Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tarımsal Kuraklık Merkezi, Toprak Nemini Değerlendirdi 

Tarımsal Kuraklık Merkezi, Toprak Nemini Değerlendirdi

Konya Tarımsal Kuraklık Merkezi, 2011 yılı Eylül, Ekim ve Kasım aylarını, yağış, sıcaklık, nem, yer üstü ve yer altı su seviyeleri ile toprak nemi değerleri bakımından değerlendirdi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, yaptığı yazılı açıklamada, Vali Yardımcısı Erol Özkan başkanlığında düzenlenen toplantıda, belirlenen aylar içerisinde Karapınar, Kulu ve Yunak'ta hafif kuraklık yaşandığı, diğer bölgelerde meteorolojik kuraklık görülmediğini bildirdi.

Ekim ayı içerisinde yapılan ekimlerin ardından sıcaklık değerlerine bağlı olarak bitkilerin 4-5 yapraklı görünüme kavuştuğunu belirten Alparslan, bitiklerin soğuk ve kış zararlarını tolere edebilir görünüme ulaştığını ifade etti.

Kasım ayında, bitkilerde büyüme ve gelişmenin devam ettiğini dile getiren Alparslan, şunları kaydetti:

"Bu yıl da tüm uyarılara rağmen küçümsenemeyecek bir alanda yazlık çeşitlerin ekimleri söz konusu olup, iklimin gidişatına bağlı olarak, sözü edilen zararlanma riskleri her zaman mevcuttur. Kar örtüsü hem bitkileri kış boyunca soğuğun olumsuz etkilerinden koruması hem de yer altı ve yer üstü su rezervleri açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Kar yağışı soğuktan korumanın ve verimliliğin sigortası olarak görülmüştür. Bu nedenle Aralık sonunda kar yağışı önemli olup, bu beklenti korunmaktadır."

Yaz aylarında kurak mevsim ve sulamadan dolayı düşüş eğilimi gösteren yer altı suyunun Eylül ve Ekim aylarındaki yağışlardan az da olsa beslendiğini açıklayan Alparslan, ancak uzun yıllar ortalamasına bakıldığında yer altı su seviyesinin 20 metreye kadar düştüğü kuyuların olduğunu sözlerine ekledi. (AA)

Ekleme Tarihi
13.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tarımsal Kuraklık Merkezi, Toprak Nemini Değerlendirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız