Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

- TARİHİ TOHUM MEKTEBİ İPEK MÜZESİ OLMAYI BEKLİYOR
- BELEDİYENİN 2010 YILINDA MÜZE OLARAK KULLANILMASI İÇİN 2 MİLYON LİRA HARCAYARAK RESTORE ETTİĞİ BİNA, İÇİNE KONULACAK ESERLERİN BAŞKA BİR KURUMA VERİLMESİ YÜZÜNDEN MÜZE YAPILAMIYOR
- TARİH GÖNÜLLÜLERİ TESİSİN MÜZE YAPILMASI İÇİN 10 BİN İMZA TOPLADI
 
 
 
 
 
 
BURSA (İHA) - Bursa'nın en eski yapılarından İpekçilik Tohum Mektebi, yıllardır ipek müzesi olmak için bekliyor.
 
Müze olmanın önündeki engel ise, Hürriyet'te kapatılan İpek Böcekçiliği Araştırma Merkezi'nin müzede sergilenebilecek malzemelerinin Faruk Saraç Moda Tasarım Okulu'na verilmesi ve mülkiyetin belediyeye tahsis edilmemesi teşkil ediyor. Meslek Yüksek Okulu'na gönderilen eski malzemeler Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edilip, binanın tahsisi yapılırsa çalışmalar başlayabilecek.
 
Tarihi İpek yolu üzerinde yer alan ve Bursa'nın kent kültüründe önemli bir role sahip olan İpekçilik Enstitüsü, müze olarak faaliyete geçmesi için tarih sevenler bir araya geldi. Maliye hazinesi mülkiyetinde olup daha önceki yıllarda Milli Eğitim'e tahsis edilen bina, 1887 yılında sağlıklı ipek böceği tohumu yetiştirilmek üzere inşa edildi. Osmangazi Belediyesi'nin restorasyon projesinin 2007 yılında hazırlamasından sonra Yıldırım Belediyesi, İl Özel İdaresi tarihi eser fonundan yaklaşık 2 milyon lira harcayarak yapının restorasyonunu 2010 yılında ipek müzesi yapılması için tamamladı.
 
Merhum 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'a da diploma veren tohum mektebi, hizmet verdiği dönemler içerisinde 5 bin öğrenciyi mezun etti. 1976 yılında binanın yetersiz görülmesi ile birlikte içerisinde ipek böceği tohumu yetiştirmek için kullanılan malzemeler Hürriyet Ziraat Meslek Lisesi'ne gönderildi. 1978 yılından terk edilen bina 2010 yılında müze yapılması için restore edildi.

Restorasyonun üzerinden 1 sene geçmesine rağmen halen bir çalışma yapılmayan tarihi bina atıl bir durumda duruyor. Halen İpekçilik İmam Hatip Lisesi'nin kullandığı binada şu an bir çalışma bulunmuyor. Tarihi sevenler Bursa'nın ipek böceği tarihi bakımından çok önemli bir yere sahip olan binanın, gelecek nesillere örnek olarak bırakılmasını istiyorlar. Rusya ve Fransa gibi ülkelerin ipek böceği müzeleri bulunmasına karşılık dünyaya Bursa kumaşı olarak ün salan Bursa ipekçiliğinin halen yeterli desteği görmediğini belittiler.
 
Tarihi sevenler adına konuşan Kent Konseyi Tarihi Miras Komisyonu Başkanı Ayşe Yandayan, "Hürriyet'teki İpekböcekçiliği Enstitüsü'nde bulunan bazı malzemeler, Tarım İl Müdürlüğü tarafından Faruk Saraç Meslek Yüksek Okulu'na verilmiş. Bizler ipek böceği tohumu üretiminde kullanılan bu malzemelerin tekrar bu binada bir araya gelmesini istiyoruz. 1 yıldır boş olan binanın müze olması ve malzemelerin geri gelmesi için 10 bini aşkın imza topladık.
 
İpeği geçmişlerinde önemli bir kültür olarak gören Fransa, Rusya gibi ülkeler müzelerini kurarken, Türkiye'de üretimi devam eden ipek ile alakalı bir müzenin olmaması bizi üzüyor. Valimiz Şahabettin Harput'un bu konuya sahip çıkmasını istiyoruz. İpek Müzesi için kendileri Özel İdare tarih fonundan kaynak aktararak bu binayı restore ettirdiler. Şimdi de bu malzemeleri temin ederek müzenin açılması için belediyeye veya kültür müdürlüğüne tahsisi sağlayarak müze açılmasına öncülük etmelidirler. Binayı zaman zaman toplantılarda İpekçilik İmam Hatip Lisesi kullanıyor. Bu bina şehre bir müze olarak, eski fotoğrafları da kullanılarak kazandırılmalıdır" dedi.
 
Toplanan imzalar valilik, bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edilerek konuya hassasiyet gösterilmesi istenecek.

Ekleme Tarihi
06.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tarihi Tohum Mektebi İpek Müzesi Olmayı Bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız