Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

    Turhallı kasaplar: Yem ucuzlarsa et fiyatları da düşer
      
   
   Tokat'ın Turhal ilçesinde faaliyet gösteren kasaplar, etteki KDV oranının yüzde 8'den, yüzde 1’e indirmesinin etteki fiyatları pek etkilemeyeceği görüşünde. Kasaplar, bunun yerine yem fiyatlarının indirilmesini teklif etti.

Kasaplar, etteki fiyatların düşmesini yem fiyatlarının düşmesine bağlı olduğunu kaydetti. Turhal’da 40 yıldır kasaplık yaptığını belirten Ömer Karaöz (56), alınan kararın toptan etteki fiyatı düşürebileceğini, ancak perakende fiyatı etkileyemeyeceğini savundu. Et fiyatlarının düşmesini yem fiyatlarının düşmesine bağlayan Karaöz, "KDV düşüşü perakende satışlarda olursa et fiyatları otomatikman düşer. Ayrıca et fiyatlarını tetikleyen en önemli etkenlerden birisi de yem fiyatlarının ciddi şekilde artmasıdır. Besicilik her geçen gün zorlaşıyor ve kan kaybediyor. Devletin veya hükümetin hayvancılığa çiftçiye bu konuda ciddi destek vermesi gerekiyor.” dedi.

Kasap Kaya Yaşar (67) ise eskiden besicilik yaptığını sonra şartların ağırlaşması ile bırakmak zorunda kaldığını ifade etti.

Etteki fiyatların düşmesiyle vatandaşın kolaylıkla et almasının kendilerini olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Yaşar, "KDV’deki bu indirim buralarda et fiyatlarını düşürmez. Bu uygulama bu işi yapan zengin işadamlarına yarar. Yurt dışından ucuz hayvan alınıyordu. Vergi yüksekti şimdi düşürüldü. Zengin işadamları şimdi daha az vergi ödeyecek. Şimdi bir torba yem 35 TL. Onun da yarısı mozaik tozu yarısı da tuz. Yem demeye bin şahit lazım. Ben 58 yıldır kasaplık yapıyorum. Bana göre yem fiyatları ucuzlarsa hayvancılığa ciddi destek verilirse et fiyatları aşağı iner. Vatandaş da ucuz et almış olur. Biz de sürkülasyondan kazanmış oluruz.” diye konuştu.

Et Balık Kurumu'ndaki kesim fiyatlarının düşmesi ile et fiyatlarının düşebileceğinin altını çizen Yakup Mete isimli kasap da yem fiyatlarının düşmesinin et fiyatlarını da düşüreceğini öne sürdü. Mete, "Yem ve saman fiyatları yüz de yüz arttı. Bunların fiyatlarda düşüş olursa et fiyatları da düşer. KDV’deki bu indirim et fiyatlarında değişiklik yapmaz ve indirmez. Fiyatlar eskisi gibi devam eder.” şeklinde konuştu.
(CİHAN)

Ekleme Tarihi
26.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Turhallı kasaplar: Yem ucuzlarsa et fiyatları da düşer




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız