Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kendi kârını düşünüp yaygara koparanlar var

Hazırgiyim ve Konfeksiyon Platformu’nun Uzakdoğu’dan ithal edilen kumaş ve hazır giyim ürünlerine ek vergi uygulamasına yönelik eleştirileri, “Türkiye’nin Üretimi, Türkiye’nin İhracatı Platformu” oluşturdu.


Platformun Başkanlığını üstlenen Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, “Bu yaygarayı koparan arkadaşların hepsi, malın tamamını ihtal edip iç pazara veren mağazacılar. Tamamen kendi kârlılıklarını düşünüyorlar. Bizim mücadelemiz ihracat yapan arkadaşlarla değil. İsterlerse yüzde 99’unu ithal edip yüzde 1’ini kendisi yapıp ihraç etsin bizim için problem değil. 30 milyar dolarlık tekstil ve hazırgiyim cirosunun 3 milyar dolarını ithal ürünler oluşturuyor. Biz konfeksiyoncularla kardeş gibi geçinip gidiyorduk. Ek vergilere karşı olan arkadaşlar, hazır giyimcilerin en fazla yüzde 5’lik kesimini oluşturuyor” dedi.

Mütekabiliyet temelli

Türkiye’nin Üretimi Türkiye’nin İharacatı Platformu’nun Yönetim Kurulu Üyesi ve Başer Holding Tekstil Grubu Başkanı Bülent Başer, getirilen ek vergilerin kimseye darbe vurmadığını savunarak, şunları söyledi: “Ek vergiler tamamen mütekabiliyet esaslı. Türk pazarına fütursuzca sokulan malların bir nebze önünün kesilmeliydi. Ek vergiler gelmeden önce yıllık ithalat 200 milyon metrekarelere kadar çıkmıştı. Bu da 2 milyar dolar anlamına geliyor. Şimdi ise bu rakam 100 milyon metrekarenin de altına indi. Bakıldığında sektörün ihracatında sorun olmadı. Bu da demektir ki bu üretim artık Türkiye’de yapılıyor. Ek vergi kararın altında hepsinin imzası var. Ülkemize büyük faydaları olan bir karar oldu.”

Yatırımı artırdı

2011 yılının başında devreye giren ek vergilerle birlikte, Türkiye’de tekstil ve hazırgiyim alanında yatırımların arttığına dikkat çeken Başer, şöyle devam etti: “2010’da 1.5 milyar dolar olan yatırım teşvik belgesi bu yıl sonunda 2 katına çıkmış olacak. Bu teşviğin yüzde 70’i yatırıma dönüşür. Denizli’de 2004 yılından bu yana tekstil alanında yatırım yapılmıyordu. Son 3-4 aylık süreçte kapalı fabrikalar tekrar devreye girmeye başladı. 500 civarında dokuma makinesi siparişi verdiler. Adana’da da büyük yatırımlarla makine siparişleri verildi. Çalışacak eleman bulmakta zorlanır hale geldik.”

Gömleği 15 lira yerine 50 liraya giyin, işsizlik azalsın

İTHALAT vergilerinde yapılan artışın 3 yıllık araştırmanın sonucu olduğunu belirten Abdulkadir Konukoğlu, şunları söyledi: “Türk kumaşından yapılmış bir gömleği 40-50 liraya alırsınız. Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilmiş bir konfeksiyon ürünü gömleği ise 15 liraya alırsınız. O gömleği alarak insanlar kendilerini işsiz hale getiriyorlar.”
 
Konukoğlu, ek vergiler sonrası fiyatları yüzde 30-35 düşürdüklerini savunarak, “Mağazalarda fiyat düşüşü göremiyoruz. Türk kumaşı kullanan şirketlerin mağazadaki etiketinde fiyat en fazla yüzde 1.5 yüksek oluyor.”
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kendi kârını düşünüp yaygara koparanlar var




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız