Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Mısır fiyatlarındaki düşüşe üretici tepkisi

KARACABEY (A.A) - Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, dış ülkelerden gelen buğdayın, mısır fiyatlarını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, ''Mısır fiyatları düştükçe düşüyor. Ancak bu düşüş, çiftçiyi bitiriyor'' dedi.

     Karahasanoğlu, Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi'nde düşüşe geçen mısır fiyatlarıyla ilgili köy muhtarları ve delegelerle bir araya geldi.

     Mısırdaki ani düşüşün sıkıntıları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Karahasanoğlu, köy muhtarları ve delegelere şöyle seslendi:
 
     ''Sizlerin düşüncesi bizim için çok önemli. Dış ülkelerden gelen buğday, mısır fiyatlarını da olumsuz etkiledi. Mısır fiyatları düştükçe düşüyor. Ancak bu düşüş, çiftçiyi bitiriyor. Unutmayın ki ağlamayan bebeğe emzik vermezler. Sanayici, çiftçi temsilcilerini istemiyor. Yetkilerimiz kısıtlı. Kuzuyu kurda teslim ediyoruz. Sesimizi Ankara'ya ya da gerekirse Başbakan'a kadar iletmeliyiz. Yeter ki bize yetki verin.''

     Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca da ilçede domates ve mısırın en çok ekilen ürünler olduğuna dikkati çekerek, alternatif ürünlere yönelmeleri gerektiğini, bu konuda yoğun bir çalışma içinde olduklarını, özellikle ayçiçeğinin alternatif olabileceğini belirtti.
 
     Karaca, Karacabey'de mısır fiyatının önce 65 kuruş olarak açıklandığını, daha sonra kademeli şekilde düşüşe geçtiğini ve şu anda 52 kuruştan ''gittiğini'' kaydederek, mısır fiyatlarındaki bu kötü düşüşe bir ''dur'' demeleri gerektiğini ifade etti.
 
     Dünya ülkelerinde mısır rekoltesindeki artışa işaret eden Karaca, şunları kaydetti:

     ''Fiyatlardaki düşüşte sanayicinin etkisi büyük. Ancak Ukrayna ve Rusya başta olmak üzere Azerbaycan ve Kazakistan gibi Türk cumhuriyetlerinde üretim patlaması yaşandı. Yalnızca Ukrayna'da 11 milyon ton mısır üretildi. Ukrayna hükümetinin vergileri kaldırması, Çin ve ABD'de mısır rekoltesinin düşmesi bizleri olumsuz etkiledi. Sıkışık bir dönemde olmamız, depolama sorunu yaşamamız gibi etkenler nedeniyle yılbaşına kadar dayanabilmemiz zor gibi görünüyor.''

    
     -''Gümrük vergilerinin yükseltilmesini istiyoruz''
    
     Karaca, fiyatlardaki dalgalanmanın önüne geçmek gerektiğini ifade ederek, ''İşte bu fiyat dalgalanmasını önlemek için buğdaydaki gümrük vergilerinin yükseltilmesini istiyoruz. Bu mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde mısır fiyatları düşmeye devam edecektir'' dedi.

     Mısır fiyatlarındaki düşüş nedeniyle önümüzdeki yıl üreticilerin mısır yerine domatese yüklenmesi halinde, yine aynı sıkıntılarla karşı karşıya kalacaklarını anlatan Karaca, şöyle devam etti:

     ''Alternatif ürünler ekmeliyiz. Sıkıntılarımız giderek artıyor. Çiftçi kesimi olarak en eksik yanımız güçlü bir lobi çalışmamızın olmamasıdır. Bu nedenle de sanayiciler, çiftçilerle istedikleri gibi oynuyorlar. Davet etmemize karşın, tarım kuruluşlarının başkanlarını burada görememek bizleri oldukça üzdü. Pankobirlik, 60 kuruştan fiyat belirledi, ancak düştü. İlk fiyat düşüren kurum ise Tarım Kredi Kooperatifi oldu. Diğer taraftan Toprak Mahsulleri Ofisi, kara gün dostu olmaktan çıktı ve 54 kuruş fiyat açıkladı. Ziraat Odası olarak maliyet hesapları yaptık. Gerçek olan şudur ki; 50 kuruştan mısır veren çiftçi zarar etmektedir. Sizlerin düşüncesi, bu nedenle bizler için önemli. Yetki verin, Ankara'nın yollarına düşelim. Bölge milletvekilimiz Sayın Önder Matlı ile görüşelim. Gerekirse, geniş katılımlı bir toplantı yapalım. Artık sessiz kalmayalım.''

     Daha sonra, köy muhtarları ve delegeler, Karacabey Ziraat Odasına tam yetki verilmesi kararında birleşti.


Ekleme Tarihi
01.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Mısır fiyatlarındaki düşüşe üretici tepkisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız