Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sarımsak Üreticileri, Çin Sarımsağının İthalatının Durdurulmasını İstedi 

Sarımsak Üreticileri, Çin Sarımsağının İthalatının Durdurulmasını İstedi
 
Taşköprü sarımsak üreticileri Çin sarımsağının ithalatının durdurulmasını istedi.
 
Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, Çin sarımsağının kaliteli olmamasından dolayı ucuza mal olduğunu ve bu nedenle Taşkörü sarımsak üreticilerinin rekabet etme şansının zor olduğunu söyledi. 
 
Eligüzeloğlu, sarımsak fiyatlarının sezon başına göre yarı yarıya düştüğünü sezon başında 8 lira olan 1'inci kalite Taşköprü sarımsağının son haftalarda 3-4 lira arasına gerilediğini ve maliyetini kurtarmadığını kaydetti. 
 
Son haftalarda ki düşüşün nedeninin Çin başta olmak üzere yurt dışından sarımsak ithal edilmesi olduğunu ifade eden Eligüzeloğlu, "Bu yıl 16-18 bin ton sarımsak üretildiğini tahmin ediyoruz. Fakat Taşköprü sarımsağının şimdiye kadar neredeyse tamamı satılmış olması gerekirken bugün üreticinin elinde yaklaşık 8 bin ton sarımsak bulunuyor. Bu durum bizi karamsarlığa itiyor. Geçmiş yıllarda sarımsağımızı Gökırmak'a dökmek zorunda kaldığımız zamanlar olmuştu. Üreticiler olarak emeğimizin karşılığını almak istiyoruz" diye konuştu. 
 
-Çin sarımsağı ithalatı durdurulsun- 
 
Taşköprü sarımsağının kalitesine karşın Çin sarımsağının ucuz olması nedeniyle Taşköprülü üreticilerin rekabet şansının olumsuz etkileneceğini belirten Eligüzeloğlu, "Bizim yetkililerden isteğimiz ithalatın durdurulması yada gümrük vergilerinin yüksek tutulması. Çin sarımsağının ülkemize giriş fiyatı bizim sarımsağımıza yakın bir fiyat olduğu takdirde bu sarımsakla bizim rekabet etme şansımız yüksek. Bizim sarımsağın maliyeti 2.25 lira. Biz üreticilerin yapması gereken öncelikli konulardan birisi ise geçtiğimiz yıl büyük ümitlerle kurduğumuz Sarımsak Üreticileri Birliği'ne destek olmaları ve sesimizin daha gür çıkmasına yardımcı olmalarıdır. Sorunları ancak bir olursa ve güçlü olursak çözeriz" dedi. 
 
Yazıhamit köyü çiftçilerinden Hasan Kılıç, sarımsak fiyatlarının şu an itibariyle dibe vurduğunu ve bütün üreticilere bunun olumsuz yansıdığını öne sürdü. Sarımsağın emeklerinin karşılığını vermemesi nedeniyle borçlarını bile ödeyemediklerini, belirten Kılıç, "Yetkililerin ithal edilen sarımsağa dur demesini istiyoruz" dedi. 
 
Karnıaçık köyü çiftçilerinden Abdullah Baş ise bu yıl 13 dönüm yere sarımsak dikimi yaptığını ancak sattığı sarımsağın işçinin parasını ancak ödediğini ifade ederek, şunları kaydetti: 
 
"Sezon başında ortalama ufak sarımsağı 2 lira, orta sarımsağı 4 lira, iri sarımsağı ise 8-10 lira arasında satıyorduk. Bugün ise bu oranlar yarı yarıya düştü. Sarımsak üreticileri olarak emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Artık mahsulümüzü ırmağa dökmek istemiyoruz." (AA)

Ekleme Tarihi
14.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çin Sarımsağının İthalatının Durdurulması İstendi..




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız