Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türk inciri Noel sofralarında tüketildi


Kuru incirde dünyanın en büyük üreticisi Türkiye, bu yıl Noel sofraları için 20 bin ton kuru incir ihraç etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Eli Alharal yaptığı açıklamada, kuru incirin semavi dinlerin kutsal kitaplarında anılan bir meyve olduğuna dikkati çekti.

Kuru incirde her yıl üretim ve kurutma işleminin ardından ihracatçı firmaların Noel öncesinde ürünü market raflarına taşımaya gayret ettiğini anlatan Alharal, kuru incirde yıllar itibarıyla tüketimde gerilemenin çok fazla görülmediğini kaydetti.

Bu yıl yaklaşık 40 bin ton olan kuru incirin üretiminin yine önemli kısmının Noel'de tüketildiğine işaret eden Alharal, ''Türkiye kuru incir üretiminin yüzde 90-92'lik bölümünü ihraç ediyor.

Satışın önemli bölümü Almanya, Fransa ve İtalya'ya yapılıyor. Sattığımız ürünün çok önemli bir bölümü Noel döneminde tüketilir.

Bu yıl da Noel sofraları için yaklaşık 20 bin ton kuru incir gönderdik. Kalan 10 bin ton kuru incirin de büyük bölümü diğer dini bayramlarda tüketiliyor'' dedi.

Türkiye'nin en büyük ihracatçılarından olan Gabay Dış Ticaret'in Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Menaşe Gabay, 2011 sezonunda üretilen kuru incirin hemen hemen tamamının satıldığını söyledi.

Kuru incirin endüstriyel olarak işlenmediğini, direkt rafta tüketiciye sunulduğunu belirten Gabay, Türkiye'nin dünya incir üretiminin yüzde 60'ını yaptığını, ihracatın da yüzde 70'ini karşıladığını ifade etti.

Gabay, Türkiye'nin ardından Yunanistan'ın en büyük üretici durumunda bulunduğunu, Cezayir, İran ve ABD'de de kuru incir üretilmesine rağmen kalitenin yüksek olmadığını ifade etti.

Menaşe Gabay, getirisi en yüksek tarım ürünleri arasında yer almasına rağmen verimi yüksek ovalarda yeni ağaç dikiminin istenen seviyede olmadığını ifade etti.

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre ihracat sezonunun başladığı 30 Eylül 2011'den 25 Aralık 2011'e kadar 23 bin 298 ton ürün ihraç edildi ve 90 milyon dolar gelir elde edildi.

Bu yıl ihracatın 40 bin tonu ve elde edilen gelirin de 200 milyon doları bulması hedefleniyor.(AA)

Ekleme Tarihi
01.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türk inciri Noel sofralarında tüketildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız