Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri 

Suriye'deki olaylar -Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Aymen: -''Suriye'ye yaz döneminde aylık 190 milyon dolar seviyesine ulaşan ihracatımız, Kasımda 94 milyon dolara kadar düştü''

MERSİN (A.A) - Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bülent Aymen, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle ihracatın düştüğünü belirterek, ''Suriye'ye yaz döneminde aylık 190 milyon dolar seviyesine ulaşan ihracatımız, Kasımda 94 milyon dolara kadar düştü'' dedi.

     Aymen yaptığı yazılı açıklamada, başta Avrupa Birliği (AB) ve ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerin 2008'de yaşanan global ekonomik krizin etkisinden henüz tam olarak kurtulamadığını belirtti.

     Bu dönemin Türkiye ekonomisi açısından değerlendirildiğinde, alınan ve doğru uygulanan ''komşularla sıfır sorun ve pazar çeşitlendirme'' stratejilerinin de katkısıyla başarılı geçtiğini ifade eden Aymen, şunları kaydetti:

     ''İhracat pazarlarını çeşitlendirme stratejisine en büyük katkıyı Mısır, Libya ve Suriye gibi ülkeler yaptı. Ancak bu ülkelerde yaşanan ve 'Arap Baharı' olarak isimlendirilen süreç, maalesef Türkiye Cumhuriyeti'nin iştahla koştuğu 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat maratonunda hızımızı düşüreceğe benziyor. En önemli pazarlarımız arasında yer alan AB'nin belirsiz durumuna ilave olarak, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında ortaya çıkan bu yeni durum ihracatçılarımızın planlarını bozdu.''

    
     -Artış yerini düşüşe bıraktı-
    
     Aymen, Suriye'de yaşanan gelişmeleri yakından ve kaygıyla takip etiklerini belirtti.

     Yaşanan global ekonomik krizle daralan Avrupa pazarına karşılık Suriye'ye ihracatın 2008-2011 yıllarında yüzde 65 artarken, son dönemde düşüş yaşandığını ifade eden Aymen, açıklamasında şöyle devam etti:

     ''Son açıklanan Kasım ayı ihracat rakamları da bu düşüş trendini ortaya koyuyor. Özellikle Temmuzdan itibaren gözlenen söz konusu düşüş trendi Kasımda zirve yaptı. Suriye'ye yaz döneminde aylık 190 milyon dolar seviyesine ulaşan ihracatımız, Kasımda 94 milyon dolara kadar düştü. Düşüşten en fazla etkilenen bölge ise Suriye'ye yapılan toplam Türkiye ihracatının yüzde 35'ini gerçekleştiren Akdeniz Bölgesi oldu.

     Geçen yılın Kasım ayı rakamlarına göre Suriye'ye gerçekleşen ülkemiz toplam ihracatının yarısını karşılayan Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) performansı bu yılın Kasım ayı itibarı ile yarı yarıya düştü. Mevcut durumda AKİB, Kasım ayında ülkemizin Suriye'ye gerçekleştirdiği ihracatın ancak dörtte birini karşıladı. Üyelerimizin bu ülkeye ihracatı Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75 oranında düştü. Suriye'ye gerçekleşen ihracatta önemli bir aktör olan AKİB'in ihracatında yaşanan bu düşüş, Türkiye geneli ihracatına yüzde 46 oranında tesir etti.''

    
     -İhracatçılara tavsiye-
    
     Aymen, temennilerinin, sorunların en kısa sürede aşılması ve bölgenin istikrara kavuşması olduğunu belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

     ''Ülkemiz örneğinde de görüldüğü üzere, siyasi istikrar ekonomik başarıyı da yanında getirmektedir. Bu süreçte ihracatçılarımıza tavsiyemiz, her kriz döneminde gösterdikleri fedakarlığı yine sergileyerek sabırla pazarlarını kaybetmemeye çalışmaları olacaktır. Elbette bunu yaparken teslim ve ödeme şekillerini yeniden gözden geçirerek kendilerini en üst seviyede garantiye almaya çalışmaları lehlerine olacaktır. Kardeş ülke Suriye, gelecekte yine ülkemizin en önemli ticari partnerlerinden birisi olma özelliğini artırarak devam ettirecektir.''


Ekleme Tarihi
04.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Suriye'ye Orman Ürünleri İhracatı Kasım'da 94 milyon dolara düştü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız