Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Eylül 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Zeytin ve badem fidanları ürün vermeye başladı -Biga'da, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca muhtarlık adına tahsis edilen bozuk orman alanına, devletin kredi desteğiyle dikilen zeytin ve badem fidanlarının ürün vermeye başlaması, köylüleri mutlu etti .

ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale'nin Biga ilçesi Çakırlı köyünde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından muhtarlık adına tahsis edilen bozuk orman alanına dikilen zeytin ve badem fidanlarının ürün vermesi, köylüleri sevindirdi.

     Biga Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Mühendisi Dr. Muhammet Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su Bakanlığının, orman sevgisini aşılamak, orman varlığını artırmak, bozuk orman alanlarının ağaçlandırma ve rehabilitasyonunu sağlamak, aynı zamanda da ekonomiye kazandırmak amacıyla talep halinde gerçek ve tüzel kişilere ağaçlandırma yapma izni verdiğini söyledi.

     Akkaya, projelerin yapılmasını sağlayarak ağaçlandırma gerçekleştirilmesi için köy muhtarlıklarına hibe kredi, diğer gerçek ve tüzel kişilere de düşük faizli kredi tahsis edildiğini anlattı. Muhammet Akkaya, 2003'te Çakırlı Köy Muhtarlığı adına zeytin ağaçlandırması, 2008 yılında ise badem ağaçlandırması için arazi tahsis edildiğini bildirdi. Bu alanlara dikilen ağaçlardan ürün toplanmaya başlandığını vurgulayan Akkaya, ''Bu kapsamda 7-8 yıl önce 140 dekarlık alana dikilen 5 bin 600 zeytin ağacı ürün vermeye başladı. 3 yıl önce de, 300 dekar alana dikilen 12 bin adet aşılı badem fidanından da ürün alan orman köylüsünün yüzü gülmeye başladı'' dedi.

     Köy muhtarı Şakir Yılmaz ise, orman alanlarını mera gibi gördüklerini ve ağaçlandırılmasına karşı çıktıklarını belirterek, ''Bir gün buraların başkaları tarafından ağaçlandırılacağını söylediklerinde müracatımızı yaptık. Devletimiz kredi verdi. Şu an zeytin ve badem üretmenin mutluluğunu yaşıyoruz'' ifadesini kullandı.

     Köylülerce bakımı ve koruması yapılmak üzere bölüştürülen zeytinleri, ailesiyle toplayan çiftçi Saim Yılmaz da dikilen zeytin fidanlarından 120'siyle kendisinin ilgilendiğini söyledi.

     Boş vakitlerini değerlendirmek amacıyla badem ve zeytin fidanlarının altlarını sürdüğünü, otlarını temizlediğini ve hayvan gübresi verdiğini dile getiren Yılmaz, ''7 yaşında olan zeytin fidanlarından bu yıl 600 kilo zeytin topladım. İhtiyacım dışındaki zeytinleri satacağım'' diye konuştu.

   

Ekleme Tarihi
09.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Zeytin ve badem fidanları ürün vermeye başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız