Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kayısıda ‘akreditasyon’ dönemi

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Malatya'da valiliğin girişimleriyle Kayısı Akreditasyon Kurumu oluşturuldu.
 
Türkiye Akreditasyon Kurumu(TÜRKAK)'ndan da onay alan kurum, kuru kayısı, kayısı çekirdeği, üretim normları başlıkları altında bahçe tanzimi, kayısı hasadı, kükürtleme, kurutma gibi işlemler başta olmak üzere üretimden satışa 11 evreyi standart hale getirecek. Akredite olmak isteyen üreticilerin bahçelerine 'turuncu bayrak' verilerek üretimin her aşaması denetlenecek.
 
Malatya Valisi Ulvi Saran, Malatya'nın 400 bin ton yaş, 100 bin ton kuru ürün ile dünya kayısı pazarında söz sahibi olduğunu söyledi. 60 bin ailenin geçimini sağlayan kayısının kente 380 milyon dolar gelir kazandırdığını belirten Saran, kayısıda hijyen ve kalite koşullarını kalıcı hale getirmek için bu akreditasyon birimini oluşturduklarını dile getirdi.
 
Kayısının dalından, ihracatına kadar olan süreçte pek çok aşamadan geçtiğini anlatan Saran, ürünün toplanması, işlenmesi, kurutulması ve muhafaza edilmesi gibi konularda belirli standartlar oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı. Sağlık ve kalite koşullarına uygun üretim amaçladıklarını kaydeden Vali Saran şunları dile getirdi: "Kayısı üretimi yapan yetiştiriciler ürünlerini yetiştirme koşullarını düzeltecek. Belki girdi maliyetlerini artacak ama ürünün toplam değeri artacağı için gelir artışı daha fazla olacak. Akreditasyon kurumu sayesinde kayısının dünya pazarına en iyi şekilde çıkması sağlanacak."
Kayısı Akreditasyon Kurumu'nun TÜRKAK tarafından akredite edildiğini ifade eden Saran, kurumun personel kadrosunun belirlenme aşamasında olduğunu, yakın zamanda çalışmaya da başlayacağını aktardı.
 
Sisteme katılmanın gönüllülük esasına göre olduğuna değinen Vali Ulvi Saran, konuyla ilgili açıklamasında şunları ifade etti: "Bu akreditasyon çalışması Türkiye'de herhangi bir gıda ile ilgili olarak tüm aşamalarını kapsayacak şekilde ilk yapılanmadır.
 
Uygulamanın işlerlik kazanması ile kayısının prestijini, rekabet edebilirliği ve pazar payı artacak, markalaşmasına katkı sağlanacak, meyvenin üretimine bir standart getirilerek üretimde kalite artacak. Kayısı da başarı sağlanırsa akreditasyon işlemi, fındık, üzüm, incir gibi alanlara yayılmasına da örnek olabilir. Uzun vadede çalışmanın, tarımsal üretimden gayri safi milli hasılaya önemli katkı sağlayabilir."(CİHAN)

Ekleme Tarihi
26.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kayısıda ‘akreditasyon’ dönemi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız