Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İhracatı yüzde 65 artan Afyon, yumurta üretiminde ilk sıraya çıktı 

İhracatı yüzde 65 artan Afyon, yumurta üretiminde ilk sıraya çıktı
 
  Tarım ihracatında geçen yıla göre yüzde 65’lik artış gösteren Afyonkarahisar, yumurta üretiminde 125 bin ton ile ilk sırada yer aldı.
 
Et, süt ve yumurta üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Afyonkarahisar’ın tarım ürünleri ihracatı geçen yıla göre yüzde 65’lik artış gösterdi. Geçen yıl 60 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracı yapılan kentte, 2011’in ilk 11 ayında 90 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu rakamın yıl sonuna kadar 105 milyon doları bulması bekleniyor.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Afyonkarahisar’ın verimli toprakları ve üretim çeşitliliği ile tarım kenti olduğunu söyledi.
 
Erdurmuş, yılda 400 bin ton süt, 23 bin ton kırmızı et üretimi yapılan Afyonkarahisar’ın yıllık 125 bin ton yumurta üretimi ile Türkiye’de ilk sırada geldiğini belirtti. Şu ana kadar 97 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatı olduğunu ve yıl sonuna kadar bu rakamın 105 milyon doları bulacağını belirten Erdurmuş, “Afyonkarahisar 400 bin ton süt, 23 bin ton kırmızı et üretimi ile ön sıralardadır. Yıllık 125 bin yumurta üretimiyle Türkiye birincisidir.” dedi.
 
Bununla birlikte hayvancılıkla uğraşan 60 bin işletme bulunduğunu ifade eden Erdurmuş, Ziraat Bankası üzerinden hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerde faizsiz kredi imkanları verildiğini, Kırsal Kalkınmayı Destekleme fonlarından yüzde 50 makine ve ekipman desteği, gerçek kişilerde 150 bin TL, tüzel kişilerde 600 bin TL hibe destekleri verildiğini anlattı.
 
Hedeflerinin sağlanan bu kredilerle işletme yapılarını büyütüp dünyayla rekabet edebilir duruma getirmek olduğunu ifade eden Erdurmuş, 'ne üretirsen üret' mantığıyla değil, 'sağlıklı ve güvenli üret' bilincini oluşturmaya çalıştıklarının kaydetti.
 
BORSA 193 MİLYONLUK İŞLEM YAPTI
 
Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler de borsaya kayıtlı üyeler tarafından gerçekleştirilen işlem hacminin 193 milyon lirayı bulduğunu belirtti.
Mühsürler, işlem hacmi bakımından Türkiye’de 113 borsa arasında 11. sırada bulunduklarını söyledi. Ege Bölgesi’ndeki borsalar arasında da ikinci sırada yer aldıklarını ifade eden Mühsürler, ekim ayında yapılan işlem miktarının 196 milyon 215 bin lira olduğunu belirtti.
 
Bu rakamın 1991 yılında kurulan Afyonkarahisar Ticaret Borsası'nın aylık işlem hacmi bakımından tarihi içerisinde gerçekleşen en yüksek rakam olduğu ifade eden Mühsürler, “Borsamız düzenli olarak büyümeyi sürdürmekte olup, yeni rekorlara imza atmaktadır. Göreve geldiğimiz 2009 yılında Türkiye genelindeki 113 borsa içerisinde sıralamamız 17’nciydi. Ancak, özverili çalışmalar neticesinde 11’nci sıraya kadar yükseldik. Bundan sonraki hedefimiz ise ilk 10 içerisine girmek olacaktır.” dedi.
Afyonkarahisar’ın et üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Mühsürler, uygulanan KDV oranlarının yüzde bire düşmesinin kayıt dışı ekonomiyi önleyeceğini, bu nedenle işlem hacmini daha da çok arttıracağını anlattı. Mühsürler, “İşlem hacmimizin düzenli olarak büyümesi aynı zamanda ilimiz ekonomisinin de büyüdüğünü göstermektedir. Bu nedenle ilimizin gelişmesine katkıda bulunan, aş ve işveren üyelerimizi de bu vesile ile tebrik etmek istiyorum.” diye konuştu.
 
İHRAÇ ÜRÜNLERİ NELER?
 
Afyonkarahisar’dan, deri ve deri mamulleri 17 bin 851 bin, fındık ve mamullerinde 1 milyon 253 bin, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 30 milyon 306 bin, kuru meyve ve mamulleri 566 bin, meyve sebze mamulleri 3 milyon 292 bin, su ürünleri ve hayvancılık mamulleri 61 milyon 288 bin, yaş meyve ve sebze 267 bin lira olmak üzere yaklaşık 97 milyon liralık ihracat gerçekleştirildi.

Ekleme Tarihi
22.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: İhracatı yüzde 65 artan Afyon, yumurta üretiminde ilk sıraya çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız