Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Alan bazlı destek ödemelerinde 2 bin fındık üreticisi hala başvuruda bulunmadı -Ordu Ziraat Odası Başkanı Avcı: -''Fındık stratejisi kapsamında 2009 yılında başlanan prim desteği ödemeleri bu yıl yapılacak son müracaatlarla tamamlanacakken desteklemeden yararlanmasına olanak sağlanan 110 bin çiftçiden 2 bini hala müracaatta bulunmadı'' -''31 Aralık'ta sona erecek müracaatlar kapsamında 2 bin çiftçi toplam 40 milyon lirayı bulan desteleme miktarından payını alamayacak''

ORDU (A.A) - Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, 2009 yılının Haziran ayında açıklanan fındık stratejisi kapsamında üreticilere dönüm başına ödenen 150 liralık prim desteği başvurularının bu hafta sonuna kadar yapılabileceğini söyledi.

     Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında başlanan ve 110 bin fındık üreticisini yakından ilgilendiren Alan Bazlı Destek ödemelerinin, 2012 yılında yapılacak müracaatlarla sona ereceğini belirtti.

     Üreticilerin üç yıl önce başlanan uygulamadan bu zamana kadar ciddi şekilde yararlandığını, bu yıl son defa alınacak müracaatlara 2 bin çiftçinin duyarsız davranarak evrak yenileme başvurusunda bulunmadığını belirten Avcı, şunları kaydetti:

     ''2009 yılında fındıkta 3 yılı kapsayacak bir strateji belirlendi. Belirlenen bu stratejilerden birisi olan Alan Bazlı Destek uygulaması bu yıl alınacak müracaatlarla son buluyor. Geçtiğimiz iki yıl içinde üreticilerimizin çoğu bu desteklenmeden yararlandı.
 
Ancak son yıl olmasından mıdır bilemiyorum, bazı üreticilerimiz evrak kayıtlarını yenilemeyi ya unuttular ya da başvuru tarihinin uzatılacağı düşüncesiyle her hangi bir işlem yaptırmadı. Kayıtların incelendiğinde 2 bin çiftçi halen ortalıkta yok. Başvuru tarihinin sona ermesine çok kısa bir süre kaldı. Fındık stratejisi kapsamında 2009 yılında başlanan prim desteği ödemeleri bu yıl yapılacak son müracaatlarla tamamlanacakken desteklemeden yararlanmasına olanak sağlanan 110 bin çiftçiden 2 bini hala müracaatta bulunmadı. Dolayısıyla üreticiler bu konuya hassasiyet göstererek ilgili ziraat odalarına başvurularını yapmaları gerekmektedir. 31 Aralık'ta sona erecek müracaatlar kapsamında 2 bin çiftçi toplam 40 milyon lirayı bulan desteleme miktarından payını alamayacak.''
 
     Geçen yıl da başvuruda bulunmayan üretici sayısının 2 bin civarında olduğunun belirlendiğini ve devletin sunduğu bu imkandan yararlanamadığını hatırlatan Avcı, ''Geçtiğimiz yıl da bize kayıtlı yaklaşık 110 bin çiftçimizden 108 bini bu uygulamadan yaralandı. Ancak rakamlara baktığımızda 2 bin çiftçi geçen yılda uygulamadan yararlanmamış. Açıkçası biz buna anlam veremiyoruz. Üreticilerimiz kendilerine tanınan bu haklardan yararlanamadı. Aynı durumun bu yıl yaşanmaması için çağrılarımızı sürekli yapıyor ve bu çiftçilere bir şekilde ulaşmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.
    
     -''2 bin çiftçinin toplam alacağı para 40 milyon TL''
    
     Geçtiğimiz yıl desteklemeden yararlanan çiftçilere 600 milyon liraya yakın bir para dağıtıldığını vurgulayan Avcı, şöyle devam etti:

     ''Bu çok ciddi bir rakam. Ancak şu ana kadar başvurusunu yapmayan 2 bin çiftçinin alacağı para da 40 milyon lirayı buluyor. Eğer bu kişiler başvurularını yenilemezler ise bu paradan yararlanamayacak. Bu oldukça üzüntü verici. Çünkü bu para sadece üreticinin cebine girmiyor, bu para Ordu'daki bütün esnafların cebine giriyor. Bu parayla ilimizde ciddi bir para transferi oluyor. Bunların hepsini göz önünde bulundurursak çiftçilerimiz biraz daha duyarlılık gösterip 40 milyon lirayı mutlaka almalıdır.''

    
     -''Destekleme ödemesi ilerleyen yıllarda da devam etmeli''
    
     Üç yıl önce başlayan Alan Bazlı Destekleme ödemelerinin 2012 yılında yapılacak son ödemeleri sonrasında da devam etmesi gerektiğini de belirten Avcı, ''Çünkü FİSKOBİRLİK'in devrede olmadığı,TMO'nun da bölgeden çekildiği bir dönemde bu uygulama üreticiye destek olmuştur. Üreticilerin bu anlamda başka tutunacak bir dalının olmadığını düşünüyoruz. Yetkililere daha önce de bu talebimizi ilettik. Mutlaka bu destekleme ödemeleri ilerleyen yıllarda da devam etmesi en uygunu olacaktır. Alan Bazlı Destek ödemeleri bir zaruriyettir. Bunun bilinmesini istiyoruz'' diye konuştu.

     Avcı, 2009 yılından bu yana çiftçilere yapılan bu ödemeden dolayı başta hükümet yetkililerine ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.

    
     -Üreticiler de şaşkın
    
     Perşembe ilçesine bağlı Neneli Köyü'nde fındık bahçesi bulunan Fazlı Çelenk (55), kendisinin 30 dönüm yerinin olduğunu ve başvurusunu yaparak evraklarını teslim ettiğini söyledi.

     Ordu'da halen başvurusunu yapmayan üreticilerin olmasının şaşkınlık verici olduğunu belirten Çelenk, ''Biz üreticiler olarak yeri geldiğinde bu tür desteklerin verilmesi için yollara düşüyoruz. Ancak böyle bir destekleme olduğu zaman da vurdun duymazlık yapıyoruz. Bize verilen bu haklardan mutlaka yararlanmamız gerekiyor'' dedi.

     Bir diğer üretici İhsan Bilgin (45) ise, 2009 yılında başlayan desteklemeden iki yıl yararlandığını ve yeniden evraklarını tamamlayarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne teslim ettiğini söyledi. Bilgin, yaklaşık 2 bin çiftçinin halen evraklarını işleme koydurmamalarını ise şaşkınlık verici bir durum olarak değerlendirebileceğini belirtti.


Ekleme Tarihi
30.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Alan bazlı destek ödemelerine 2 bin fındık üreticisi hala başvurmadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız