Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Giresun Ziraat Odası'ndan 'Fındık Raporu' -Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı: -''Türkiye bu yıl fındık konusunda gelmiş geçmiş tüm zamanların en stoksuz yılını yaşayacak ve üzülerek söyleyebiliriz ki 2012 yılı da ürün için sancılı ve sıkıntılı geçecektir''

GİRESUN (A.A) - Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, ''Türkiye bu yıl fındık konusunda gelmiş geçmiş tüm zamanların en stoksuz yılını yaşayacak ve üzülerek söyleyebiliriz ki 2012 yılı da ürün için sancılı ve sıkıntılı geçecektir'' dedi.

     Akbaşlı, yaptığı açıklamada, Ziraat Odası Başkanlığı'nın 12 Aralık Pazartesi günü yapılan olağan yönetim kurulu toplantısındaki genel görüşmelerden derlenerek hazırladıkları raporun tüm kurul üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildiğini belirtti.

     Türkiye'nin 2011 fındık ihracat sezonunun 30 Kasım tarihi itibariyle geçen 3 aylık döneminde, 82 bin tonluk iç fındık ihracat işlemi gerçekleştirdiğini, bunun iç piyasa da dahil toplam 195 bin ton kabuklu fındığa denk geldiğine işaret eden Akbaşlı, ''İhracat rakamlarımızı son 3 yılın ortalaması olarak aldığımızda, 91 bin 839 ton fındıktan 595 milyon 101 bin 490 dolar gelir elde edildiği görülmektedir. Özellikle son bir aydır kamuoyunda şıkça dile getirilen 'fındık ihracatı düştü' gibi söylemlerin çok da doğru olmadığı verilerle ortaya çıkmaktadır'' ifadesini kullandı.

     Akbaşlı, 1 Aralık tarihi itibariyle piyasaya inmiş ve halen depolarda duran 95 bin ton fındığın 65 bin tonunun spekülatif beklentileri olan gruplar tarafından kilitlenmiş durumda olduğunu, kalan 30 bin tonun çiftçilerin emanete verdikleri ve zaman içinde satacakları ürünler olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

     ''Çiftçimizin 1 Aralık tarihi itibariyle deposunda bulunan 100 bin tonluk ürünün 20 bin tonluk kısmı maddi açıdan iyi durumda olan çiftçilerimize aittir. Geriye kalan 80 bin tonluk ürün ise Aralık-Mart ayı arasında yaşanacak fiyat hareketlerine göre piyasaya inmesi beklenmektedir. Bu yıl gerçekleşmesini düşündüğümüz ihracat rakamını 230 bin ton olarak öngörmekteyiz. Bu rakam 460 bin ton kabuklu fındığa denk gelmektedir. 120 bin ton da iç piyasa tüketimi düşünüldüğünde, toplam 580 bin ton fındık işlem görecektir. Türkiye bu yıl fındık konusunda gelmiş geçmiş tüm zamanların en stoksuz yılını yaşayacak ve üzülerek söyleyebiliriz ki 2012 yılı da ürün için sancılı ve sıkıntılı geçecektir. Fındık bu yıl maalesef sıfır stokla sezonu kapatacaktır. Fındık bahçelerimizde yaptığımız 2012 yılı meyve gözü tahmini fındık rekoltesi tespitlerimizden ortaya çıkan durum ise yeni fındığın 2011 yılından sadece bir miktar daha iyi olacağı yönündedir.''

    
     - TMO'dan beklentiler -
    
     Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) son 3 yıldır uyguladığı stok yönetiminde, üreticinin fındığı bitmeden piyasaya fındık sürmediğini, sürdüğünde de üreticilerin satacağı fiyatlara emsal olacak fiyatlar ilan ettiği için bir kez daha teşekkür ettiklerini vurgulayan Akbaşlı, ''Eğer bu gün Türk fındık çiftçisi 7,50 liraya fındık satıyorsa, bu rakamın oluşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve TMO Yönetim Kurulu'nun emeği büyüktür. Kişi ve kurumların bu yaptıkları fındık tarihinin sayfalarına altın harflerle yazılacaktır'' dedi.

     Üreticiler olarak TMO'dan bazı beklentilerinin bulunduğuna işaret eden Akbaşlı, şu konulara değindi:

     ''TMO'nun depolarında bulunan 2008 mahsulü kabuklu fındığı, bu gün itibariyle 3 yılını doldurmuştur. Bu fındıkların serbest piyasada satılması ve işlenmesinden dolayı ortaya çıkacak olumsuz sonuçların Türk fındık ticaretine sıkıntı yaratmaması için tamamının yağlık olarak ayrılması doğru bir davranış olacaktır. Eğer serbest piyasaya satışı düşünülüyorsa, çiftçimizin elindeki 2011 mahsulü fındıklar bitene kadar piyasaya fındık satılmamasıdır. Satış için en erken tarih olarak da 1 Nisan 2012 olarak düşünüyor ve öngörüyoruz. Ayrıca, mutlaka satılacaksa satış fiyatlarının serbest piyasa fiyatları ile aynı orantıda olması ve sadece eski-yeni fındık fiyat farkının uygulanmasını bekliyoruz.''


Ekleme Tarihi
14.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Giresun Ziraat Odası'ndan 'Fındık Raporu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız