Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

TARLADAKİ PATATESLERİ DON VURDU - - NEVŞEHİR'DE 22 BİN DEKAR ARAZİDEKİ 70 BİN TON PATATESİ DON VURDU

NEVŞEHİR (İHA) - Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de, 22 bin dekar arazideki 70 bin ton patatesi don vurdu. Don nedeniyle ciddi rekolte kaybı yaşayan Nevşehirli üreticilerin maddi kaybı 30 Milyon TL.
 
Niğde ile birlikte Türkiye'nin patates ihtiyacının yaklaşık yüzde 50'lik bölümünü karşılayan Nevşehir'de, don nedeniyle patates üreticileri mağdur oldu. Son iki hafta içerisinde hava sıcaklıklarının gece saatlerinde eksi 5 dereceye kadar düşmesi ile birlikte Nevşehir'in Acıgöl ve Derinkuyu ilçeleri ile bu ilçelere bağlı kasaba ve köylerdeki 22 bin dekar arazideki 70 bin ton patatesi don vurdu.
 
Nevşehir Tarım İl Müdürlüğü tarafından, don vakasının yaşandığı tarlalarda hasar tespit çalışması yapılıyor.
 
 
Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Özyayla köyünde patates üretimi yapan 52 yaşındaki Ünal Özcan, köylerindeki bir çok tarım arazisinde zararlarının yüzde 50 seviyesinde olduğunu belirtti.
 
Don nedeniyle ciddi bir maddi kayıplarının olduğunu ve elektrik borçlarını ödeyemediklerini kaydeden Ünal, "Örneğin benim 30 dekarlık bir arazim var.Buradan normal şartlarda 150 ton patates üretmem gerekirken şu anda ancak 50 ton patates hasadı yapabildim. Geri kalan patatesler don nedeniyle tarlada kaldı. 50 ton patatesi sattığım zaman benim masrafımı bile karşılamıyor. Ne yapacağımı şaşırdım." dedi.
 
Yasin Türkmen isimli çiftçi ise, 15 yıldır patates üretimi yaptığını ve bu 15 yıl içerisinde sadece 2 yıl ürettiği patateslerden gelir elde edebildiğini söyledi. Türkmen,"Şu anda tarlamdaki patateslerin yarısı dondu. Bu donmuş patatesleri satma imkanım yok, hayvanlara yem olarak kullanacağım. Ailemi nasıl geçindireceğim bilemiyorum." diye konuştu.

Ekleme Tarihi
22.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tarladaki Patatesleri Don Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız