Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Bulgurun Talihi Değişmeli
 
 
 

Sevil Çelik - Yüksek miktarda lif içermesi, yapısındaki B1 vitaminleri ve barındırdığı folik asit nedeniyle sofraların vazgeçilmezi olması gereken bulgur yeterince tüketilmiyor. 
 
Doğu ve Güneydoğu'da kişi başına yıllık bulgur tüketimi 23 kiloyken bu rakam diğer bölgelerde 7 kilograma kadar düşüyor. 
 
Bulgur ihracatı ise yurtdışında yeterli tanıtım yapılmaması ve çeşitli sorunlar nedeniyle yeterli pazar payına ulaşamıyor. 
 
Gaziantep Ticaret Borsası (Gtb) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelik, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, bulgur sektörünü bir araya getirmek ve bulgurun daha etkin tanıtımını sağlamak amacıyla "Bulgur Üretiminde Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi ve Bulgur Tanıtımının Yapılarak Tüketiminin Arttırılması" projesi hazırladıklarını söyledi. 
 
İpekyolu Kalkınma Ajansı'na sundukları 436 bin TL bütçeli projenin, 269 bin TL ile desteklendiğini, proje ile kaliteli üretim yapılmasını sağlamayı, ihracata dönük sanayiyi güçlendirmeyi, sektörle ilgili olarak üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Çelik, şöyle konuştu: 
 
"Ayrıca proje ile Türkiye'nin son yıllarda ihracatta yakalamış olduğu başarının bulgur sektöründe de arttırılarak sürdürülmesini ve KOBİ'lerin daha katma değerli ürünlerle uluslararası piyasalarda rekabet edebilmesini hedefliyoruz. Bulgur Sanayicileri Derneği'nin aktif olarak çalışmasını sağlayarak iç ve dış pazarda bulgur tanıtımını dernek aracılığıyla yapmak ve yeni Pazarlar oluşturmak istiyoruz. Proje kapsamında alacağımız yeni cihazlarla bölgede faaliyet gösteren bulgur işletmelerinin ürün kalitesini arttırmak için ihtiyaç duydukları bulgur analizlerinin tümünü en kısa sürede ve güvenilir şekilde borsamız gıda analiz laboratuvarında yapacağız." 
Çelik, bulgurun öncelikle yurt içinde tanıtılması gerektiğini, Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi'nde ağırlıklı olarak tüketilen bulgurun diğer bölgelerde de tüketimini arttırmak istediklerini ifade etti. 
 
Doğu ve Güneydoğu'da kişi başına yıllık bulgur tüketimi 23 kilo iken bu rakam diğer bölgelerde 7 kilograma kadar düştüğünü bildiren Çelik, bulgurun pirincin alternatifi olabileceğini vurguladı. 
 
Türkiye'de pirincin ithal edildiğini, bulgurun pirinçten daha besleyici ve sağlıklı olduğunun yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konduğunu dile getiren Çelik, bunun yurt içinde ve yurt dışında iyi bir şekilde anlatılması gerektiğini vurguladı. 
 
-Sektörde karşılaşılan sorunlar- 
 
Çelik, Kdv sorununun bulgurda haksız rekabet yarattığını, faturasızlığa ittiğini, hemen hemen bütün gıda ürünlerinde Kdv yüzde 1 iken bulgurda bu oranın yüzde 8 olduğunu ifade etti. 
 
İhracatla ilgili karşılaşılan en önemli sorunun ise Avrupa Birliği ülkelerinde bulgurun sanayi ürünü değil tarım ürünü olarak görülmesi olduğunu bildiren Çelik, şunları kaydetti: 
 
"Avrupalılar bulguru hala tarım ürünü olarak görüyor. Biliyorsunuz tarımda Gümrük Birliğimiz yok. Onun için bulgur oraya vergi verilerek giriyor. Halbuki sanayi ürünü. Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta bulgurun sanayi ürünü sayılmaması en büyük sorunlarımızdan biri. Bulguru Avrupa Birliği'nde sanayi ürünü olarak kabul ettirebilirsek, şimdiki ihracatımızın en az 20 katı daha fazla ürün satma ve yeni pazar bulma imkanımız olacak. Bulgur sanayi ürünü sayılmadığı için Avrupa'ya gittiğinde pirinçten daha pahallı bir ürün haline geliyor. Bizim pazarımız şu anda Ortadoğu ve Afrika ülkeleri. Ama AB'de vergiyi aşarsak en büyük pazarlardan biri de Avrupa olur. 
 
Bu konuda her yıl çalışılıyor. Ancak henüz sonuç alınamadı. Kdv problemiyle ilgili olarak da milletvekillerimizle görüştük. Yıl başında sorunun hallolacağını ifade ettiler. En önemli sorunumuz pazar sorunu. Hem yurt içi hem yurt dışı. Bulgurun kullanımını ve kullanım alanlarını daha etkin bir şekilde anlatmak lazım. Şu anda bulgurdan tatlı bile yapılıyor." 
 
Çelik, proje çerçevesinde bulgurla ilgili sektör temsilcilerini bir araya getirecek çalıştaylar yapacaklarını, bulgurun tanıtımını etkin bir şekilde sağlayacak dokümanlar bastıracaklarını ve fuarlara katılarak yurt içinde ve yurt dışında bulguru tanıtacaklarını kaydetti. 
 
-Bulgurun besin değeri- 
 
Bulgur, yüksek miktarda lif içeriyor ve yapısında B1 vitaminleri ve folik asit içeriyor. Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşük olan bulgur, sindirim sistemi açısından da önemli rol oynuyor. 
 
İçerdiği folik asit nedeniyle çocuk ve hamile kadınlar için önemli olan bulgur, kolesterol içermiyor, bağırsak kanserini önleyici etkilere sahip. 
 
Kilo kontrolü açısından de önemli rol oynayan bulgur, tok tutma özelliği nedeniyle diyet yapmak isteyenlerin tercihlerinin başında yer alıyor. (AA)
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Bulgurun Talihi Değişmeli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız