Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Don maydanoz ve marul fiyatlarını yükseltti

Türkiye’de maydanoz ve marul üretiminde ilk sırada yer alan Hatay’da yetiştirilen maydanoz ve marullar hem üreticisine, hem de tarım işçisine kazandırıyor. Ayrıca birçok Avrupa ülkesine ihraç edilen Hatay maydanoz ve marulu hem il ekonomisine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
 
 

Hatay’da ara ürün olarak yetiştirilen Maydanoz ve marul, çiftçilerin kış aylarında en büyük geçim kaynaklarından biri olma özelliğini taşıyor.

Hatay genelinde her yıl ortalama 18 bin dekarlık alana ekilen Maydanoz’un yüzde 50’si il genelinde tüketilirken, yüzde 20’si ihraç ediliyor ve geriye kalan yüzde 30’luk oransa Türkiye’nin değişik illerine gönderiliyor.

Hatay’da marul üretimi ise yaklaşık olarak 17 bin dekar alanda yapılmakta olup, üretilen marulların tamamına yakını yurt içinde tüketiliyor.

Maydanoz ve marulun çiftçilerin en büyük geçim kaynaklarından biri olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Abdulsettar Bayram, “Bu iki ürünün üretiminde Türkiye birincisiyiz. Hatay genelinde 17 bin dekar alanda yıllık 30 bin 650 ton marul ve 18 bin dekar alanda da yıllık 20 bin 300 ton maydanoz yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz maydanozun bir kısmını başta Balkan ülkeleri olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediyoruz” dedi.
 
 
YAŞANAN DON FİYATLARI İKİ KATINA ÇIKARDI

Üretim alanında bir düşüş olmamasına rağmen marul ve maydanoz fiyatlarının son günlerde büyük artış göstermesini ise iklim koşullarına bağlayan Abdulsettar Bayram, “Aralık ayının ilk haftasında yaşanan aşırı soğuklar nedeniyle don olayları gerçekleşti. Bunun sonucunda dondan zarar görmeyen ürünlerin azlığı bu fiyatların yükselmesine sebep oldu” dedi.

Aralık ayının ilk günlerinde yaşanan şiddetli soğuk ve don olayları nedeniyle zarar gören maydanoz ve marulda fiyatlar yaklaşık iki katına çıktı. Marulun tane fiyatı 75 kuruştan 2 TL ye ulaşırken, maydanozun demeti de 75 kuruştan 1.50 TL ye yükseldi.
Antakya Kabzımalcılar Odası Başkan Yardımcısı Fevzi Mansuroğlu yaklaşık 15 gün don olduğu için o günlerde ürün çıkmadığını bunun sonucunda da fiyatlarda artış olduğunu söyledi. Mansuroğlu havaların ısınmasıyla fiyatların düşmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Manav Ahmet Nasıroğlu ise don olayının sonucunda fiyatların arttığını söyleyerek, “Ayaz oldu geçenlerde, ondan sonra maydanozun demetini 1.50 TL’ ye satmaya başladık, marulun tane fiyatı da 2 TL’ye çıktı” ifadesini kullandı.(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
24.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Don maydanoz ve marul fiyatlarını yükseltti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız