Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hidamet Asa 

Marmarabirlik Başkanı Asa: Son gülen zeytin üreticisi olacaktır

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, 4 lira 10 kuruş avans fiyatla başlattıkları 2011-12 kampanya döneminin bitiminde son gülenin zeytin üreticileri olacağını söyledi. Asa, açıkladıkları avans fiyatın, bazı art niyetli kişiler ve sivil toplum örgütleri tarafından nihai fiyat gibi lanse edilerek üreticilerin kandırıldığını kaydetti. 
 
Açıkladıkları zeytin alım fiyatlarına yönelik eleştiriler üzerine bir açıklama yapan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından yapılan çalışmada bölge rekoltesinin 180 bin ton tahmin edildiğini, kooperatiflerin son 5 yıllık alım ortalamasının ise yağlık dahil 31 bin 500 ton olduğunu söyledi. Geçen yılki rekoltenin de 50 bin ton olduğunu kaydeden Asa, Marmarabirlik’in kurulduğu 1954 yılından bu yana 55 bin 500 ton ile en yüksek alımı yapma planıyla yola çıktığını anlattı.
 
Yağlık zeytin fiyatının 1.30 lira olması gerektiğini söyleyenlerin hiçbir gerekçe göstermeden açıklama yapmalarının çok manidar olduğunu ifade eden Hidamet Asa, 5 kilo zeytinden bir kilo yağ çıktığının unutulmamasını istedi. Bu yıl, 2010 yılında uygulanan nihai fiyatların kalibre bazında yüzde 80’ine yakın oranda avans fiyat belirlendiğine işaret eden Asa şunları kaydetti: "Oysa ziraat odalarını başkanlarıyla yapılan toplantıda ortaya çıkan görüşlerle, bugün yapılan eleştiriler arasındaki çelişki de dikkat çekicidir, manidardır. Avans fiyatı, nihai fiyatmış gibi gösterip sansasyon yaratanların amacı, üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir. Yapılan eleştirilerin ne üreticiye ne de Marmarabirlik’e faydası vardır. Marmarabirlik’te, geçtiğimiz yıl 200 kalibre zeytine 5.10 lira fiyat verenin de aynı yönetim olduğu unutulmamalı. Geçen yıl bizim nihai fiyat olarak 5.5 lira verdiğimiz 170-190 kalibre ürünü, kendi havuzuna koyan üretici, sonra bunu ortalama 6 liraya satmıştır. Ancak yüzde 25-30 oranındaki fireyle kilo başına elde ettiği para 4.20 liraya gelmiştir. Bu da Marmarabirlik’in ne kadar yüksek fiyat verdiğinin göstergesidir." 
 
Marmarabirlik olarak bütün şartları zorlayacaklarını belirten Hidamet Asa, zeytin üreticisine paranın peşin ödendiğini hatırlattı. Asa, "Hem en yüksek miktarda alım yapacaksınız, üstelik en yüksek fiyatı vereceksiniz ve parasını da peşin ödeyeceksiniz. Ticarette böyle bir mantık yoktur. Esas olan üreticinin ürününün dalında bırakılmamasıdır. Marmarabirlik’in önünü görebilmesi için, henüz alım satımın yapılmadığı bu dönemde avans fiyatla ürün alımına karar verilmiştir. Marmarabirlik’in yaşaması için gereken budur.” görüşünü savundu.
 
Girdi maliyetlerinin yüksekliği ile hava koşullarından kaynaklanan tane küçüklüğünün faturasının Marmarabirlik’e kesilemeyeceğini kaydeden Başkan Asa, nihai fiyatların ne seviyede oluşacağı bilinmeden, kampanyanın ilk gününden itibaren avans fiyatların eleştirilmesinin iyi niyetli olmadığını belirtti. Asa, “Nihai fiyatlar oluştuğunda son gülen üretici olacaktır. Marmarabirlik’i haksız yere eleştirenler, yapılan toplantılarda başka dışarıda başka konuşup bir bardak suda fırtına koparanlar da utanacaktır.” diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
19.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Marmarabirlik Başkanı Asa: Son gülen zeytin üreticisi olacaktır




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız