Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
gübretaş 

 

GÜBRETAŞ, üretim kapasitesini artıracak

 
 
Yarımca fabrikasında üretim hacmini ve kapasitesini artırmak için yatırım çalışmalarına başladıklarını belirten Mehmet Koca, “Bu revizyon yatırımları bittiğinde mevcut üretim kapasitemiz yüzde 45 artarak, 985 bin tona çıkmış olacak” dedi. Koca, yurtdışında da yatırım arayışlarının sürdüğünü söyledi.

Gübre Fabrikaları (GÜBRETAŞ), Türkiye’deki yıllık üretim hacmi ve kapasitesini artırmak amacıyla yenileme yatırımlarına hız verdi. 2012 yılında gerçekleştirilecek olan revizyon yatırımları tamamlandığında GÜBRETAŞ’ın mevcut üretim kapasitesi yüzde 45 artarak, 985 bin tona çıkacak.

Sektörde 60’ıncı yılını kutlayan GÜBRETAŞ’ın son yıllarda hemen her yıl hem pazar payını hem de gübre satış miktarını artırdığını ve kendi şirket rekorunu sürekli olarak geliştirdiğini dile getiren GÜBRETAŞ Genel Müdürü ve Razi Petrokimya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koca, “GÜBRETAŞ, 2009 yılında 1 milyon 399 bin tonluk gübre satışıyla rekor kırdı. 2010 yılında ise bu rakamın 1 milyon 456 bin tona ulaştığını görüyoruz. 2009 yılında 1 milyon 45 milyon TL konsolide satış geliri elde ettik. 2010 yılında ise bu rakam 1 milyon 386 milyon TL olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre böylece yaklaşık yüzde 32’lik bir gelir artışı yakalayarak ciro anlamında da şirket tarihinin rekorunu kırdık” dedi. Mehmet Koca, GÜBRETAŞ’ın 2011 sonu konsolide ciro hedefini ise 2 milyar TL olarak açıkladı.

2010 yılının ilk dokuz ayında Türkiye’deki toplam gübre tüketimi 3 milyon 728 bin ton iken, 2011 yılının aynı döneminde bu rakamın yüzde 1.84 artarak 3 milyon 797 bin ton olarak gerçekleştiği bilgisini veren Koca, bununla birlikte şirketin 2011 yılı ilk dokuz ayı satışlarının yüzde 13.23 oranında arttığını kaydetti. 2010’un ilk dokuz ayında 958 bin 246 ton katı, 6 milyon 131 bin 234 kilogram toz, 613 bin 880 litre sıvı gübre satışı yaptıklarını ifade eden Koca, bu yılın aynı döneminde ise 1 milyon 84 bin 983 ton katı, 823 bin 199 litre sıvı, 8 milyon 498 bin 466 kilogram da toz gübre satışı gerçekleştirdiklerini kaydetti. Geçen yılın ilk dokuz ayında 966.4 milyon TL konsolide satış geliri elde ettiklerini, bu rakamın bu yılın aynı döneminde yüzde 57’lik artışla 1 milyon 521 bin TL’ye ulaştığını aktaran Koca, “İlk dokuz aylık sonuçlara baktığımızda, GÜBRETAŞ’ın 60’ıncı yılına da satış miktarları ve pazar payı açısından şirket tarihinin yeni rekoruna ulaşarak gireceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

“Pazar payımız bu yıl yüzde 30’a yükselecek”

2010 yılında Türkiye’deki toplam gübre tüketimi bir önceki yıla oranla yüzde 5.6 daralmasına rağmen GÜBRETAŞ’ın kırdığı satış rekorlarıyla pazar payını yüzde 28.5’e çıkardığını hatırlatan Mehmet Koca, 2011 sonu hedefleri gerçekleştiğinde pazar paylarının yüzde 30 civarına yükseleceğini söyledi.

GÜBRETAŞ’ın 2012 yılına milyar dolarlık şirketler arasında gireceğini, bundan sonra da büyüklüklerine yakışır işler yapma azminde olduklarını ifade eden Koca, gelecek yıl Yarımca fabrikasında kapasite artırmak üzere yenileme yatırımlarına ağırlık vereceklerini belirtti. GÜBRETAŞ olarak temel vizyonlarını “global bir şirket haline gelmek ve hammadde kaynaklarına yakın ya da sahip olmak” olarak açıklayan Koca, tüm çalışmaları bu vizyon ve strateji doğrultusunda yaptıklarına işaret etti. Bu anlamda yurtdışında yatırım arayışlarının sürekli gündemde olduğunu ve sürdüğünü dile getiren Mehmet Koca, “Yurtiçinde ise yeni bir fabrikadan ziyade mevcut fabrikamızın üretim hacmini ve kapasitesini artırmak için yatırım çalışmalarına başladık. Bu revizyon yatırımları bittiğinde mevcut üretim kapasitemiz yüzde 45 artarak, 985 bin tona çıkmış olacak” dedi.

60’ıncı yıl etkinlikleri düzenlenecek


Mehmet Koca, 2012 yılının kendileri için en önemli yönünün ise GÜBRETAŞ’ın 60’ıncı yıldönümü nedeniyle gerçekleştirecekleri etkinlikler olduğunu kaydetti. Bu kapsamda çeşitli sosyal sorumluluk projelerine imza atmayı planladıklarını aktaran Koca, ayrıca çiftçilere ve bayilere yönelik, 60 yılın teşekkürü anlamında çok sayıda hediyenin verileceği bir satış kampanyası düzenleyecekleri bilgisini verdi.

Mehmet Koca, 120’den fazla ürün çeşidi bulunan şirketin Ar-Ge çalışmalarında son yıllarda “bölgeye ve ürüne özel gübre” desenlerine yoğunlaştığını, ekin, ayçiçeği, mısır, çay, çeltik, kanola gibi çeşitli ürünlere özel gübreleri çiftçinin hizmetine sunduğunu dile getirdi. Toprak analizi yapılmasının önemine dikkat çeken Koca, GÜBRETAŞ olarak 2006’da başlattıkları projeyle ‘Türkiye Toprak Verimliliği Haritası’nı çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Belli bir noktaya gelen bu çalışmaların sonucunda toprağa uygun reçeteyle ürün ekileceğini ve bu ürünlere uygun gübre kullanılacağını belirten Koca, “Çiftçilerimiz bu konularda bilinçlenmeye başladı. Yaptığımız anketler toprak analizi yaptıran çiftçilerimizin memnuniyetini gözler önüne seriyor” dedi.

İran’daki tesis ihracat ağırlıklı çalışıyor

Türkiye’deki gübre sektörünün hammadde açısından büyük oranda yurtdışına bağımlı olmasından dolayı sektörde ihracat kabiliyetinin sınırlı olduğuna da değinen Koca, 2011 yılının ilk dokuz ayında Türkiye’den gerçekleştirdikleri ihracatın yaklaşık yüzde 37 artarak 410 bin 688 tona yükseldiğini belirtti. Ancak, İran’da bulunan ve Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük sanayi yatırımı olan Razi Petrokimya tesislerinde hammadde sorununu çözdükleri için ihracat ağırlıklı faaliyet yürüttüklerini kaydeden Koca, şunları söyledi: “İhracatımızı Razi Petrokimya Tesisleri’nden yapıyoruz. Yıllık 3 milyon 770 bin tonluk hammadde ve gübre üretim kapasitesi olan Razi tesisimiz ürünlerinin yüzde 80’ini ihraç ediyor. Buradaki 13 fabrikadan oluşan kompleks tesislerimiz dünya amonyak ticaretinin yüzde 4’ünü karşılıyor.”

Faiz ve kur baskısı kârlılığı düşürüyor

Türkiye’de gübre sektörünün hammadde açısından dışa bağımlı olduğunu vurgulayan Mehmet Koca, faiz ve kur baskısının sektörün çok düşük olan kârlılığını daha da düşürdüğünü dile getirdi. Bu yıl bunu fazlasıyla hissettiklerini ifade eden Koca, “Yaşanan en büyük sorun gübre ve hammadde fiyatlarının tüm dünyada yüksek seyretmesi. Gübre sektörü hammadde açısından dışarıya bağımlı. Bu da fiyat değişimlerinin, finansal zararların ürüne doğrudan yansımasını beraberinde getiriyor” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin şu anda tarımsal üretim hasılatında Avrupa’nın birinci, dünyanın ise yedinci en büyük tarım ülkesi konumunda olduğunu hatırlatan Koca, bunları son dönemdeki teşviklerin ve son yıllarda gerçekleştirilen önemli adımların bir sonucu olarak değerlendirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konuda oldukça yerinde tedbirler aldığını kaydeden Koca, “Örneğin bakanlığımız gübre teşvikinde toprak analizi şartını getirdi. Böylece ülkemizin toprak kaynakları en verimli şekilde değerlendirilmiş olacak. Bu konuda çiftçimizin bilinçlenmesi gerekiyor. Ne kadar kısa zamanda olursa o kadar çok yol alınır. Artık tarım tamamen bilimsel metotlarla yapılıyor. Buna ayak uydurmamız gerekiyor” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
15.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: GÜBRETAŞ, üretim kapasitesini artıracak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız