Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Diyarbakır'da Üretilen Süt Takip Altında

Günlük 120 ton sütün üretildiği Diyarbakır'daki kooperatifler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ulusal İzleme Programı kapsamında denetleniyor.


Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünce uygulanan "Ulusal İzleme Programı" kapsamında Diyarbakır'daki süt üretimi yapan kooperatiflerden her ay düzenli olarak alınan süt numuneleri en yakın akredite laboratuvarlarında incelemeye tabi tutuluyor.

Batman ve Malatya gibi bölgedeki birçok ilde kurulu süt işleyen sanayi tesislerinin süt ihtiyacını karşılayan Diyarbakır'daki kooperatifler Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü kontrolörlerince gıda kodeksine uygunluğu bakımından izleme programları dahilinde denetleniyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da sağlıklı yani hijyenik süt üretiminin miladının kooperatiflerle başladığını, sağılan sütün tanklara nakledilmesi aşamasının son 5 yıldan bu yana uygulandığını söyledi.

Sağlıklı süt üretiminin kooperatiflerin kurulmasıyla denetim altına alındığını ifade eden Koçkaya, bakanlığın "Ulusal İzleme Programı" kapsamında kooperatiflerde ve büyük ölçekli çiftliklerde üretilen sütün düzenli olarak takibinin yapılması için izleme programları oluşturulduğunu belirtti.

-AB kriterlerine uygun güvenli süt-

Program kapsamında sütün yanı sıra süt ürünleri, et ve et ürünleri, kanatlı Eti, unlu mamulleri, pekmez, bitkisel yağlar, kuru meye, hazır yemekler ve baharatların da takibinin yapıldığına dikkati çekerek şöyle dedi:

"Diyarbakır ve 13 ilçede oluşturulan yaklaşık 20 ekip bu denetimleri sürdürüyor. Her ay kooperatif ve çiftliklerden gıda kontrol ekiplerince süt numunesi alınarak en yakın akredite laboratuvarlarına gönderiyoruz. Çiftlikten sofraya AB kriterlerinde güvenli süt tüketiminin sağlanması için denetimlerimiz sürüyor. Süt numunelerinde gıda kodeksinde belirtilen değerler yönünden inceleme yapılıyor. Avrupa Birliği'nin (AB) standartlarının belirlediği mililitredeki bakteri sayısının 100 binin altında, somatik hücre sayısının da 400 binin altında olması kriterlerine uygun olup olmadığı gibi bir dizi tespitlerde bulunuyoruz. Buna uygun süt üretimi gerçekleştirmeyen kooperatiflere uyarıda bulunuyoruz. Bu uyarı doğrultusunda hayvan yeminden sağım ünitesine kadar risk teşkil eden aşamalar kontrol altına alınıyor. Bu tekrar edilen uyarıların ardından numunelerin olumsuz çıkması halinde kooperatife cezai işlem uyguluyoruz. Diyarbakır'daki kooperatiflerde günlük süt üretimi 120 tona dayanmış durumda. Malatya, Batman gibi çevredeki illerin de süt işleyen sanayi tesislerinin süt talebini karşılıyoruz. Hem kentteki vatandaşlar hem de komşu illerdeki vatandaşlarca tercih edilen Diyarbakır'da üretilen sütü denetlemek ve izlemek durumundayız. Sütün kaynağından sofraya varıncaya kadar tüm aşamalarında denetimlerimizi geniş bir yelpazede sürdürüyoruz. Amacımız varsa sağlığı tehdit edecek bir durum bunu yolun başındayken engellemektir."

-Hayvandan insana bulaşan hastalıkların önüne geçiliyor-

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Yem Şubesinde Gıda Mühendisi Kübra Ekşi, gıda kontrolü olarak herhangi bir şikayete bağlı kalmaksızın kooperatif kooperatif gezerek hem çiğ süt tanklarından hem de işlenmiş sütlerden numune aldıklarını söyledi.

Aldıkları numunelerin gıda kodeksinde yer alan değerlere uygunluğunu incelediklerini ifade eden Ekşi, inceleme sonucunda elde edilen değerleri referans değerleri ile karşılaştırdıklarını belirtti.

Ekşi, sonuçların olumsuz olması halinde müdahalede bulunup işletmeyi yeniden denetime tabi tuttuklarına dikkati çekerek, "Bu aşamada hem hayvanların hem de sütün satışını durdurma kararı alınıyor. Kooperatifteki hayvanları karantinaya alarak süt satışını engelliyoruz. Sözkonusu kooperatife yönelik izleme planı oluşturuyoruz. Laboratuvar sonuçları olumlu olana dek rutin incelemelerimiz sürüyor. Olumlu olması halinde hayvanların ve sütün satışı serbest hale geliyor" dedi.

Kübra Ekşi, alfatoksin maddesi içeren sütün tüketilmesi halinde hastalığın hayvandan insana geçebildiğini ifade ederek, insan vücudunda bu maddenin karaciğer ve böbreklerde birikme yaptığını belirtti. (AA)


Ekleme Tarihi
24.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Diyarbakır'da Üretilen Süt Takip Altında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız