Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Vali Şahin: Muğla tarımda da önemli bir yere sahip

Muğla Valisi Fatih Şahin, il genelinde faaliyet gösteren tarım ve hayvancılık sektörü temsilcileriyle biraraya gelerek görüş alışverişinde bulundu.
 
Valilik 75. Yıl Salonu'ndaki toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, il genelindeki birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Şahin, toplantıdan önce yaptığı açıklamada, sektörü daha iyi bir noktaya taşımak için çalıştıklarını söyledi.
 
Muğla’da özel sektör ve kooperatifler kanalıyla insanların birlik oluşturmasını arzuladıklarını belirten Vali Şahin, “Modern hayvancılık, ilimiz açısından çok önemli. Özel sektör, modern çiftlikler kuruyor. Bölük pörçük yetiştiricilikten modern yetiştiriciliğe geçilmesini takdirle karşılıyoruz, çünkü temiz, hijyenik ve kaliteli ürünler elde ediliyor. Burada üretilen sütler, en az 10 kuruş daha fazla fiyatla satılabiliyor.” dedi. Muğla’nın kültür ve turizm potansiyelinin yanısıra tarım ve hayvancılık sektöründe de önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Şahin, “Birçok alanında ülkemizi besler haldeyiz. Balda, balıkçılıkta, narenciyede, domateste önemli rakamlarımız var.
 
Tarım ve hayvancılık da önemsediğimiz ve önemsememiz gereken önemli başlıklardan biridir. 2010 yılı rakamlarıyla ülke ekonomisine 3 milyon liralık katkı sağlamışız. Kendimizi yenilemeli ve güzel hedefler koymalıyız. Hem üreticiler hem de ülkemiz kazansın. Özel sektöre çağrıda bulunuyorum, narenciyede, domateste, balda, zeytinde, balıkçılıkta çok önemli yerlerde olan, potansiyeli çok yüksek olan bir iliz. Buraya gelmeleri halinde valilik olarak gerekli desteği ve ilgiyi göstereceğimizi ilan ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
 
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dallı ise 802 bin 381 olan Muğla nüfusunun yüzde 57’sinin kırsal alanda oturduğunu, tarım ve hayvancılıkla uğraştığını belirtti. Ahmet Dallı, 2010 yılında İl Özel İdaresi'nden dört proje için toplam 358 bin lira kaynak kullanıldığını belirterek, meyveciliği geliştirme projesi kapsamında 700 çiftçinin, 3 bin dekarlık araziye yaklaşık 69 bin meyve fidanı dikmesinin sağlandığı kaydetti. Geçen yıl yaş sebze ve meyve ihracatının 121 bin 654 ton, kültür balığı ihracatınınsa 16 bin 877 ton olduğunu kaydederek, “Muğla’da geçen yıl çiftçi başına 3 bin 300 lira prim, mazot, gübre ve hayvancılık olmak üzere toplam 99 milyon lira tarım desteği verildi. Kırsal kalkınma çalışmalarını destekleme programları kapsamında altı yatırımcıya. tarım ürünlerinin işlenmesi, depolanması, paketlenmesi, prina yakıtlı sera ve toplu basınçlı sulama projeleri karşılığı 1,3 milyon lira hibe verildi. 809 çiftçiye makine ve ekipman dağıtıldı, bunun karşılığında 1,5 milyon lira hibe verildi.” dedi. Ayrıca 159 gıda işletmesine gıda sicili ve çalışma izni verilerek toplam işletme sayısının 837’ye ulaştığını anlatan Dallı, “6 bin 17 gıda denetimi, 2 bin 273 adet numune alımı yapılmıştır. Alo Gıda projesiyle 370 şikâyet değerlendirilmiştir. 5 milyon 737 bin 460 lira da nakdi destek verilmiştir.” diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
24.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Vali Şahin: Muğla tarımda da önemli bir yere sahip




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız