Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Mısır hasadı başladı, rekoltede düşüş yaşanıyor

Geniş tarım arazilerine sahip Mardin Ovası'nda ikinci ürün olarak ekilen mısır hasat edilmeye başlandı. Dönümüne ortalama 600 ila 700 kilo verim alınan mısır ürününde çiftçiler fiyatı yetersiz buluyor. Yaklaşık 400 bin dönüm mısır ekiminin yapıldığı Kızıltepe ilçesinde, mısırın kilo fiyatı 40 ila 50 kuruş arasında değişiyor.
 
    Son yıllarda ikinci ürün olarak ekilin mısır ürünü bölgede yaygınlaşıyor. Önceki yıllarda daha çok pamuk ekiminin yapıldığı Mardin Ovası'nda, maliyet ve işgücü zahmetinin yüksek olması nedeniyle bunun yerine mısır ekimi arttı. Sadece Kızıltepe ilçesinde ikinci ürün olarak buğday ve mercimeğin yerine ekilen mısır 400 bin dönüm araziyi buluyor. Ancak çiftçi mısır ekerken, yaz aylarında yaşanan elektrik kesintileri ve dalgalanmalar nedeniyle rekoltedeki düşüşe dikkat çekiyor.
 
 
    Çiftçilerden Musa Oğur, bu yıl rekoltede 600 kilo alabildiklerini söyledi. Geçtiğimiz yıllarda bir tona kadar çıkan rekoltedeki düşüşe dikkat çeken Oğur, ”Bu yıl fiyatlar da düşük. Mısırın kilosunu 40 ila 50 kuruş sarasında satabiliyoruz. Mazot fiyatları çok yüksek. Gübrenin kilosu 2 liraya çıktı. Nasıl yapacağız bilmiyoruz. Bir de satışta nemden dolayı fiyat kırımı oluyor.” şeklinde konuştu. 
 
 
 
    Mahmut Er ise “Vatandaş mazotu pahalı alıyor, gübreyi pahalı alıyor, ilacı pahalı alıyor. Mısırı ucuza satıyor. Batı tarafına gönderdiğimizde, batı da zaten dışarıdan getiriyor. Dışarıdan getirmemesi lazım. Yani her türlü dönüp dolaşıp da çiftçinin başına patlıyor.” ifadelerini kullandı.
 
    Kızıltepe Zahireciler Deneği Başkanı Mehmet Şerif Öter ise geçen seneye göre rekoltede düşüş yaşandığını bildirdi. Düşüşün nedenini elektrik akımında yaşanan dalgalanmalara bağlayan Öter, elektrik sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.
 
    Elektrik nedeniyle sadece çiftçinin değil, bir çok sektörün zarar gördüğünü hatırlatan Öter, ”Bölgemiz bir tarım bölgesidir.
Buranın temel geçim kaynağı tarımdır. Eğer bugün çiftçi kazanamıyorsa buna bağlı tarım sanayisi de kazanmaz.Yani bunun etkisi sadece çiftçimize değil burada yaşayan bütün vatandaşlarımızadır.” diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
01.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Mısır hasadı başladı, rekoltede düşüş yaşanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız