Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

SİLİFKE'DE 30 YILDAN SONRA PAMUK ÜRETİMİ YAPILDI - KURTULUŞ KÖYÜNDE 70 DÖNÜM ARAZİDE PAMUK HASADI
 
MERSİN (İHA) - Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Kurtuluş köyünde 70 dönüm arazide, 30 yıldan sonra ekimi yapılan pamuk hasat edildi. Hasat edilen pamuğun, Tarsus ilçesindeki pamuk alıcılarına 1,20 TL'den satılacağı bildirildi.
 
 
 
 
 
Yıllardır Tarsus'ta pamuk üretimi yapan Mehmet Eker, biçerdöverle yapılan pamuk hasadının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl ilk defa ilçede 2011 YILI Haziran ayında deneme amaçlı yaptıkları pamuğun hasadını gerçekleştirdiklerini kaydetti.
 
Çeltik veya buğdayın yerine birinci olarak pamuk ekilebileceğini ifade eden Eker, "Pamuğun çeltik veya buğdaya göre daha fazla gelir getireceğine inanıyorum. Devletimiz de pamuk üretiminde kilogram başına 42 kuruş destek veriyor. Kaliteli pamuk üretimine geçilebilmesi için lisanslı depolama sistemine geçilmesi lazım" dedi.
 
Devletin pamuğun kalitesine göre prim vermesi gerektiğini vurgulayan Eker, "Böylelikle çiftçi de kaliteli pamuk üretmek için gayret gösterecektir. Yani pamuğunun değerini kendisi yetiştirdikten sonra bilecektir. Markalaşmak gerekir. Lisanslı depolama sisteminin de manası odur" diye konuştu.
Kütlü pamuğun kilosunun şuanda 1,20 TL olduğunu anlatan Eker, "Pamuğun gerçek fiyatı bu değildir. Türkiye'deki iplik sektörünün dengesiz alımlarından dolayı pamuk bu fiyata düşmüştür. Geçici bir şeydir, ileride düzeleceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.
 
Pamuk yetiştirmede Silifke'deki iklim şartlarının Tarsus'taki iklim şartlarına göre daha olumlu olduğunu belirten Eker, "Tarsus'taki pamukların alt yaprakları ve meyveleri çürüme yapıyor, burada ise poyrazdan dolayı çürüme yapmıyor. Tarsus'ta alt yaprak ve meyveler çürüdüğü için de pamuğun kalitesi düşüyor. Burada öyle bir sorun da olmaz" dedi.
 
Kurtuluş Köyü Muhtarı Zeynel Özkan ise açıklamasında, köyün Silifke ölçeğinde bakıldığında en geniş tarım alanlarına sahip olduğunu, bundan dolayı da çok çeşitli tarım ürünlerinin bol miktarda üretildiğini söyledi. Yaklaşık 30 yıl önce Silifke'de pamuk üretiminin yapıldığını hatırlatan Özkan, şunları kaydetti:
 
"Çiftçilerimizin son yıllarda karşılaştığı ekonomik sıkıntılardan dolayı yaklaşık 30 yıldır yapmadığı pamuk üretimini bu yıl ilk defa yaptı. Pamuk üretimi yapan çiftçilerimizin memnun olması ileriki yıllarda bölgemizin daha geniş alanlarda pamuk ekimi yapılan bir yer haline gelmesini sağlayacaktır. Köy muhtarı olarak da çiftçilerimizin bölgemizde pamuk üretimi yapması konusunda her türlü katkı ve desteği sağlayacağız" dedi.
 
Çeltik ekimi yapılan arazilerin üç yılda bir nadasa bırakıldığını anlatan Özkan "Nadasa bırakılan arazilere pamuk ekimi yapılıp kaliteli ürün elde edilebilir. Ayrıca buğday hasadından sonra da tarlalara ikinci ekim olarak pamuk ekilebilir" dedi. 
 
 

Ekleme Tarihi
17.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Silifke'de 30 Yıldan Sonra Pamuk Üretimi Yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız