Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Mayınlı Arazide Organik Tarım

Ntv de canlı yayına katılan Gap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil GAP eylem planında gelinen son noktayı anlattı.
 
Katıldığı TV programında 2008 yılında açıklanan yeni GAP eylem planında gelinen son noktayı aktaran GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil mayınlı arazilerde ki çalışmalarının bittikten sonra organik tarım yapmayı amaçladıklarını belirtti.
 
Bölgenin sulama yüzdesini % 70’lere çıkartmayı amaçladıklarını belirten Karahocagil ‘’2010 yılı sonu itibariyle GAP projesine % 80 nakdi Gerçekleşme var. Yani bu Türkiye’nin bu proje için 30 Milyar liranın üzerinde para harcadığı anlamına geliyor. Ancak fiziki gerçekleşmeler daha farklı tezavul etti. Öncelikle enerji projelerinde ciddi bir fiziki gerçekleşme var. Bugün % 74 civarında bir fiziki gerçekleşme var, Ilısu barajının tamamlanmasıyla % 90’ın üzerine çıkacak. Ancak sulamada % 18’ler deyiz, zaten GAP eylem planı bu sulamadaki fiziki gerçekleşmeyi % 70’lere çekmeyi amaçlıyoruz. Bunların yanında 2 milyon hektar alanda tapulaştırma var bu da çok ciddi bir çalışma Türkiye 2008 yılına kadar 1 milyon hektar alanı tapulaştırmıştı. Sadece GAP eylem planı ile 2 milyon alan tapulaştırılacak. Karayolları, alt yapıları duble yollar bütün arterlerde çalışmalar yapılıyor, Şanlıurfa- Mardin, Mardin- Diyarbakır, Diyarbakır- Şanlıurfa, Şanlıurfa- Gaziantep otoyolu bütün bu otoyollar bitiriliyor. Bunun yanında kültürel çalışmalarda yapılıyor. Dedi
 
MAYINLI ARAZİLERDE TEMİZLENEN ALAN YOK
 
Mayınlı arazilerin sorulması üzerine Karahocagil ‘’mayınlı arazilerde henüz bir temizleme çalışması yok yani mevzi gümrük kapıları için bir çalışma var, Milli Savunma Bakanlığımız ihale sürecini devam ettiriyor. Zaten 2014 yılında uluslar arası çalışmalar gereği temizleme çalışmaları tamamen bitirilecek. İhale sürecinde bir sıkıntı yok. Biz GAP idaresi olarak Harran Üniversitesiyle bir çalışma başlattık, yani mayınlı araziler dediğimiz hem tarım alanları hem tarihi yerleri barındıran alanlar hem endemik bitkilerin bulunduğu alanlar hem de petrol çıkabilecek alanlar bulunmakta. Mayınlı arazilerde bir alt bölge gelişim planı başlatmak bir işletme modeli üretmek üzere Harran üniversitesinin önderliğinde tüm üniversitelerimizin katkılarıyla bir çalışma başlattık. Çalışma sonucunda mayınlı arazilerin ülke ekonomisine nasıl katkı sağlayacağı yönünde fikir sahibi de olacağız. Bizim asıl amacımız mayınlı arazilerde organik tarım.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Mayınlı Arazide Organik Tarım




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız