Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Ekmek kavgası!

2005'ten bu yana bina altında faaliyet gösterdiği için ruhsat alamayan fırınlar, müstakil bir binaya taşınmazsa kapatılacak.
 
İSTANBUL- Fırıncılar ekmek kavgasına tutuştu. Bina altında faaliyet gösterdiği için ruhsat alamayan fırınlar, eğer yönetmelikte de belirtildiği gibi ‘ayrı, müstakil’ bir binaya taşınmazsa kapatılacak. Fırıncılar Federasyonu’nun 2005 yılında yenilediği yönetmeliğe göre, “Büyükşehir belediyesi ile nüfusu 100 bini geçen belediye sınırları içinde açılacak ekmek fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması” gerekiyor. Ancak bu yönetmeliğe uyan fırın neredeyse yok. Bu da 2005 sonrası kurulan fırınların çoğunun ruhsatsız çalıştığı anlamına geliyor. Buradaki haksız rekabeti önlemek için harekete geçen İstanbul Ekmek Üreticileri Derneği (EKÜDER), örnek teşkil etmesi için İstanbul’un pilot bölgelerinden 35 ruhsatsız fırına dava açtı. Kendilerini bir anda mahkemede bulan fırıncılar ise bu gelişme karşısında şaşkın. Her seferinde belediyeye başvurup, ruhsat almak için uğraşan fırıncılar, 2005 sonrası değiştirilen yönetmeliğe takılıyor. Diyorlar ki: “O zaman yer göstersinler, ruhsatımızı alıp müstakil binalara taşınalım...” 
 
‘Yer göstersinler’ çıkalım! 
 
10 yıl önce Erzurum’dan İstanbul’a göçen ve üç yıldır da ağabeyiyle Küçükçekmece’de bir fırın işleten Fikret Bulut, şu anda haksız rekabet gerekçesiyle İstanbul Ekmek Üreticileri Derneği (EKÜDER) tarafından mahkemeye verildiklerini söylüyor. Çünkü Bulut ailesinin kiralık fırını, bir apartmanın altında yer aldığı için ruhsat alamıyor. Belediyeye defalarca ruhsat için gittiklerini ancak ‘müstakil binada’ olmadıkları için ruhsat alamadıklarını belirten Bulut, “Bu yönetmelik 2005 sonrasını kapsıyor. Ama öncesinde açanlar bina altı da olsa ruhsatını almış. Zaten İstanbul’da müstakil fırın neredeyse yok” diyor. Fırından kendileriyle birlikte 7 kişinin daha ekmek yediğini ifade eden Bulut, bu konuya bir çare bulunmasını isteyerek, ekliyor: “Biz illa bu apartmanın altında olalım demiyoruz ama müstakil yeri de nerden bulalım. Bize yer göstersinler, çıkalım...” 
 
Davayı açan EKÜDER’in avukatı Emine Yıldız Kodal ise yönetmeliğin açık olduğunu ve 2005 sonrası açılan her fırının ancak müstakil binalarda olması koşuluyla ruhsat alabileceğini aksi takdirde kapatılması gerektiğini vurguluyor. Bazı fırınların da ‘unlu mamul’ ruhsatı alarak çalıştığını belirten Kodal, “Ancak ekmek üretmek için mutlaka ‘ekmek üretim ruhsatı’ almak gerekiyor” diyor. Son yıllarda fırınların hızla artması karşısında mart ayında bir çalışma başlattıklarına dikkat çeken Kodal, örnek teşkil etmesi açısından şu anda 35 ruhsatsız fırına dava açtıklarını söylüyor. Davaları haksız rekabet sebebiyle açtıklarını belirten Kodal, “İstanbul’da ihtiyaçtan fazla fırın var, atıl kapasite yüksek. Bina altlarında fırın olmamalı çünkü sürekli sıcak buhar binaya zarar veriyor. Özellikle de bir deprem anında yangına da sebebiyet verebiliyor. Ayrıca usulsüz ruhsat verdikleri gerekçesiyle bazı belediyelere de dava açtık” diyor.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Ekmek kavgası!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız