Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 


      Çiftçilerin yeni gözdesi



Doğu Asya'da yaygın olan goji berry meyvesinin, çiftçiler için alternatif ürün olabileceği bildirildi.





Denizli'de ziraat mühendisi Ethem Tümbek, Irlıganlı beldesindeki serasında 70 bin adet goji berry fidanı yetiştirdi.

Tümbek, çalı bitkisi olarak tanımlanan ve dikildikten 3 yıl sonra meyve vermeye başlayan goji berry'den bir dekar alanda 1 ton ürün alınabildiğini, ürünün yaşının 10 lira, kurusunun ise 50 liradan satıldığını anlattı.

Rakımı 800 metrenin üzerinde olan alanlardaki tüm toprak çeşitlerinde yetiştirilebilen goji berry'nin ilk iki yıl su ihtiyacı olduğunu belirten Tümbek, daha sonra fidanın 50 metre kadar derine inebilen kökleri sayesinde suya gereksinimi kalmadığını dile getirdi.

Tümbek, fidanın toprağa dikildikten 3 yıl sonra kiraz ve vişne gibi meyve vermeye başladığını, bir dekardan bir ton ürün hasadı yapılabildiğini belirterek, ''Ürettiğim 70 bin fidanı tanesi 1 liradan üreticilere vereceğim. Bu fidanlar gerçekten standartlara uygun olarak dikilir ve büyütülürse, 3 yıl sonra ilk meyve alınır. Adıyaman'da bir firma bu meyveyi üretmek için girişim başlattı. Organik olarak üretilen tüm meyveleri de alacağını duyurdu. Çiftçilerimiz bu bitkiden çok iyi gelir elde edebilir'' dedi.

''Çiftçilerimize alternatif ürün olabilir''


Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ise goji beryy bitkisinin çiftçiler için alternatif ürün olabileceğini, meyvenin pazarının oluşmasının önem taşıdığını ifade etti.

Goji beryy bitkisinin Denizli'de üretilebileceğini söyleyen Gemici, rakımı 800 metrenin üzerinde olan bölgeler için bu meyvenin önemli gelir kaynağı olacağını anlatan, ''Eğer bu ürün yetiştirilip verim alındığı takdirde Denizlili çiftçilerimizin önünün çok açık olacağını düşünüyorum. Çünkü bu ürün ilaç sanayisinde kullanılıyor. Bu ürünün Denizli'de bir serada yetiştirilmesi de ayrıca önemli'' diye konuştu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çiftçilerin yeni gözdesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız