Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ambalajlı su üreticileri Gaziantep 

Ambalajlı su üreticileri Gaziantep'te toplandı -SUDER Yönetim Kurulu Başkanı Çavuş: -''Sektörde yüzde 60 kapasite fazlası var. Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almış 300'e yakın su üreticisi faaliyet gösteriyor. Bu atıl kapasitenin en verimli şekilde değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılması en önemli konularımızdan birisi'' 

 
 
 
GAZİANTEP (A.A) - Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Çavuş, Türkiye'de ambalajlı su sektöründe 300'e yakın firmanın faaliyet gösterdiğini ve sektörde yüzde 60 kapasite fazlası olduğunu belirterek, ''Bu atıl kapasitenin en verimli şekilde değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılması en önemli konularımızdan birisi'' dedi.

     SUDER Yönetim Kurulu toplantısı, Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Köksan Pet ve Plastik Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ fabrika binasında yapıldı.

     Çavuş, toplantıda yaptığı konuşmada, bugüne kadar dernek merkezi İstanbul'da yaptıkları Yönetim Kurulu toplantısını artık üyelerinin bulunduğu illerde yapma kararı aldıklarını söyledi.

     Gaziantep'i ziyaretleri sırasında sektörün en önemli girdisi olan pet üretimini gerçekleştiren Köksan'ın yeni projelerini ve yatırımlarını da yerinde görme imkanı bulduklarını ifade eden Çavuş, ambalajlı su sektörünün gelişen bir sektör olduğunu vurguladı.

     Ambalajlı su sektörünün, doğal afetlerde, salgın hastalıklarda, savaşlarda ve diğer olağanüstü hallerde toplumun adeta yaşam sigortası olduğunu belirten Çavuş, ''Daha sağlıklı yaşamamızda vazgeçilmez öneme sahip'' dedi.

     Türkiye'de kişi başına su tüketiminin gelişmiş ülkelere göre düşük olduğunu, şehirleşmenin yanı sıra gelir seviyesi ve bilinçli tüketim arttıkça ambalajlı su tüketiminin arttığını ifade eden Çavuş, Türkiye'de kişi başına ambalajlı su tüketiminin yıllık 126 litre olduğunu bildirdi.

     Çavuş, sektörün her yıl yüzde 10'lar seviyesinde büyümeye devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

     ''Bu yıl da yüzde 10'luk büyümeyle gelişmesini sürdüreceğini düşünüyoruz. Sektörde en çok gündemimizde olan konu kapasite boşluğu. Sektörde kurulu kapasite oranının şu anda yüzde 40'ını kullanıyoruz. Yüzde 60 kapasite fazlası var. 300'e yakın Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almış ambalajlı su üreticisi Türkiye genelinde faaliyet gösteriyor. Bu atıl kapasitenin en verimli şekilde değerlendirilmesi, ülke ekonomisine kazandırılması da bizim en önemli konularımızdan birisi.''

     Köksan Genel Müdürü Murat Kökoğlu da konuşmasında, Türkiye'de ambalajlı su ve meşrubat üretiminin hızla arttığına işaret ederek, ''Talep yanında arz da artmaktadır. Ancak arz ve talebin aynı oranda artmadığı zamanlar, sektör için bazı sorunları birlikte getiriyor. SUDER sektörle ilgili hedefleri belirliyor'' dedi.

    
     -Ambalajlı su pazarı-
    
     SUDER verilerine göre, 2010'da Türkiye'de su pazarı hacmi yaklaşık 9,3 milyar litreye ulaştı. Bu hacmin 6,25 milyar litresi damacana satış kanalından, 3,05 milyar litresi de yüzde 11'lik büyüme ile pet şişe satış kanalından geldi. 2010 yılında sektördeki toplam ciro yaklaşık 3,3 milyar liraya ulaştı.

     2011 yılında Türkiye'de su pazarı hacminin yaklaşık 9,8 milyar litreye ve sektördeki toplam cironun yaklaşık 3,45 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Ambalajlı su sektöründe mevcut endüstriyel kapasite kullanım oranının yüzde 40 seviyelerinde olduğu göz önüne alındığında, Türkiye'de ambalajlı su tüketiminin artması durumunda sektör mevcut kurulu kapasite ile bu ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilecek durumda bulunuyor.

     Türkiye'de 2009 yılında yıllık kişi başına ortalama su tüketimi 38 litre pet şişe, 88 litre damacana olmak üzere toplam 126 litre olarak gerçekleşti. Kişi başı su tüketim oranı 189 litre olan İtalya, 165 litre olan Almanya, 123 litre olan İspanya ve 120 litre olan Belçika gibi AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye'de ambalajlı su tüketiminin AB'deki tüketim seviyelerinde olduğu görüldü.

     2010'da yıllık kişi başına ortalama su tüketimi 42 litre pet şişe, 86 litre damacana olmak üzere toplam 128 litre olarak gerçekleşti. 2011 yılında yıllık kişi başına ortalama su tüketimin 46 litre pet şişe, 89 litre damacana olmak üzere toplam 135 litre olarak gerçekleşmesi bekleniyor.


Ekleme Tarihi
21.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ambalajlı su üreticileri Gaziantep'te toplandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız