Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gıda Güvenliği Yasası’nın yeni yönetmelikleriyle vatandaşın hayatında önemli değişiklikler olacağını açıkladı. Eker, “Marketten alınan yumurta veya etin hangi çiftlikten elde edildiğini vatandaş bilecek. Yumurtanın kimliği olacak. Pazardan alınan tavuk baş aşağı taşınmayacak” dedi.

 

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gıda Güvenliği Yasası’nın hayata yeni geçirilen yönetmelikleri ile ilgili bilgi verdi. Vatandaşın doğrudan hayatında hissedeceği uygulamaları ayrıntılarıyla anlatan Eker, Türkiye’de deli dana hastalığı bulunduğu iddialarını da yalanlayarak, “Bu iddialar tam deli saçması. İthal ürünlerin denetimi çok sıkı yapılıyor. Türkiye’de deli dana hastalığı kesinlikle yok” dedi. Hürriyet’in Ankara Bürosu’ndaki kahvaltının konuğu olan Eker şunları söyledi:

57 yönetmelik sırada

Yeni Gıda Güvenliği Yasası’nın uygulamaları başlıyor. 39 yönetmeliğimiz yayınlandı. 57 tanesi de Başbakanlık’ta yayınlanmayı bekliyor. Bunlar hayatımızda çok şey değiştirecek. Örneğin, marketten alınan yumurta veya etin hangi çiftlikten elde edildiğini vatandaş bilecek. Yumurtanın kimliği olacak. Manavdan aldığı meyve sebzenin hangi köyün ürünü olduğu bilinecek. Bursa ile Brüksel ya da Berlin, Ankara ile Amsterdam bu manada aynı olacak. Bir bahçede hangi ilacın kullanıldığı, ilacın güvenilirliği bilinecek, kayıtları tutulacak. Tüketici, paket gıdalarda alınan ürünün içindeki protein, enerji, şeker, tuz vs. bunların besin öğelerinin ne kadarını karşılayabileceğini bilecek. Etiket puntoları rahatlıkla okunacak. Vatandaş gıda denetiminin bir parçası haline gelecek. Öğrenciler, genç gıda denetçileri olacak. 

Hayvanlara kötü muamele

Serada ya da bahçede tavsiye dışı bir ilaç kullanılıyorsa o ürünü imha edebileceğiz, hasatı geciktirebileceğiz ya da para cezası verebileceğiz. Hayvanlara kötü muamele yapılamayacak. Nakil araçları belirli kilometrede durdurulacak, hayvan dinlendirilecek, su ve yem verilecek. Pazardan tavuk aldın diyelim, öyle rastgele baş aşağı taşıyamayacaksın. Kamu spotları ile vatandaşları bilgilendireceğiz. Bir hayvana verilen yemlerin bütün muhteviyatının kayıtları tutulacak. Bunu yapanlara destek vereceğiz.

Deli dana, deli saçması

Türkiye’de deli dana olduğunu söylemek etik değil, vicdansızlık. Türkiye’de kesinlikle deli dana yok. Biz yurt dışından denetimi sıklaştırdık. Mesele şuradan çıktı. Macaristan’dan ithal edilen hayvanların bildirimlerindeki etiket bilgileri, cinsiyeti, yaşı vs. şüphe uyandırdı. Bu nedenle nota verdik. ‘Sizden bize gelenleri ayrıca ikinci bir prosedürden geçiriyoruz’ dedik. Meseleleri konuşmak için de davet ettik. 21 Aralık’ta gelecekler. Veterinerlerimiz zaten gidip kontrol ediyorlar. Karkas olarak geldikten sonra da tarama yapılıyor. Riskli gördüğümüz hiçbir ülkeden ithalata izin vermiyoruz.

 

2016 Botanik Expo’su için Antalya’da 1060 dekarlık alan ayırdık

 

MEHDİ Eker, Antalya 2016 Botanik Expo’su ile ilgili şu bilgileri verdi: “Türkiye tarihinde ilk defa (Botanik) Expo’ya ev sahipliği yapacağız. Expo 2016 Antalya’da yapılacak. Teması da ‘çiçek ve çocuk’. 1060 dekarlık bir alan tahsisi ettik. İçinde yetişmiş büyük palmiye ağaçları olan bir arazi olacak. Çiçek temalı sergiler ve kalıcı bahçeler yapılacak. Oraya katılan ülkeler kendi kültürlerinde o temaya karşılık gelen ne varsa oraya getirip kalıcı eser olarak bırakacaklar. Expo’nun 160 yıllık tarihi var. Expo’ya onlarca ülke gelecek. Paris’in ünlü Eyfel kulesi de bir Expo ürünüdür.”

 

İdeal ürünlerde ‘yeşil elma’ etiketi olacak

 

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Kötü uygulamayı da iyiyi de teşhir edeceğiz. Örneğin ‘Yeşil elma’ amblemi ideal ürünün üzerinde olacak. Firma ismini deşifre edeceğiz. Bir işyeri denetimlerde çok iyi puan alıyorsa ‘Bu iş yeri denetlenmiştir. Bu iş yeri yeşil elma ile ödüllendirilmiştir’ diyeceğiz. Başarılı firmlaları da başarısız olanları da internet sitemizden deşifre edeceğiz” dedi.

 

Fırsat buldukça ata biniyor

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yoğun iş temposundan fırsat buldukça ata biniyor. Eker, Jokey Kulübü’ne ait Cicibey isimli safkan Arap atıyla gezintiye çıkıyor. 

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19483463.asp

Ekleme Tarihi
17.12.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Yumurtanın kimliği olacak tavuk baş aşağı taşınmayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız