Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Harran'da cam serada domates üretimi

GAZİANTEP - Gaziantep'te yerleşik Altunkaya Şirketler Grubu, jeotermal enerji ile ısıtılan Türkiye'nin en büyük cam seralarından birini Şanlıurfa'nın Harran ilçesine kurdu.

Harran ilçesine bağlı Karaali köyü yakınlarında kurulan 100 dönümlük domates serası yer altından elde edilen sıcak sularla ısıtma yapılarak üretime geçti.

Altunkaya Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Üyesi Mahsum Altunkaya, "Bölgede seracılık anlayışına farklı bir boyut kazandırdık. Jeotermal ısıtma sisteminin kullanıldığı 100 dönümlük cam sera, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tek. Salkım domates üretiminin yapıldığı serada rekolteden çok, sağlıklı, hijyenik ve lezzetli ürün üretimini hedefliyoruz" dedi.

Türkiye ölçeğinde bu tarz üretimin yapıldığı sadece üç seranın bulunduğunu hatırlatan Altunkaya, "Seramızda nemlendirme, havalandırma ve elektronik arabalara kadar her şey bilgisayarlar tarafından otomatik olarak kumanda ediliyor. Her şeyden önemlisi ısıtma sistemi. Bu işte enerji en önemli girdilerin başında geliyor. Bulunduğumuz alan jeotermal bir bölge. Yer altından çıkardığımız sıcak su ile bir nevi kalorifer sistemi kurarak ısıtma yapıyoruz.

Yer altından çıkan 70 derecelik sıcak suyu özel borular aracılığıyla sera içerisine döşeyerek ısıtmayı sağlıyoruz. Isıtma sırasında suyun sıcaklığı borular içerisinde 40 dereceye kadar düşüyor. Bu da bizim için önemli bir avantaj. Bölgede kışlar Akdeniz kıyı şeridine göre daha serin olmasına rağmen bu sistem kaliteli ürün yetiştirmeye olanak sağlıyor" diye konuştu.


 
 
 

Ekleme Tarihi
12.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Harran'da cam serada domates üretimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız