlarının üstüne çöktü. Ben kendim bu bahçeye 500 bin lira harcamıştım. Benim gibi mağdur olan 8 tane elma bahçesi sahibi daha var. Toplam zarar yaklaşık 5 milyon lira civarında. Bu ağaçların ve sistemin tamamen tarladan temizlenmesi lazım. Başka türlü olmaz.''
 
     Kendilerinin yetkililerden destek istediklerini belirten Şişman, ''Biz karşılıksız bir destek istemiyoruz. Şu anda bizim gördüğümüz zarar doğal afet olarak gözükmüyor. Yıllardır birikimlerimiz bir günde kayboldu. Kendi imkanlarımızla tekrar bir bahçe yapma şansımız yok. Bizlere geri ödemeli uzun vadeli kredi imkanı sağlanırsa ancak bu bahçeyi tekrar yeniden yapabilirim'' dedi.
 
     Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Uluad ise ''Bazı elma üreticileri, elmalarının bir kısmını henüz hasat etmedikleri gerekçesiyle filelerini kaldırmakta geç kalmışlar. Bu nedenle uğranan zarar, doğal afet kapsamına girmiyor. Ancak yine de zarar gören elma bahçelerinde müdürlük olarak tespit yaptırdık ve durumu gerekli yerlere ilettik'' diye konuştu.

Ekleme Tarihi
18.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kar yağışı elma üreticilerini sevindirmedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız