Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
resmi gazete 

Kanatlı tifosu ve pullorum hastalığına karşı mücadele yönetmeliği -Enfeksiyondan şüpheli genel durumu bozuk kanatlılar itlaf edilecek -Hastalıkların tespit edildiği kümeslerdeki sürüler damızlık olarak kullanılmayacak

ANKARA (A.A) - Kanatlı tifosuyla kanatlılarda pullorum olarak adlandırılan hastalıklardan korunmak ve hastalıkla mücadele etmek için alınması gereken tedbirlere ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ''Kanatlı Tifosu ile Kanatlılarda Pullorum Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
 
     Buna göre, kanatlı tifosuyla kanatlılarda pullorum hastalığından şüphe eden veya bu hastalığın varlığından haberdar olan hayvan sahipleri ve bakıcılar, veteriner hekimlerle muhtarlar, köy korucuları, celepler, çobanlar, gemi kaptanları, istasyon ya da gümrük memur veya idarecileri gibi ilgililerce yetkili otoritelere, yetkili otoriteler tarafından ise derhal Bakanlığa bildirecek.
 
     Kanatlı tifosuyla kanatlılarda pullorum hastalığının çıktığını haber alan resmi veteriner hekim, hastalık mahallinde gerekli muayene ve incelemeleri yapacak, kordon (hayvan hastalığı görülen alanının gözetim altında tutulması, giriş ve çıkışların kontrol altına alınması) ve karantina tedbirlerini alacak.

     Kanatlı tifosuyla kanatlılarda pullorum hastalığından şüpheli sürülerden alınan ölü veya hasta hayvanlardan birkaç tanesi kesin teşhis için usulüne uygun olarak bağlı bulunduğu Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilecek. Laboratuvara hasta ve ölü hayvan gönderilmesinin mümkün olmadığı durumlarda hastalıklı kanatlılara ait iç organlar, uzun kemikler, gaita, kloakal sıvaplar, yumurta ve kan serumları laboratuvara gönderilecek.

    
     -Hastalık tespiti ve imha koşulları-
    
     Laboratuvar raporuna istinaden veteriner hekim hastalık çıkış raporunu düzenleyecek, derhal mahalli hayvan sağlık zabıtası komisyonunu toplayacak. Komisyon hükümet veteriner hekiminin raporuna istinaden hastalık çıkış kararı alacak.

     Laboratuvar muayenesine göre bu hastalığın tespit edildiği kümeslerde ölen kanatlılar imha edilecek. Enfeksiyondan şüpheli genel durumu bozuk olan kanatlılar da itlaf edilerek, imha edilecek.

     Hastalığın tespit edildiği ticari kümeslerdeki yumurtacı veya broyler sürülerinde laboratuvar muayenesi 21 gün arayla tekrarlanacak. Son iki muayenenin menfi çıkması halinde sürü hastalıksız kabul edilecek.

     Bu hastalıkların tespit edildiği kümeslerdeki sürüler damızlık olarak kullanılmayacak. Damızlık kanatlı işletmesinde bu hastalıkların görülmesi durumunda hastalığın görülmesinden 7 gün öncesine kadar bu işletmeden civciv temin eden işletmeler hastalık yönünden takip edilecek.

     Yurt dışından ithal edilen yumurtalar ve canlı kanatlı hayvanlar, gümrük kapılarında bu hastalık bakımından laboratuvar muayenesine tabi tutulacak ve sonuçların menfi çıkması durumunda yurda girişine izin verilecek.

     Kanatlı tifosuyla kanatlılarda pullorum hastalığı sebebiyle alınan kordon ve karantina tedbirleri, üçüncü fıkrada yer alan şart yerine getirildikten sonra temizlik ve dezenfeksiyon yapılarak, kaldırılacak.

     Öte yandan kanatlı tifosuyla kanatlılarda pullorum hastalığının varlığını tespit etmek, teşhiste bir örnekliliği sağlamak amacıyla örnekleme, teşhis yöntemleri ve laboratuvar testleri Bakanlıkça uygulamaya konulan teşhis kılavuzuna uygun olarak gerçekleştirilecek.

     Ulusal referans laboratuvarı da Bakanlıkça belirlenecek.


Ekleme Tarihi
13.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kanatlı tifosu ve pullorum hastalığına karşı mücadele yönetmeliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız