Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yüksek Rakımlı Susuz Alanlar Kayısı Tarımına Kazandırılıyor

Malatya'nın yüksek rakımlı bölgelerinde susuz alanların üretime kazandırılması için yeni bahçelerin kurulmasına izin veriliyor.


Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, susuz alanda da kayısı tarımını yaygınlaştırmak için rakımı yüksek alanlarda bahçe kurulmasına izin verdiklerini söyledi.

Hekimhan, Akçadağ, Darende ve Yazıhan ilçelerinin bazı bölümlerinin şu anda bu konuya yönlenmiş durumda olduğunu bildiren Hamit Aygül, "Her yıl 150 bahçe kuruluyor. Bu önümüzdeki yıllarda artarak devam edebilir. Taban arazilerde dondan rahatsız olan çiftçilerimiz yukarıdaki arazilere kayabilirler" dedi.

Aygül, şunları kaydetti:

"Kayısıyı artık rakımı bin 400 ile bin 800 metre arasında olan yerlerde kuru tarım yapılan alanlarda dikmeye de müsaade ediyoruz. Bu alanların kayısı tarımına kazandırılmasında bir artış oldu. Kurumumuzda çalışan arkadaşlarımız araziye bakıyorlar. Müsaade ediyorlar. Önümüzdeki yıllar kayısı tarımı daha engebeli ve bu nedenle dondan daha az etkilenen yerlere doğru da bir genişleme gösterecek."

Susuz alanların kayısı tarımına kazandırılması sonucu kayısı üretiminde bir istikrar sağlanacağına değinen Aygül, "Bu sayede bir sene ürün 30 bin ton, bir sene 100 bin ton olmayacak. 3-4 sene sonra çok aşırı bir afet ya da don olmazsa rekolte olmayacak. Bu şekilde ihracatta da bir istikrar sağlanacak. Bu beraberinde fiyat istikrarını da getirecek" ifadesini kullandı.

Bu alanların su istemeden kayısı yetiştirilebilmesine de elverişli olduğunu aktaran Hamit Aygül, "Bir ağacı sularsanız ağaç daha çok büyüyor, daha çok meyve veriyor. Kuru alanda kayısının gelişimi daha yavaş oluyor, daha az büyüyor. Onun dışında kuru alanda tarımın bir mahsuru yok. Meyve kalitesi olarak bir sıkıntı yok. Burada kayısı sulanmayacak. Susuz kayısı yetiştireceğiz" diye konuştu.

Bu şekilde yetişen kayısı olduğunu gördüklerini ifade eden Aygül, "Yüksek yerlerde serinlikten dolayı meyve ağacının su isteği azalıyor. Bazı toprakların içinde su, nem daha geç tükeniyor. Meyvenin kökleri o nemden istifade ediyor" dedi.

Malatya'da 90-100 bin hektar alan meyve bahçesi, 325 bin alanın ise boş olduğunu kaydeden Aygül, bu boş alanların gelecek yıllarda bu yolla değerlendirileceğini bildirdi.

Aygül, geçen yıl yaşanan don olayı nedeniyle kayısı üreticilerine hükümetin verdiği 90 milyon lira destek sonucu üreticilerin ürünlerini pazara geç getirdiğini ve kayısı fiyatlarının arttığını hatırlattı.

Bu desteğin de katkısıyla kayısı üreticisinin 2011 yılına sıkıntısız girdiğini kaydeden Aygül, "Bu yıl rekoltenin yarısı küçük meyve, kısmen çilli, kısmen dolu yarası var. Ama ürünün yarısı temiz. Bu yıl 122 bin ton kuru kayısı tahminimiz vardı. Bunun en az 60 bin tonu kaliteli kayısı, ama 60-62 bin tonu da kalitesi biraz düşük, ıskarta ya da 5. sınıf" dedi.

100'e yakın ülkeye kayısı ihraç edildiğini ifade eden Hamit Aygül, 350 milyon Dolar olan kayısı ihracatını 10 yıl sonra 1 milyar dolara çıkarmak istediklerini sözlerine ekledi. (AA)

- Malatya

Ekleme Tarihi
31.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yüksek Rakımlı Susuz Alanlar Kayısı Tarımına Kazandırılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız