Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

GAP Eylem Planı Tanıtım Projesi

MARDİN (A.A) - Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Türkiye'nin ekonomik gelişmişlik açısından geldiği nokta itibariyle çok iyi bir noktada olduğunu söyledi.

     Vali Ayvaz, GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nce GAP Eylem Planı Tanıtım Projesi kapsamında Hilton Garden Inn-Mardin Oteli'nde düzenlenen ''Yatırımcı buluşmaları'' toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomi ve kalkınmada geldiği noktanın önemine değinerek, Türkiye'nin şu anda çok iyi bir durumda olduğunu söyledi. Ayvaz, şöyle konuştu:
 
     ''Kalkınmaya baktığımız zaman Çin'den sonra ikinciyiz. Hemen hemen her sektörde genelde ilk 3'e giriyoruz. Dünya çapında alanımız olmayan sektörlerde dahi ilk 10'a girebiliyoruz. Aynı şekilde AB'ye acaba girelim mi, girmeyelimi mi- noktasına geldik. Dünya ülkeleri sıralamasında 16'ncı ya da 17'nci seviyedeysek çağdaş medeniyetler seviyesine çıkmışız demektir. Hedefimiz bundan sonra ilk 3'e girmektir."
 
     Vali Ayvaz, Mardin'in hızlı bir şekilde kalkınması için çalışma yürüttüklerini, bu kapsamda planlamalar yaptıklarını belirterek, Mardin'in geleceğinin parlak olduğunu söyledi.

     Şu anda ilde 2 tane 5 yıldızlı otelin bulunduğunu, bunun yanı sıra aynı kalitede otel yapmak isteyenlerin bulunduğunu kaydeden Ayvaz, ''Bunlara arsa tahsis ediyoruz. Mardin'in turizm geliri çok daha artacak. Önümüzdeki yıl içerisinde yaklaşık 300 milyon dolar civarında bir iç hacim oluşturacağımızı tahmin ediyorum. Aynı zamanda GAP sulama kanalları geldiği zaman yılda 3 ürün alınabilecek. Çukurova'dan daha büyük bir ova var elimizde. Buna bağlı sanayide gelişecek'' dedi.

    
     -GAP bölgesindeki gelişmeler-
    
     GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Mustafa Kölmek ise GAP kapsamında 2011 yılı itibariyle 10 hidroelektrik santralinin tamamlandığını, bu sayede enerji yatırımlarının yüzde 74'nün gerçekleştirildiğini söyledi. GAP'ta tamamlanan barajların sayısının 15'e ulaştığını kaydeden Kölmek, projenin tamamlanmasıyla ortaya çıkacak yüksek tarım ve sanayi potansiyeli ile bölgede ekonomik hasılatın 4-5 kat artacağını bildirdi.

     Eşine az rastlanacak nitelikte iklim koşullarına ve verimli topraklara sahip olan bölgenin arazi varlığının yaklaşık 7.5 milyon hektar, bu alanın yaklaşık 3.2 milyon hektarının ise tarıma elverişli olduğunu vurgulayan Kölmek, şöyle konuştu:

     ''Son yıllarda bölgedeki yatırımların artması ile birlikte ekonomik ve sosyal göstergelerde de olumlu değişiklikler görülmektedir. Hane halkı iş gücü araştırması yıllık sonuçlarına göre GAP bölgesinde 2009'da 1 milyon 329 bin olan istihdam edilen kişi sayısı, 2010 yılında 218 bin kişi artarak 1 milyon 547 bine çıkmıştır. 2009'da 21 milyon 277 bin olan Türkiye'deki toplam istihdam sayısı, 2010 yılında 1 milyon 317 bin kişi artarak 22 milyon 594 bin kişi olmuştur. 2010 yılında gerçekleşen istihdam rakamlarındaki artıştan GAP bölgesi yüzde 16.5'lik oranda pay almıştır. Bölgede işsizlik oranı yüzde 17.4'ten yüzde 12.4'e düşmüş, istihdama katılma oranı yüzde 30'dan yüzde 33.2'ye yükselmiştir. İş gücüne katılma oranına baktığımızda GAP bölgesi Türkiye ortalamasının altındadır. Ancak bu istatistiklerde bir miktar düzelme göze çarpmaktadır. Yüzde 36.3'ten yüzde 37.9'a yükselmiştir. 2009 yılında 4 milyar 443 milyon dolar olarak gerçekleşen GAP bölgesi ihracat rakamları 2010 yılında 740 milyon dolarlık bir artış göstermiştir.
 
2010 yılında, GAP bölgesi 5 milyar 183 milyon dolarlık ihracatı ile 113 milyar dolarlık Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 4.5'ini gerçekleştirmiştir. 2011 yılında ise eylül sonu itibariyle GAP bölgesinden gerçekleştirilen ihracat 4.4 milyar dolar olmuş ve aynı dönemde 88.7 milyar dolar olan ülke ihracatının yaklaşık yüzde 5'ini oluşturmuştur. Bu ihracat rakamları da bölgedeki gelişmeyi teyit etmektedir.''
 
     DİKA Genel Sekreteri Abdullah Erin de bölgenin geleceğinin parlak olduğunu, yatırımcıların burada yatırım yapmalarının kendileri açısından da olumlu olacağını söyledi.

Ekleme Tarihi
02.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: GAP Eylem Planı Tanıtım Projesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız