Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kadınlar koopetifi bir ilçenin kaderini değiştirdi

 

Çiftçi kadınlar, son dönemde atılan pozitif ayrımcılık adımları çerçevesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verdiği hibe ve desteklerle makûs talihini yeniyor. Bunun en güzel örneklerinden biri de Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesi...


Çiftçi kadınlar, son dönemde atılan pozitif ayrımcılık adımları çerçevesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verdiği hibe ve desteklerle makûs talihini yeniyor. Kırsal Alanda Kadın Çalıştayları ile kadının tarımdaki rolünü ve önemini ön plana çıkaran Bakanlık kadın girişimcileri yüreklendiriyor.

Bunun en güzel örneklerinden biri de Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesi… Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tarım desteği, Eskişehir’in 3 bin 200 nüfuslu ilçesi Sarıcakaya’nın kaderini değiştirdi. 2004’te 71 kadın üyenin kurduğu kooperatif, bugün üye sayısını 204’e yükseltti. Kadın çiftçilerin ellerinde anne şefkatiyle yetiştirilen meyve- sebzeler büyükşehirlerde sofraları süslüyor.

Eskişehir’in 3 bin 200 nüfuslu bu ilçesi, Sakarya Nehri’nin kıyısında kurulu olmasından dolayı mikro klima özelliğine sahip. Ilıman havası sayesinde pek çok ürün buradaki seralarda rahatlıkla yetiştirilebiliyor.

Ana ürün olarak domates, biber, salatalık ara ürün olarak da roka, marul, yeşil soğan ve semizotu yetiştirilen seralarda yılda 4 bazen de 5 kez ürün almak mümkün. Ayrıca ilçenin mikroklima özelliğinden dolayı brokoliden enginara, zeytinden zencefile hatta nara kadar çok geniş bir ürün yelpazesinde üretim yapılıyor. Seralarda yetiştirilen ürünlerin kalitesi ise Antalya’daki seralarla yarışıyor.

Sarıcakaya’da yetiştirilen ürünler bundan 10 yıl önce sadece küçük ilçe pazarlarında satılırken kooperatifin çalışmaları sayesinde artık İstanbul ve Ankara hallerine gönderiliyor. Yine Sarıcakaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin öncülüğünde ilçede bir de soğuk hava deposu ve paketleme ünitesi faaliyet gösteriyor.

4yıldan bu yana kooperatifin başkanlığını yapan 39 yaşındaki Utiye Tınaz’ın hikayesi ise azmin zaferini anlatan en iyi örneklerden birisi. Evli ve bir çocuk annesi Utiye Tınaz, tarımla uğraşmaya pek hevesli değilken kendini bir anda kooperatifte bulmuş.

“Tarımla ilgili hiçbir şey bilmiyordum. Her şeyi araştırarak sorarak öğrendim” diyen Utiye Tınaz’ın bir serası yok ve kooperatiften herhangi bir ücret almıyor. Tamamen gönüllülük esasıyla çalışan Tınaz, şimdi birçok kişiye örnek olması için deneyimlerine başvurulan biri. Hatta tarım konusundaki deneyimlerini paylaşmak için davet edildiği Japonya’da 21 gün kalarak ülkemizdeki anlattı. “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanıyor. Kadınların projelerine öncelik veriyor. Bu açıdan çok şanslıyız” diyen Utiye Tınaz tüm kadınları proje üretmeye çağırıyor.

 

 
 
 

Ekleme Tarihi
20.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kadınlar koopetifi bir ilçenin kaderini değiştirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız