Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Büyümek için bir Türk'e ihtiyacımız vardı


85. yaşını kutlayan çikolata devi Godiva, Türk patron ile atağa kalktı. Ülker markasını da bünyesinde bulunduran Yıldız Holding satın almadan önce 500 milyon doların altında cirosu bulunan ünlü marka, bu yılı 650 milyon dolarla kapatacak. CEO Jim Goldman, "Geleceği çok iyi öngören Ülker'le başarıyı yakaladık." dedi.
 
 

Dünyaca ünlü çikolata devi Godiva, Mart 2008'de 850 milyon dolara bünyesine katıldığı Yıldız Holding'in çatısı altında küresel krize rağmen çift haneli büyümesini sürdürüyor. ABD New York'un önemli iş bölgelerinden biri olan Manhattan'daki yeni merkezinde Türk gazetecileri ağırlayan Godiva CEO'su Jim Goldman, "Büyümek için bir Türk'e ihtiyacımız vardı." dedi. Ülker'i de bünyesinde barındıran Yıldız Holding ile 4 yıllık birlikteliği değerlendiren Goldman, ilk iki yılın yaptıkları yatırımlar sebebiyle stabil olduğunu, 2010 ve 2011 yıllarında ise yeni ürünler, güçlü pazarlama stratejisi, tüketiciye ulaşılan farklı satış noktaları ve Çin gibi yeni coğrafyalara açılımla birlikte çift haneli büyüme rakamlarına ulaştıklarını söyledi. Daha önceki sahibi Campbell Soups grubu bünyesinde iken yeterli büyüme ve inovasyonu yakalamakta zorlandıklarını belirten Goldman, "Büyümek için bir Türk'e ihtiyacımız vardı. Kriz zamanında yatırım yapmak vizyon ister. Böyle bir dönemde Yıldız Holding tarafından satın alındığımız için şanslıyız. Doğru şirket tarafından satın alındık. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker çok iyi bir girişimci. Bu kadar geleceği gören biriyle çalışmadım. Vizyoner davrandıkları için hiçbir düşüş yaşamadık. Ülker ile başarıya ulaşıyoruz." dedi.

Campbell Soups bünyesindeyken öncelik olmadıklarını kaydeden Goldman, "Ama Yıldız Holding'de stratejik bir birleşmeyiz ve önceliğiz. Campbell'da yatırım anlamında orta seviyede umutlarımız vardı. Yıldız Holding'de ise uluslararası anlamda tutku derecesinde büyük umutlarımız var. Bunlar da çok anlamlı yatırımlara neden oluyor. Campbell'de riskten kaçan kısa vadeli hedefler vardı. Yıldız Holding ise daha uzun vadeli planlar yaparak operasyona dahil olan bir grup. Uzun vadede iş konusunda birlikte kararlar alıyoruz ve şirkette finansal geri dönüşüm ona göre oluyor." diye konuştu. Yıldız Holding bünyesine geçtikten sonra daha cesur adımlar attıklarını dile getiren Godiva CEO'su, dört yılda yaşanan yeniden yapılanma sürecini şöyle aktardı: "İş yapılandırma sürecinde inovasyonumuzu artırdık. Çok güçlü yeni pazarlama programları devreye soktuk. Toptan satışımız çok genişledi ve deneyim kazandı. Yeni kanallara yeni müşterilerle ulaşırken Çin gibi, yeni coğrafyalara da açıldık. Ekonomik krize, Japonya'daki tsunamiye, resesyona rağmen yüzde 30 büyüme sağladık. İş yapılandırma sürecinden çok organizasyon ve kültür açısından da yeni yapılanmamız var. Biz Campell Soups ile kenetlenmiştik. Grup içerisinde bir yan kuruluş olarak faaliyet gösteriyorduk. Sistemlerine bağımlı bir şirkettik. Yıldız ile bağımsız, tek başımıza ayakta duran bir şirketiz. İstediğimiz coğrafyada yatırım yapabilme kabiliyetimiz var. İşimizi geliştirmek açısından bütün dünyadan ileri düzeyde yetenekleri topladık." Yıldız Holding satın almadan önce cirosu 500 milyon doların altında olan Godiva'nın 2010'da 560 milyon dolar ciro yaptığını bildiren CEO Goldman, 2011 cirosunun 650 milyon doları bulacağını aktarırken kârlılığın cirodan daha fazla büyüdüğünü ifade etti.

1926 yılında Belçika Brüksel'de kurulan Godiva, bugün 77 ülkede 4 bin çalışanıyla faaliyet gösteriyor ve Belçika ile ABD'deki iki tesisinde imal edilen 57 çeşit ürünü 550 mağaza ve 9 bin satış noktasında satılıyor. 7-8 milyar dolarlık lüks çikolata pazarının lideri olan Godiva, satışlarının yüzde 60'ını Kuzey Amerika, yüzde 25'ini ise Japonya'da gerçekleştiriyor.

Artık sadece altın sarısı bir kutu değiliz

"Godiva'ya duyulan tutkuyu artırmamız gerekiyor." diyen Goldman, "Bizim markamız hediye çikolatalarla biliniyordu ama şu anda çok büyüdük ve her türlü alanda varız. Aslında marka çok özel ve lüks konumlandı. Öyle tepede bir pozisyonu vardı ki insanlar erişemiyor, tam tadına varamıyorlardı. Godiva ulaşılamayan bir tat iken artık herkesin ulaşabileceği tat oldu. Godiva artık sadece altın sarısı kutularında satılmıyor. 150 dolarlık çikolata kutusunun yanı sıra 3 dolarlık ürünümüz de var. Markayı erişilebilir kıldık.Yıldız Holding ile birlikte reklam yapmaya başladık. 1 sene önce ilk defa TV'lerde reklam filmlerimiz yayınlandı." şeklinde konuştu.

Jim Goldman, bu ay sonuna kadar Londra'da ünlü Harrods mağazasında 'Godiva Cafe' açacaklarını duyurdu. Harrods'un ikinci katında 200 metrekarelik bir alanda açacakları kafe için, Godiva ve Harrods'un üç şefi bir araya gelip içeriği tasarladı.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Büyümek için bir Türk'e ihtiyacımız vardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız