Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
pamuk 

İlk GDO'suz pamuk sertifikası Bossa'ya -Ulusal Pamuk Konseyi'nin Türk pamuğunun GDO'suz olma özelliğine dikkati çekmek amacıyla başlattığı ''GMO Free, Turkish Cotton'' etiketi konfeksiyonda ilk kez Bossa'nın ürettiği kot pantolonlarda kullanıldı -Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Kocagöz: ''Bunun diğer firmalara da örnek olmasını bekliyoruz''

İZMİR (A.A) - Genetik değişikliğe uğramış (GDO) tohumlarla pamuk üretiminin yapılmadığı Türkiye'nin, bu özelliğini bir avantaj olarak değerlendirmek amacıyla başlattığı uygulama kapsamında ''GMO Free, Turkis Cotton'' etiketi, pamuk balyalarından sonra konfeksiyonda ilk kez Bossa'nın ürettiği kot pantolonda kullanıldı.

     Projeyle ilgili İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İZTB Başkan Vekili Barış Kocagöz, dünyada pamuk üretiminin yarısının GDO'lu tohumla yapıldığını, Türkiye'nin ise yasal sınırlama nedeniyle GDO'lu üretim yapamadığını ve dünyanın en büyük GDO'suz pamuk üreticisi olduğunu söyledi.

     Pamukçu aleyhine bir durum görünen bu konunun aslında bir fırsat olduğundan hareketle geçen yıl projeyi başlattıklarını dile getiren Kocagöz, şunları kaydetti:

     ''İzmir Ticaret Borsası tarafından pamuk balyalarına yapıştırılmak üzere çırçır fabrikalarına 100 bin adet etiket yolladık. Bu yıl Türkiye'deki diğer borsalara da etiket gönderdik. Projenin ikinci adımında tekstil ve konfeksiyon ürünleri için de uluslararası standartlar belirleyerek bir etiket hazırladık.

     Bugün tarladan ürüne, GDO'suz zinciri tamamlayan ilk ürünle önemli bir adımı atıyoruz. Önder tekstil firmalarımızdan olan Bossa AŞ tarafından üretilen kot pantolon ürünlerinde Control Union tarafından yapılan kontrol süreci sonrası sertifika süreci tamamlandı. Ürünlere ihracat pazarlarına gönderilmek üzere GMO Free etiketleri yerleştirildi. Bunun diğer firmalara da örnek olmasını bekliyoruz. Bundan sonraki yayılım hızı tekstil ve konfeksiyon sektörünün sahiplenmesine bağlıdır.''

     Türkiye'nin 1,5 milyon ton GDO'suz pamuk üretme potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Kocagöz, GMO Free etiketinin uzun dönemde tüketici için tercih sebebi olacağını, bunun hem Türk markalarına hem pamuk üreticisine önemli faydalar sağlayacağını ifade etti.

     Kocagöz, GMO Free etiketinin uluslararası pazarlarda tanıtımı için Ekonomi Bakanlığı'ndan destek talebinde bulunduklarını da sözlerine ekledi.

    
     -''Bu iş markalaşmaya adaydır''-
    
     Bossa Pazarlama Müdürü Gülperi Erkanlı ise 60'ıncı yılını kutlayan şirketin daha önce organik pamuk ve geri dönüştürülmüş pamukla üretim konularında çalışmaları bulunduğunu, GDO'suz pamukla üretim konusuna da ağırlık verme kararı aldıklarını söyledi.
 
     Tekstilde çevreci yaklaşımları benimsediklerini, aynı zamanda ulusal değerlere de sahip çıkmak istediklerini ifade eden Erkanlı, şu bilgileri verdi:
 
     ''Bizim beklentimiz GMO free etiketinin fiyat avantajı yaratmasından ziyade Bossa olarak tekstile çevreci bakış açısına katkı sağlamasıdır. Kuzey Avrupa ülkeleri ve Amerika'da çevre bilinci yüksek ürünlere olan talep artıyor. Organik pamuk ve geri dönüştürülmüş pamuk bunlardan bir tanesi. GMO free etiketi de bu anlamda ön plana çıkıyor. Bir de Türkiye'ye ait, özel bir avantaj olması ve uluslararası bir kuruluş tarafından sertifikalandırılmış olması Türk firmalarına dünya pazarında avantajlı kılacak.''

     Kendi ürünlerimize sahip çıkarsak ülke adına marka değeri yaratırız. GDO'suz pamuk kullanmak bizim için yeni bir şey değil. Ama ilk kez sertifikalanıyor, belgeleniyor. Dünya arenasına ilk defa duyurma imkanımız oluyor. Bu adımı ilk biz atmışsak da Türkiye'de tüm tekstil kuruluşları ülkemiz adına elele verecek ve bu değeri tüm dünya piyasalarına sunacaktır. Bu iş Türkiye'de markalaşmaya adaydır.''

     Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ise Türk çiftçisinin yıllardır GDO'suz pamuk üreterek rekabet GDO'lu üreten rakiplere karşı rekabette zorlandığını belirterek, ''Bugün biz bunun değerini herkese tanıtmak istiyoruz. Sadece pamuk için değil hayvan yemi ve pamuk yağında kullanılan küspenin de etiket süreci içinde yer alması gelecekte gıda sektörüne de katkı sağlayacaktır'' dedi.


Ekleme Tarihi
24.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: İlk GDO'suz pamuk sertifikası Bossa'ya




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız