Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Denizli’de seralar için 60 milyon liralık yatırım yapıldı

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever, 2011 yılında özel sektörün modern seralar için 60 milyon liralık yatırım yaptığını söyledi.
 
Jeotermal alanları ve mikroklima ihtiva eden bölgelerde 550 dekar örtüaltı yetiştiriciliği yapıldığını belirten Gülsever, “Son yıllarda özellikle ilimizdeki jeotermal alanlarda seracılık hızla gelişiyor. Bu kapsamda 23 işletmede 470 dekar alanda, jeotermal ısıtmalı ve ileri teknolojili modern seralar üretime geçmiştir. Bunların 400 dekarında, 'topraksız kültür' olarak adlandırılan cocopit, perlit veya kaya yünü ortamlarında üretim yapılıyor. Ayrıca 2011–2012 sezonunda Sarayköy ilçemizdeki bir sera, su kültürü tekniğiyle üretime başlamıştır. Topraksız üretim yapan seralarda, 2010–2011 sezonunda yaklaşık 16 bin ton domates rekoltesi beklenmektedir.” dedi.

İlk hasat edilen ürünlerin yurtiçi piyasalarda satıldığını ifade eden İl Müdürü Gülsever, “İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyük şehirlerin market ve pazar tezgâhlarını, jeotermal ısıtmalı seralarımızda üretilen, bambus arılarıyla tozlaşmanın sağlandığı salkım domatesler süslemektedir. Kasım ayının açık ve güneşli geçmesiyle ışıklanma ihtiyacının karşılanması, bol ve kaliteli ürün alınmasını sağlamıştır. Önümüzdeki günlerde ihracat da başlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Seralarda nemlendirme, havalandırma ve ısı perdesini bilgisayarlar tarafından otomatik kumanda edildiğini anlatan Yusuf Gülsever, “Sulama suyu geri dönüşüm sistemi, karbondioksit uygulamaları ve her şeyden önemlisi ısıtma sisteminin jeotermal kaynaklı olması, işletme sahiplerinin rekabet gücünü arttırmaktadır. Seracılıkta ısıtma masrafları, en önemli girdilerden biridir. Akköy Gölemezli, Buldan Yenicekent, Denizli Karahayıt ve Sarayköy Kızıldere-Tekkehamamı jeotermal bölgelerinde çıkan 53 ile 65 derecelik sıcak sularla ısıtma sağlanmaktadır. İlimizde kışlar Akdeniz kıyı şeridine göre daha serin olmasına rağmen ısıtma sistemi, kaliteli ürün yetiştirmeye imkan veriyor. Kolay, temiz ve ucuz enerji sağladığı için jeotermal, ilerleyen yıllarda seracılığın vazgeçilmezi olacaktır.” dedi.

Türkiye'de 272 bin dekar plastik ve 106 bin dekar cam serada üretim yapıldığını kaydeden Gülsever, şunları söyledi: “Bu varlığın yaklaşık 5 bin dekarında topraksız üretim yapılmaktadır. Denizli’deki seralarımızda, salkım domates üretilmekte, doğal, güzel kokulu ve daha lezzetli olmasından dolayı tercih edilmektedir. Bir dekarda yaklaşık 2 bin 500 bitki yetiştirilmektedir. 2011 yılı için jeotermal ısıtmalı modern sera ortalama kurulum maliyeti metrekare başına 125 liradır. İlimizdeki modern seralar için toplam 60 milyon liralık yatırım yapılmış durumdadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında yedi işletmeci, jeotermal ısıtmalı sera yatırımlarına 1,5 milyon lira hibe desteği alarak üretime başlamıştır.”(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
20.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Denizli’de seralar için 60 milyon liralık yatırım yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız