Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çanakkale Domatesi Marka Olacak 

Çanakkale Domatesi Marka Olacak

Çanakkale'nin ünlü domatesi için marka tescili çalışmaları başladı. Ziraat Odası'nın projesiyle bölgedeki üreticilere eğitim verilerek, yapılacak ekim sonrası ortaya çıkan kaliteli domatesin coğrafi işaret alması ve markalaştırılmasının sağlanacağı belirtildi. 
 
Ziraat Odası'nın hazırladığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi'nin katkıda buluduğu 'Çanakkale Domatesi Markalaşması ve Coğrafi İşaret Tescili Projesi', Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında kabul edildi. Proje kapsamında, bölgedeki 693 üreticiye 3 ay boyunca domates üretimi için yerinin hazırlanması, gübrelenmesi, sulaması, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konularında eğitim verileceği bildirildi. Ardından yapılan ekimde yetişen domatesin, gerekli tahlillerden sonra ilgili yerlere başvuru yapılarak coğrafi işaret alması ve marka tescili yapılmasının isteneceği belirtildi. 
 
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, toplam bütçesi 55 bin 247 lira olan proje bedelinin 43 bin 368 TL'lik bölümünün GMKA tarafından hibe olarak verileceğini söyledi. Ulus, projenin üreticilere eğitim verilerek daha kaliteli ürün elde edip, Çanakkale domatesinin marka olmasını sağlama amacı taşıdığını anlatırken şöyle dedi: 
 
"Proje kapsamında özellikle merkez ilçedeki 693 üreticiye, Çanakkale domatesinin daha kaliteli yetiştirilmesi için toprak hazırlığından sulamaya, gübrelemeden ilaçlamaya, ürünün ekiminden hasadına kadar yapılacak bütün uygulamalarla ilgili eğitimler verilecek. Bilinçlendirilen üreticilerle hem verimde artış hem de domateste standart yakalanmış olacak. Daha sonraki aşamada yapılacak analizlerle elde edilen veriler ışığında Çanakkale domatesinin coğrafi işaret ve marka tescili alınacak." 
 
Çanakkale domatesi tadıyla lezzetiyle İstanbul-İzmir gibi büyük şehirlerde bilinen aranan bir ürün olduğunu bildiren Ulus, şöyle devam etti: 
 
"Her yerde 'Çanakkale domatesi' tabiri kullanılıyor. Kendi kendimize 'Çanakkale domatesi markadır' diyoruz. Peki marka almış mı? Hayır. Yıllardır, ilimizde ürün çıkmadan başka illerde 'Çanakkale domatesi' adı altında satışlar yapıldığını duyuyoruz. İşte projeyle birlikte tescil işlemlerinin yapılmasıyla bunların önüne geçeceğiz. Üreticilerin eğitim çalışmaları aralık ayında başlayacak ve 2012 yılının mayıs ayında sona erecek." 
 
Öte yandan, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş'ın genel koordinatörlüğünü yaptığı projenin ilk aşamasında ÇOMÜ laboratuvarlarında Çanakkale domatesinin özellikleri inceleme altına alındı. Prof.Dr. Kaynaş yapılan analizlerde, domatesin rengi, sertliği, asit oranı, şeker durumu ve C vitamini gibi kıstasların da aralarında bulunduğu 12 farklı özelliğini gözlemlediklerini bildirdi. - Çanakkale
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.11.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Çanakkale Domatesi Marka Olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız