Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Eylül 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıc 

Kooperatifçiliğin olumsuz imajı strateji belgesiyle düzeltilecek -Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: -''Türkiye Kooperatifçilik Strateji Belgesi üç ay içinde hayata geçecek'' -''Sektör için milat olacak belge 50'ye yakın kurum ve kuruluşun ortak mutabakatı ile hazırlandı

ANKARA (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Türkiye Kooperatifçilik Strateji Belgesi''nde nihai aşamaya gelindiğini, 3 ay içinde hayata geçecek belgenin 50'ye yakın kurum ve kuruluşun mutabakatı ile hazırlandığını ve sektör için milat olacağını belirtti.
 
     Yapılan açıklamaya göre Bakan Yazıcı, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı ve beraberindeki heyeti kabul etti.

     Yazıcı kabulde yaptığı konuşmada Kooperatifçilik Strateji Belgesi'nin ülkemiz kooperatif tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.
 
     ''Yüksek Planlama Başkanlığı'nda nihai şekli verilecek belgeyle Türkiye'deki kooperatiflerin temel sıkıntıları ve çözüm önerileri ortaya kondu'' diyen Yazıcı, Strateji Belgesi'nin finans kuruluşları, meslek ve sivil toplum örgütleri, sendikalar ve üniversiteler dahil 50'ye yakın kurum ve kuruluşun katıldığı geniş bir platformda hazırlandığına dikkati çekti.

     Yazıcı, ''Türkiye kooperatifçiliğinin vizyonunu belirleyen bu belge ile kooperatifçiliğe daha elverişli bir ortam oluşturmayı, sektöre olan güveni artırmayı, verimsiz ve etkin olmayan uygulamaları kaldırmayı, sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik ve yenilikçiliği sağlamayı, sektörün yaşadığı sorunlara çözüm oluşturmayı, kooperatifçiliğe yeni bir ivme kazandırmayı amaçlıyoruz'' diye konuştu.

    
     -''Kamuoyundaki olumsuz algıyı pozitife dönüştürmeliyiz''-
    
     Strateji Belgesi'yle, kamu ve özel sektöre düşen görevlerin yeniden tanımlandığını ifade eden Yazıcı, sürdürülebilir bir kooperatifçilik politikasının önemine değindi.
 
     Yazıcı, şunları söyledi:
 
     ''Resmi bir politika dokümanı haline getirmeyi planladığımız Strateji Belgesi'ndeki 43 eylemi hayata geçirerek, tüketiciler, dezavantajlı gruplar, tarım üreticileri, esnaf ve sanatkarlar, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler başta olmak üzere geniş toplum kesimleri ve sektörler için refah ve üretim düzeylerinde artış sağlanacaktır.
 
     Toplumda kooperatiflerle ilgili olumsuz bir algı var. Amacımız kooperatiflerle ilgili bu olumsuz algıyı pozitife dönüştürmektir. Kooperatif sektörünün artık bakanlığımız bünyesinde genel müdürlüğü oluşturuldu. Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü sektörün sorunlarını tespit ve çözmek noktasında çok önemli bir görevi ifa edecek.''

     Kooperatifçiliğin ülke ekonomilerinin geliştirilmesi açısından büyük önem arz ettiğini vurgulayan Yazıcı, ''Günümüzde en etkin kalkınma araçlarından biri olarak karşımıza çıkan kooperatifler üreticilere, tüketicilere ve küçük işletmelere sağladığı ekonomik ve sosyal katkılar kadar, ülke ekonomisine de katma değer sağlamaktadır. Toplumsal sorumluluk, sivil toplum değerleri ile hür teşebbüs yaklaşımını bünyelerinde birleştirme becerileri, kooperatifleri günümüzün ekonomik ve sosyal kalkınma modelinin önemli bir parçası haline getirmiştir'' şeklinde konuştu.

    
     -2012 Dünya Kooperatifler Yılı-
    
     Birleşmiş Milletler'in 2012 yılını 'Dünya Kooperatifler Yılı'' ilan ettiğini hatırlatan Yazıcı, Türkiye'de kooperatifçiliğin 8,5 milyon kişinin gönüllü katıldığı bir ekonomik girişim modeli olmayı başardığına dikkati çekti.

     Kooperatifçiliğin sayısal anlamda çok önemli bir gelişme göstermesine rağmen, ekonomik ve toplumsal fonksiyonlar yönünden henüz istenilen noktada bulunmadığını dile getiren Yazıcı, bu nedenle kooperatifçilik konusuna hassasiyetle eğildiklerini kaydetti.

     Yazıcı, bu alanda bugüne kadar yapılmamış yeni projeleri hayata geçirdiklerini de sözlerine ekledi.

    
     -Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Başkanı Niksarlı-

    
     Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Başkanı Muammer Niksarlı da, Strateji Belgesi'nin bir an evvel hayata geçirilmesi yönündeki taleplerini dile getirdi.

     Niksarlı, ''Sektörün her şeyi bu belgenin içinde. Belgenin hayata geçmesiyle yol haritamız belli olacak. Kooperatifçilik yeniden hatırlanmalı. Teşvik ve desteklerle sektör yeniden hayat bulmalı'' diye konuştu.


Ekleme Tarihi
25.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kooperatifçiliğin olumsuz imajı strateji belgesiyle düzeltilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız