Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Yeni Kantinde Ayran Satışları Yüzde 500 Arttı

Okul kantinlerinde yeni eğitim yılı başında hayata geçirilen düzenlemede iki ay geride kaldı. Öğrenciler, kola gibi asitli yiyecekler yerine ayran ve taze sıkılmış meyve suyu; cips, fast food yerine ise ekmek arası döner ve köfte yemeye başladı. 
 
Öğrenciler, yeni uygulamayı beğenirken, kantinlerde ayran tüketiminde yüzde 500'lere varan artış, milli eğitim camiasını sevindirdi. Kantincilerin de gelir artıştı sebebiyle yüzü gülüyor. 
 
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında, okul kantin işletmecileri ve 16 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren yeni bir uygulamaya geçti. Okullarda obeziteyi engellemek ve öğrencileri bilinçli ve sağlıklı beslenmeye teşvik etmek için, okul kantinlerindeki hamburger tipi fast food gıda, asitli içecek, enerji içecekleri, kızartma ve cips tipi ürünlerin satışına yasak geldi. Bunun yerine Sağlık Bakanlığı'nın öğrencilerin yaş ve aktivitelerine uygun yiyecek çeşidi örneklerinden oluşan ayran, yoğurt, taze sıkılmış meyve suyu ve tane meyve satışı zorunlu kılındı. 
 
KANTİNCİLER: GELİRİMİZ AZALMADI AKSİNE ARTTI 
 
Uygulamanın hayata geçirildiği eğitim yılının başında, kantin işletmecileri ve öğrenciler, bir süre uyum sorunu yaşasa da geride kalan dönemde gelinen nokta yüzleri güldürdü. Sakarya 75. Yıl Cumhuriyet Sağlık Meslek Lisesi kantin işletmecisi Sibel Atlı, öğrencilerin en çok tükettiği kola ve cips satışının yasaklanmasıyla gelir kaybına uğrayacakları endişesinin geride kaldığını, kazançlarının arttığını söyledi. 
 
Daha önce öğrencilerin en çok kola ve cips tükettiklerini, ancak şimdi ayran ve taze sıkılmış meyve suyu, tost, ekmek arası döner ve köfte tüketiminin arttığını ifade eden Atlı, öğrencilere artık daha sağlıklı gıda satmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Öğrencilerin, artık en çok ayran tercih ettiğini ifade eden Atlı, şu bilgileri verdi: 
 
"Uygulamadan önce günde sadece 60 adet ayran satıyorduk. Şimdi 300-400 ayran satıyoruz. Yüzde 400-500 bir artış söz konusu. Okulun öğrenci mevcudu 500 civarında. Yani öğrencilerimizin yüzde 90'ından fazlası ayran tüketmeye başladı. Taze sıkılmış meyve suyu tüketiminde de artış söz konusu. Ayrıca elma, portakal gibi meyvelere de öğrenciler ilgi gösteriyor." 
 
ÖĞRENCİLER AYRANI KEŞFETTİ 
 
Kantinlerde kola, cips satışının yasaklanması öğrencileri ayrana yöneltti. Sakarya 75. yıl Cumhuriyet Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi Hasan Karagöz, Havvanur Dost, Emine Özbek ve Eda Soruklu, artık kola yerine ayran içtiklerini ve ayranı sevdiklerini belirttiler. Öğrenciler, sağlıklı beslendikten sonra kendilerini daha iyi hissettiklerini vurguluyor. Okul öğretmenlerinden Famil Duman ve Hacer Çelebi ise "Artık sabah sabah aç karnına elinde cips kola olan öğrencilerle karşılaşmıyoruz. Bu manzara bizi çok üzüyordu. Öğrencilerimizin sağlıklı beslendiğini görmek bizi mutlu ediyor." ifadelerini kullanıyor. 
 
Öğrenci velisi, Okul Aile Birliği Başkanı Bekir Akbulut ise artık öğrencilerin okulda sağlıklı beslendiklerinden emin olduklarını dile getirerek, "Gözümüz arkada kalmıyor. Çocuklarımızın okulda ne yediği konusunda gönlümüz rahat." diye konuştu. 
Okul Müdürü Yalçın Sevindik de öğrencilere sağlıklı beslenmenin önemini hep anlattıklarını, şimdi anlattıklarıyla uygulamanın örtüşmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. 
 
Sakarya Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı ise uygulamanın genel itibariyle başarıyla sürdüğünü dile getirdi. Kantinlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın il müdürlükleri görevlilerinin periyodik olarak denetlendiğini, bu zamana kadar bir sorun çıkmadığını ayrıca kendilerinin de zaman zaman kontrol ettiklerini belirten Yazıcı, şöyle dedi: 
 
"Şu anda uygulama başarıyla sürüyor. Öğrencilerimizin doğal ve katkısız ürünler tükettiğini görmek sevindirici. Özellikle ayran tüketiminin yüzde 500 civarında artması çok önemli. Ayranın çok tüketilmesi sağlıklı nesiller anlamına geliyor. Kantincilerden, öğrencilerin görebileceği, ışıklandırılmış, albenisi olan bir meyve standı oluşturmalarını teşvik ediyoruz. Böyle bir stant öğrencileri daha çok cezbeder."(CİHAN)

Ekleme Tarihi
20.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yeni Kantinde Ayran Satışları Yüzde 500 Arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız