Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
anız Ardeşen 

Ardeşen'de Çiftçilere Anız Yakmama Uyarısı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Ardeşen İlçe Müdürü Ferhat Çağlar, anız yakılmaması konusunda çiftçileri uyardı.


Özellikle yaz ve sonbahar aylarında çiftçilerin anız yakmasının toprağın verimliliğini düşürdüğünü belirten Çağlar, "Çiftçilerimiz, toprak işleme ve ekim kolaylığı sağlaması, zaman ve işgücünden tasarruf gibi gerekçeler göstererek anızlar yakmaktadırlar. Anız yakmak, toprağa zarar verdiği gibi kanunen suçtur" dedi.

Modern tarım tekniğinde anız yakmanın son derece yanlış bir yöntem olduğunu ifade eden Çağlar, "Çiftçilerimiz tarafından yakılan anızlardan dolayı karşılaşılan zararların tamamına yakınını telafi etmek mümkün değildir. Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Bilindiği üzere bitkilerin gelişmesi için gerekli olan bitki besin maddelerinin bir bölümünü, kaynağı organik maddenin ayrışma ürünü olan humus oluşturur. Bunun yanı sıra toprakta yağış sularının emilmesini ve tutulmasını sağlayan, topraktaki kümeleşmeyi temin ederek erozyon ile taşınmasını önleyen ve toprağın iyi havalanmasını sağlayan yine organik madde olduğunu unutmamak gerekir" dedi.

Kış ayları olmasına rağmen Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hava şartlarının iyi gitmesiyle yaş çay üreticileri kök budaması yapılan çay bahçelerinde anız yakıldığını da kaydeden Çağlar, bu uygulama çayın verimliliğine zarar vereceği gibi bölgede çaylık alanlarının ormanlara yakın olması dolayısıyla zaman zaman orman yangınlarının meydana geldiğini söyledi. (AA)

- RİZE

Ekleme Tarihi
30.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Ardeşen'de Çiftçilere Anız Yakmama Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız