Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

AÇIK SÜT MARKETLERDE SATILAMAZ
- SETBİR YÖNETİM KURULU BAŞKANI MURAT YÖRÜK:
- "MARKETLERDE AÇIK SÜT SATIŞI TÜRK GIDA KODEKSİ VE AB STANDARTLARINA AYKIRI"
- "ETTE KDV'NİN YÜZDE 1'E DÜŞMESİ REYON FİYATINI ETKİLEMEZ"



KONYA (İHA) - Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yönetmeliğinde yapılacak değişiklikle marketlerde açık süt satışının yapılabileceği açıklamasının talihsiz bir açıklama olduğunu belirterek, bunun Türk Gıda Kodeksi ve AB Uyum Yasaları'na aykırı olduğunu dile getirdi.
 
Türkiye'de faaliyet gösteren süt, et ve ürünleri üreticileri, SETBİR'in Konya'da düzenlediği Geniş Katılımlı Yönetim Kurulu toplantısında bir araya geldi. Sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerinin ele alınacağı toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, medyada yer alan marketlerde açık süt satışının serbest bırakılacağı haberinin talihsiz bir haber olduğunu belirterek, "Biz bu açıklamayı henüz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın ağzından duymadık. Bu nedenle temkinli yaklaşıyoruz.
 
Ama eğer haber doğruysa gerçekten talihsiz bir açıklama. Haberi yapanlar açık sütle çiğ sütü karıştırmış olabilir. Çünkü açık sütün marketlerde ya da herhangi bir yerde satılması kesinlikle Türk Gıda Kodeksi ve AB uyum yasalarına aykırı bir durum. Buna izin verilemez. Çiğ süt bile olsa gerekli taşıma ve saklama koşulları sağlanamazsa yine satışı yapılamaz. Ama dediğim gibi bunu Bakanımızın ağzından duymadığımız için temkinli yaklaşıyoruz" dedi.

SÜTE GELEN ZAM NORMAL
Son günlerde süt ve süt ürünlerindeki fiyat artışlarıyla ilgili soru üzerine ise Yörük, "Son 1,5 aydır süte 2 defa zam geldi. Normalde 3 ayda bir ihaleye çıkılıyor ve fiyat belirleniyor. Şu günlerde arzın az olması, ihracatın çoğalması, süt tozuna verilen teşviklerin kesilmesi ve iç piyasanın canlanmasıyla süt ve süt ürünlerinin fiyatlarında artış yaşanıyor.
 
Bu, piyasanın kendini dengelemesiyle alakalı bir durum. Bu dengeleme sırasında sütte yüzde 40'a yakın bir fiyat artışı görüldü. 62.5 kuruşken birden 80 kuruşa çıktı. Aralık ayında yapacağımız toplantıda 6 aylık bir fiyatlandırmayı konuşup karara bağlayacağız. Asıl amacımız ise 1 yıllık bir fiyat ayarlaması yapmak. Bunu da kilograma göre değil yağ ve proteine göre hazırlamak. Bu sayede herkes önünü görebilecek ve gereksiz iniş ve çıkışlar yaşanmayacak. Bu aylarda özellikle arzda yaşanan daralma, talebin fazla olması ve süt tozuna verilen teşviklerin kesilmesi fiyatlarda artışa neden olur. Eğer arzdaki azalmayı çözebilirsek, fiyatlar daha stabil hale gelecektir" şeklinde konuştu.

ETTE KVD'NİN DÜŞÜRÜLMESİ FİYATA YANSIMAZ
 
Hükümet tarafından alınan toptan et fiyatlarında KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e çekilmesi ile ilgili soruya ise Yörük, "Bu, sadece toptan et alımlarında yani üreticiden kasap ya da markete gelen toptan etin KDV'sinde yapılan bir indirim. Bu et reyona çıktığında yine yüzde 8'lik KDV oranıyla satılacak. Yani bu KDV indirimi satış fiyatlarında indirim sağlamaz. Buradaki amaç kayıt dışı etlerin ve üretimin önüne geçebilmek. Bu amaçla KDV oranı yüzde 1'e çekildi. Ama dediğim gibi bu indirim satış
fiyatlarına yansımaz" yanıtını verdi.

Ekleme Tarihi
25.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Açık Süt Marketlerde Satılamaz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız