Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fiskobirlik Yeniden Yağ Sektöründe

Gülizar Şenel - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Müdürü Mehmet Sargın, "Piyasadaki talebe göre ham ya da rafine olarak satışını gerçekleştireceğimiz fındık yağından elde edilecek gelirle birliğe ciddi kaynak sağlayacağımıza inanıyoruz" dedi. 
 
FİSKOBİRLİK Genel Müdürü Sargın, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin, fındığın yağlık olarak işlenmesi şartıyla çıkardığı kararname doğrultusunda Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) toplam 50 bin ton fındık almayı amaçladıklarını söyledi. 
Birlik tarafından, TMO'dan kilosu 1,1 liradan aylık 2 bin 500 tonluk dilimler halinde alınmaya başlanan fındığın yağlık olarak işlenmesi için Tirebolu ilçesindeki birliğe ait tesislerde kırımına başlandığını ifade eden Sargın, şunları kaydetti: 
 
"Şuana kadar kırımı yapılan 650 ton iç fındığı sıkma işlemi için Afyonkarahisar'a gönderdik. Bu hafta sıkma işlemine başlanacak. İşlenen fındık yağının ham 6,50 liradan, rafine 7,00 liradan satışını öngörüyoruz. Elde edilecek ürün, 'FİSKO' markasıyla raflardaki yerini alacak. Piyasadaki talebe göre ham ya da rafine olarak satışını gerçekleştireceğimiz fındık yağından elde edilecek gelirle birliğe ciddi kaynak sağlayacağımıza inanıyoruz. Bu çalışmadan en üst düzeyde gelir elde etmek adına elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bugün belirlenen fiyatlar bu. Önümüzdeki günlerde fındık piyasasındaki duruma göre fiyatlarımızda değişimler olabilir. Bu nedenle elde etmeyi planladığımız geliri net olarak söylemek doğru olmaz." 
 
Bir kilogram yağ elde edebilmek için 3,5 kilogram kabuklu fındık kullanılması gerektiğini belirten Sargın, şöyle devam etti: 
 
"Fındığın sadece yağlık olarak işlenmesi değil kabuk ve küspesi de bizim için ayrı bir kazanç. Sıkma sonunda elde edilecek küspe yem sanayisinde kullanılacak. Fındığın dış kabuğu da yakacak olarak çok kıymetli. Bu ürünleri de önemli bir gelir olarak görüyoruz.
 
Yağ üretimi için yapılacak masrafların küspeden karşılanacağını düşünüyoruz. Bu durum birliğe nakit açısından da olumlu yönde yansıyacak. Şuanda birliğin 70 milyon lira borcu bulunuyor. Bunun 35 milyon lirası üreticilere olan borçlar. Bu girişimden elde edilecek gelir ile üreticiye olan borcumuzu ödemeyi planlıyoruz." 
 
-"FİSKOBİRLİK'in marka gücü satışlara olumlu yansır" 
 
FİSKOBİRLİK'in yan kuruluşu olan Ordu Yağ Sanayisi'nin geçen dönemlerde satışının yapılması sonrasında 'Çotanak' markasını da ilgili firmaya devrettiklerini hatırlatan Sargın, 'FİSKO' adı altında yeni bir marka ile yaklaşık bir yıldır hizmet verdiklerinin altını çizdi. 
Sargın,konuşmasını şöyle sürdürdü: 
 
"Birliğin yıllardır süregelen bir marka değeri var. Piyasada ürünlerimizin çok sayıda alıcısı olduğunu söyleyebiliriz. Bir yıldır Giresun ve Ordu'daki marketlerde satışını yaptığımız 'FİSKO' fındık yağı da tüketiciden talep görüyor. Yağın tanıtımında aslında ciddi bir gayret göstermemize de gerek yok. Çünkü FİSKO zaten bilinen bir marka ve doğru bir tercih. Ürünümüzün raflarda satılabileceğine inanıyoruz. FİSKO şuanda fındık yağı üretiminde tekelci konumda. Dolayısıyla satılabilirliğine inancımız tam. Bu nedenle tanıtıma da ihtiyaç duymayacağımızı düşünüyoruz. Yeni ürünlerimiz işlendikten sonra raflarda yerini alacak. FİSKOBİRLİK'in marka gücü satışlara olumlu yansıyacaktır." 
 
Sargın, birliğe bağlı Entegre Fındık İşleme Tesisi'nin (EFİT) gelecek günlerde istenilen kapasitede çalışmasını sağlamak amacıyla çeşitli girişimlerde bulunduklarını da sözlerine ekledi. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Fiskobirlik Yeniden Yağ Sektöründe




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız