Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
(SUTHER) Yönetim Kurulu Başkanı Necati Göksu 

Türkiye’nin susamı Çin’den değil Afrika’dan geliyormuş
 
  Susam Tahin Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SUTHER) Yönetim Kurulu Başkanı Necati Göksu, susam üretiminin yetersiz olduğu Türkiye’ye ithal susamın, Çin değil Afrika’dan geldiğini söyledi.
 
SUTHER Başkanı Göksu, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda Türkiye’nin Çin’den susam ithal ediyor yönünde yanlış bir algı olduğunu kaydetti. Üretimin yeterli olmadığı Türkiye’nin susam ithalatını Çin yerine Afrika’dan gerçekleştirdiğine dikket çeken Göksu, “Çin, susam üreten değil, o da Türkiye gibi tedarikçi bir ülkedir ve Türkiye’ye gelen susamın tamamı Afrika ülkelerinden direk gelmektedir.
 
Susam imalatçısı hammadde sıkıntısı çekmemektedir. Çünkü dünya piyasasında şu an için yeterince susam mevcuttur. Yerli susam üretimi yeterli olmadığı için nerdeyse tüm firmalar ithal susam kullanmaktadır. Türkiye’de üretilen susamın fiyatının daha yüksek olması ve miktarının yetersiz olması imalatçıyı ithalata yönlendirmiştir. Türkiye’de 100 bin ton ham susam tüketildiğini tahmin ediyoruz. Susamda direk susam ihracatı çok kısıtlı olmakla birlikte susamlı ürünlerin ihracatını yapan kurumsal firmalar tarafından ancak bu amaçlı kullanılmaktadır.” dedi.
 
SUTHER Başkanı Necati Göksu, sektörde ‘merdiven altı’ diye tabir edilen imalathanelerin 5 yıl öncesine göre azalmasına rağmen halen faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Helva ve reçel sektörünün son yıllarda standardını dünya kalitesine yükselttiğini anlatan Necati Göksu, üretim standartlarına uyan kurumsal firmalara ait ürünlerin tüketiminde sıkıntı olmadığını söyledi.
 
Merdiven altı üretim yapan markaların ürünlerinin sağlık şartları bakımından denetimden uzak olduğunu belirten Göksu, Türkiye’nin reçel, tahin ve helva ürünlerini ABD, Ortadoğu ülkeleri, Avrupa başta olmak üzere 20’den fazla ülkeye ihraç ettiğini açıkladı. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
30.12.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye’nin susamı Çin’den değil Afrika’dan geliyormuş




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız