Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: -''Bu tarım yılının verimli geçmesi için yağış almayan bölgelerimizde yeterli yağışın alınarak, kaliteli ve yüksek rekolteli ürünlerin yetiştirildiği bir yıl olarak tamamlanmasını diliyoruz''

ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu tarım yılının verimli geçmesi için yağış almayan bölgelerde yeterli yağışın alınarak, çiftçilerin bol kazanç sağladığı, kaliteli ve yüksek rekolteli ürünlerin yetiştirildiği bir yıl olarak tamamlanmasını dilediklerini bildirdi.

     Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de bu yılın Ekim ve Kasım döneminde kümülatif yağışların genel olarak normalinden ve geçen yıl yağışından az olduğuna işaret ederken, kümülatif yağışlarda normale göre yüzde 14,5, geçen yıla göre ise yüzde 15,7 azalma gözlendiğini kaydetti.

     Ekim ve Kasım aylarında gerçekleşen yağışların bölgelere göre farklılıklar gösterirken, geçtiğimiz yıllarda kuraklık yaşayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesinde geçen yıla ve normale göre artış, Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgelerinde normale ve geçen yıla göre azalma gözlendiğini belirten Bayraktar, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde ise normale göre azalma, geçen yıl düşen yağışlara göre ise artış yaşandığını ifade etti.

     2011-2012 tarımsal üretim ve pazarlama döneminin Ekim ayı itibarıyla başladığını hatırlatan Bayraktar, Ekim ayından itibaren başta kışlık hububat olmak üzere, baklagiller, kanola ve bazı sebzelerin ekimlerinin çoğu bölgede tamamlandığını, özellikle kıraç alanlarda yağış beklenmediğini bildirdi.

     Son iki ayda yağış azalmasının yüzde 25,4 ile en fazla İç Anadolu Bölgesinde görüldüğüne işaret eden Bayraktar, bu bölgede Eylül ayında yağışların normale göre yüzde 51,8, Kasım ayında yüzde 64,1 oranında azalmasının, hububat ekiminde sıkıntı oluşturduğunu ifade etti.

     Marmara ve Ege bölgelerinde yağış azalmasının ise en fazla Kasım ayında gerçekleştiğini belirten Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:

     ''Kasım ayında Ege Bölgesinde yağışlar normale göre yüzde 98, Marmara Bölgesinde yüzde 89 azalmıştır. Zeytinde hasat dönemi olan bu aylarda azalan yağışlar zeytinlerde buruşmaya neden olmuş sofralık zeytin kalitesi bozulmuş, yağlık zeytinlerde de yağlanma oranı düşmüştür. Marmara ve Ege bölgelerinde özellikle ikinci ürün ekilişleri için Aralık ayının ilk haftasında gerçekleşen yağışlar, yeni ekim yapan çiftçileri kuraklık sıkıntısından biraz uzaklaştırmıştır.
 
Son yıllarda arka arkaya kuraklık yaşayan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, özellikle Eylül ayında normale ve geçen yıla göre yüzde 100'ün üzerinde bir artışla gerçekleşen yağışlar üreticilerin yüzünü güldürmüştür. Bölgede hububat ekimleri devam etmekte olup, ekim dönemi için yeterli yağış alınmıştır. 2011-2012 yılı tarım ürünleri rekoltelerinin nasıl gerçekleşeceğine yönelik tahminleri bugünden yapmak zordur. Rekoltenin nasıl gerçekleşeceği, kullanılan tohumluğun kalitesinden, kullanılan gübre, gerçekleştirilen zirai mücadele, yağışlar, sulama imkanları gibi çok çeşitli faktörlere bağlıdır.
 
     Bu tarım yılının verimli geçmesi için yağış almayan bölgelerimizde yeterli yağışın alınarak, çiftçilerimizin bol kazanç sağladığı, kaliteli ve yüksek rekolteli ürünlerin yetiştirildiği bir yıl olarak tamamlanmasını diliyor ve bekliyoruz.''
    

Ekleme Tarihi
17.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Bu tarım yılının verimli geçmesini diliyoruz...




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız