Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
IV. Küresel Isınma Kurultayı 

IV. Küresel Isınma Kurultayı-Tesco Grup Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Direktörü Helen Fleming: -''Mağazalarımızın 2020 yılına, dağıtım zincirimizin de 2012 yılına kadar karbon salınımını yarıya indirmesi için tüm birimlerimizle çalışıyoruz'' -AA İstanbul Bölge Müdür Vekili Zeki Gümüş: -''Günde yüzlerce haber yayınlayan Anadolu Ajansı iklim değişikliği sorununu ele alan haberlere sorumlu gazetecilik anlayışıyla bültenlerinde her zaman yer vermektedir''

İSTANBUL (A.A) - Tesco Grup Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Direktörü Helen Fleming, ''Karbon salınımımızı olabildiğince azaltmak adına; mağazalarımızın 2020 yılına, dağıtım zincirimizin de 2012 yılına kadar karbon salınımını yarıya indirmesi için tüm birimlerimizle çalışıyoruz'' dedi

     Fleming, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından bu yıl 4.'sü gerçekleştirilen Küresel Isınma Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, Tesco olarak, Avrupa, Asya ve Amerika'da faaliyet gösterdikleri 14 pazarda da karbon salınımı ve enerji kaynaklarını sorumlu kullanma konularını çok ciddiye aldıklarını kaydetti.

     Sürdürülebilirlik konusunda daha büyük adımlar atarak lider olmakta kararlı olduklarını ifade eden Fleming, iklim değişikliğinin, küresel ekonominin uzun vadeli büyümesine ciddi tehdit oluşturduğu gibi, kişisel ekonomiyi de etkilediğini söyledi.

     Fleming, iklim değişikliğinin şirketin gelecekteki başarısına olumsuz etkisinin farkında olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

     ''Bunun daha tehlikeli boyutlara gelmemesi için de karbon salınımımızı olabildiğince azaltmakta kararlıyız. Bu konuda olumlu sonuçlar alabilmek için önümüze hedefler koyduk. Karbon salınımımızı olabildiğince azaltmak adına; mağazalarımızın 2020 yılına, dağıtım zincirimizin de 2012 yılına kadar karbon salınımını yarıya indirmesi için tüm birimlerimizle çalışıyoruz. Uzun vadede, yeni adımlar atmalıyız. Bu sebeple, 2050 yılına kadar sıfır karbon üreten bir şirket olmayı hedefledik. Bundan kastımız, tüm operasyonlarımızın karbon ayak izini azaltmak ve gerekli olan enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan üretmektir.

     Sattığımız ürünlerin karbon ayak izi; hammaddelerinin işlenmesinden, ambalajlama, nakliye ve kullanımına kadar geçen süreç düşünüldüğünde, Tesco'nun karbon ayak izinden çok daha fazladır. Tedarikçilerimizle birlikte çalışarak onlara bu konuda yardımcı olabiliriz. Bu sebeple, tedarik zincirimizdeki ürünlerin karbon salınımını 2020 yılına kadar yüzde 30 oranında azaltmayı hedefledik. Ayrıca her gün milyonlarca müşteri ile etkileşim içindeyiz. Onların karbon ayak izleri ise gerçekten çok fazla.''

     Fleming, iklim değişikliği ile baş ederken, ekonomilerin, karbon salınımı yaratmadan gelişebilen bir hale dönüştürülmesi gerektiğinden, bu dönüşümün teknolojide ve insanların algısında devrim yaratması gereken bir mücadele olacağını kaydetti.

     Tesco olarak, müşterilerin karbon ayak izini 2020 yılına kadar yüzde 50 oranında düşürmeyi hedeflediklerini ifade eden Fleming, şöyle devam etti:

     ''Hedeflerimizde bugüne kadar başarılı ilerlemeler kaydettik. 2006 yılından beri, tüm ülkelerdeki mağazalarımızın karbon ayak izini yüzde 20'den fazla oranda azalttık. Kipa'nın karbon salınım azalması ise bu orandan çok daha fazla. Kipa mağazalarının karbon ayak izini yüzde 30 oranında azalttık. Mağazalarımızın daha verimli hale getirilmesi, işimizin önemli odak noktalarından biridir. Bu sonuca, enerji verimi daha fazla olan teknolojiyi doğru kullanarak ve çalışanlarımıza ışıkları ve buzdolaplarını kullanılmadığında kapatmalarını anlatmak gibi basit tedbirlerle, enerjiyi sorumlu kullanmaya teşvik ederek ulaştık.

     Geleneksel buzdolabı gazlarının, küresel ısınmaya karbondioksitten çok daha fazla olumsuz etkisi olduğundan, mağazalarımızda yer alan soğutucu dolapların küresel ısınmaya etkisini azaltmak için çalışıyoruz. Uluslararası tüm pazarlarımızda, olumsuz etkisi daha az olan bir gaz tüketimine sahip soğutma sistemleri kullanmaya başladık ve şu anda bu teknolojinin Türkiye'nin iklimi ile olan uygunluğunu test ediyoruz. Ancak, sıfır karbon üretmeyi hedefleyen bir firma olarak, mağazalarımızda yenilenebilir enerji de üretmemiz gerekiyor. Uygun pazarlarda, yenilenebilir ya da temiz enerji kaynaklarını kullanıyoruz. Bu konuda devlet teşvikleri çok önem kazanıyor.''

    
     -AA İstanbul Bölge Müdür Vekili Gümüş-
    
     Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir'in yönettiği ''Ekonomi Basını İklim Değişikliğine Nasıl Bakıyor'' konulu panelde konuşan Anadolu Ajansı (AA) İstanbul Bölge Müdür Vekili Zeki Gümüş ise iklim değişikliğinin herkesin kabul ettiği bir sorun olduğunu ve etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiğini kaydetti.

     Gümüş, iklim değişikliğinin çevresel bir sorun olarak görülse de birçok yönüyle ekonomik sorun teşkil ettiğini dile getirerek, ''Özellikle iklim değişikliğinin neden olduğu felaketler ekonomilere büyük yükler getirirken, kuraklaşma ve dolayısıyla tarım alanlarının yok olması, gıda güvenliği başta olmak üzere, enflasyon, cari işlemler açığı ve büyüme gibi olumsuzlukları gündeme taşımaktadır'' diye konuştu.

     Türkiye'nin bir yandan gelişmişlik düzeyini AB ülkeleri ortalamasına çıkarmayı hedeflerken, önümüzdeki dönemde sürdürülebilir yüksek büyüme ihtiyacı ve düşük karbonlu ekonomiye geçiş arasındaki zorlu ilişkiyi yönetmesi gerektiğine de işaret eden Gümüş, şunları kaydetti:

     ''Türkiye'nin büyüme hedefleri enerji talebini artıracak, ancak enerji bileşimini de daha az karbon yoğun hale getirebilmek için çabalanacak. Dolayısıyla Türkiye orta ve uzun vadede karbon emisyonlarını görece azaltarak büyümek zorunda.

     Türkiye'de özellikle büyük şirketlerin iklim değişikliği, küresel ısınma gibi konuları artık bir sosyal sorumluluk anlayışının ötesinde gördüğüne ve bu konuda çeşitli çalışmalar yaptığına tanık oluyoruz. İklim değişikliği konusu Türkiye'de ekonomi basının gündemini çok yakından ilgilendiriyor. Toplumun bu konuda bilgilendirilmesinden hareketle konuya ilişkin güncel gelişmeler tarafımızdan kamuoyuyla paylaşılıyor. Ekonomi servisleri, iklim değişikliğini sebep olduğu olumsuzluklar ve bunların ekonomiye yansımalarını her zaman yakından takip eder. Günde yüzlerce haber yayınlayan Anadolu Ajansı da iklim değişikliği sorununu ele alan haberlere, sorumlu gazetecilik anlayışıyla bültenlerinde her zaman yer vermektedir.''

     Zaman Gazetesi Ekonomi Müdürü Turhan Bozkurt ise bireylerin tabiata, çevreye saygı duyması gerektiğine işaret ederek, yaşanan bu çevrenin geleceğe amanet edilmesi anlamında herkese sorumluluk düştüğünü kaydetti.

     Bozkurt, Türkiye'de yaşayan herkesin fert fert küresel ısınmayla ilgili ülke olarak ne yapılabilir diye düşünülmesi ve çalışılması gerektiğini söyledi.

     Türkiye Gazetesi Ekonomi Müdürü Adil Küçük de, insanların bugün sadece para kazanmayı düşünerek çevreyi dikkate almadan üretimlerini sürdürmeleri halinde yarın bu ürünleri satacak kimseyi bulamayacaklarını ifade etti.

     Oturuma Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Müdürü Fikret Çengel ve Akşam Gazetesi Ekonomi Editörü Esin Gedik de konuşmacı olarak katıldı.


Ekleme Tarihi
23.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: IV. Küresel Isınma Kurultayı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız